DünyaOrtadoğu’da ‘özür’ polemiği

Ortadoğu’da ‘özür’ polemiği

05.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Filistin Ulusal Konseyi tarafından “Devlet Başkanı” olarak seçilen Mahmud Abbas, Yahudi soykırımına karşı sarf ettiği sözlerden sonra özür diledi. Ancak İsrail Savunma Bakanı Lieberman, bu özrü reddettiğini bildirdi...

Ortadoğu’da ‘özür’ polemiği

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Yahudi soykırımına ilişkin geçen hafta yaptığı açıklamayla ilgili özür diledi. Abbas, 30 Nisan’da Filistin Ulusal Konseyi toplantılarının açılış konuşmasında sarf ettiği “Yahudilerin Avrupa’da Yahudi oldukları için değil, finansal alandaki faaliyetleri nedeniyle öldürüldüğü” yönündeki sözleriyle ilgili özür mesajı yayımladı.

Haberin Devamı

Filistinlilerin, Yahudi düşmanlığının her türlüsünü kınadığı belirtilen mesajda, “Biz uzun zamandır tarihteki en iğrenç suçlardan biri olan Yahudi soykırımını kınadığımızı ve bu soykırımın kurbanlarının acılarının paylaştığımızı tekrar ediyoruz” denildi. Bütün semavi dinler gibi Yahudiliğe de saygı duyduğunu vurgulayan Abbas, “Eğer söz konusu açıklamamla insanları, özellikle de Yahudi inancına mensup kişileri hakarete uğramış hissettirdiysem onlardan özür dilerim” ifadelerini kullandı. Abbas, iki devletli çözümden yana olduklarını, barış içinde yan yana yaşamak istediklerini kaydetti.

Bisiklet yarışı kriz yarattı

Filistinliler, 2018 İtalya Bisiklet Turu’nun, işgal altındaki Kudüs’ten başlatılmasına tepki göstermek amacıyla Ramallah’tan kutsal kente bisiklet turu başlattı. Batı Şeria’da yer alan Ramallah’tan bisikletleriyle yola çıkan Filistinli bir grup genç, Kudüs ve Ramallah arasındaki İsrail askerlerinin konuşlandığı Kalendiya kontrol noktasına kadar pedal çeviriyor. Kudüs’te başlayan İtalya Bisiklet Turu ise, bazı Kudüs ilçelerinin yanı sıra Hayfa, Tel Aviv, Bi’ru’s-Seba ve Eilat kentlerini de kapsıyor.

Mahmud Abbas’ın pazartesi günkü sözlerine Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden tepki gelmişti.

Haberin Devamı

Abbas’ın açıklamasına karşın İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman bu özrü kabul etmediklerini belirtti. Öte yandan Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) en üst yürütme organı olan Filistin Ulusal Konseyi’nin 23. dönem toplantısı sonunda “Filistin Devlet Başkanı” seçildi.

Hamas tanımadı

Abbas’ın bu seçimi, FKÖ bünyesindeki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile FKÖ bünyesinde yer almayan Hamas ve İslami Cihad’ın katılmadığı toplantıların kapanış oturumunda gerçekleşti.

Abbas, kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, diğer Filistinli gruplara FKÖ’ye katılma imkanı vermek için yönetim kurulu üyelerinin sayısını 15’te sınırlı tuttuklarını söyledi.

Abbas ayrıca, Hamas’ı, Filistinli gruplar arasındaki siyasi bölünmüşlüğü sonlandırmaya çağırdı. Buna karşın Hamas, Ramallah kentinde düzenlenen toplantının sonuçlarını reddetti. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas’ın düzenlediği Ulusal Konsey toplantısının sonuçlarını tanımadıklarını, toplantının halkı temsil etmediğini ve en ufak demokrasiden yoksun olduğunu ifade etti.

Filistin’de ‘geçiş dönemi’ sona erdi

Filistin Ulusal Konseyi, 1993’te Oslo, 1994’te Kahire ve 1995’te Washington’da imzalanan anlaşmalarda öngörülen “geçiş dönemi” ve bununla ilgili yükümlülüklerin artık geçerliliğinin olmadığını duyurdu. Filistin Ulusal Konseyinin 23. Dönem Toplantısı’nın ardından yapılan açıklamada, Filistin Kurtuluş Örgütü Yönetim Kurulunun, “1967 sınırlarında Filistin devletini tanıyıncaya, Doğu Kudüs’ün ilhakı kararı ve yerleşim birimleri inşasını durduruncaya kadar” İsrail’in tanınmasını askıya almakla görevlendirildiği belirtildi.