DünyaOrtadoğu alarm veriyor!

Ortadoğu alarm veriyor!

26.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Hizbullah, Tel Aviv’deki Mossad komuta merkezini balistik füze ile hedef alırken, İsrail Lübnan’ın güney bölgelerine yine yoğun bir saldırı gerçekleştirdi. Lübnan’daki durum Ortadoğu’da büyük endişe yaratıyor

Ortadoğu alarm veriyor

İsrail ordusunun Lübnan’da Hizbullah’a yönelik saldırıları devam ederken, Hizbullah’ın da İsrail’e yönelik füze saldırıları sürüyor. Hizbullah’ın son olarak Tel Aviv’de İsrail dış istihbarat servisi Mossad’ın komuta merkezini hedef alması büyük ses getirdi.

Haberin Devamı

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, saat 06.30’da Tel Aviv yakınlarındaki Mossad’ın komuta merkezine ‘Kadir 1’ balistik füzesi ile saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. İstihbarat teşkilatının Hizbullah komutanlara yönelik suikastlardan, çağrı cihazları ve telsiz patlamalarından sorumlu olduğu aktarıldı. Saldırının “Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkını ve onların direnişini desteklemek, Lübnan halkını savunmak amacıyla düzenlendiği” belirtildi.

51 kişi öldü

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise füzenin engellendiği aktarıldı. Bununla birlikte Hizbullah füzesinin Tel Aviv’e ulaşması dikkat çekti. İsrail ordusu, Hizbullah’ın ülkenin kuzeyindeki Safed kentine de 40 roket ateşlediğini, roketlerden bazılarının imha edildiğini, birinin ise eve isabet ederek hasara yol açtığını aktardı. İsrail’de iki kişi yaralandı. İsrail ordusu, Çarşamba sabahı Suriye’den gönderilen bir SİHA’nın da imha edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bu saldırıların ardından İsrail ordusu Lübnan’ın güneyine ve doğusundaki Bekaa bölgesine kapsamlı saldırılar gerçekleştirdi. İsrail ordusu 280 Hizbullah hedefinin vurulduğunu açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı ise, ülkenin güneyindeki saldırılarda 51 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu arada İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan’a kara saldırısında bulunmaya hazırlandıklarını duyurdu. Lübnan’a kara saldırısını simüle eden bir tatbikatta konuşan Halevi, “kara saldırısı manevrasına hazırlandıklarını” söyledi.

İngiltere Lübnan’dan tahliyeye hazırlanıyor

İngiltere vatandaşlarının Lübnan’dan ayrılmaları çağrısı yaparken, Savunma Bakanlığı ise, İngiliz vatandaşlarının muhtemel tahliyesi durumunda Güney Kıbrıs’taki üslerde bulunan 500 askere ek 700 asker daha gönderileceğini açıkladı. Güney Kıbrıs açıklarında halihazırda bulunan iki İngiliz savaş gemisi de muhtemel bir tahliye operasyonu durumunda kullanılacak. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçak ve helikopterler de hazır bekletiliyor. 10 bin İngiliz vatandaşının Lübnan’da olduğu tahmin ediliyor.

Ateşkes çıkmaza girdi

Haberin Devamı

ABD’nin Gazze’de bir ateşkese varılması için uzun zamandır sürdürdüğü diplomatik çalışmalarına ara verdiği ifade ediliyor. CNN’in haberine göre ABD’li yetkililer Lübnan’daki durum nedeniyle Gazze’de ateşkes çalışmalarına ara verdi.

Öte yandan İsrail’in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrail ordusu yetkilileri Gazze’deki rehinelerin aileleriyle görüşme yaparak onlara müzakerelerin “çıkmaza girdiği” bilgisini iletti.

Ortadoğu alarm veriyor

Ne oldu?

Hizbullah’ın Tel Aviv’e yönelik saldırısında kullandığı ‘Kadir 1’ füzesinin 700 ila 100 kiloluk savaş başlığı taşıyabildiği biliniyor. Füze, İsrail’in ‘Davud sapanı’ isimli hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildi. Füzenin vurulmaması durumunda çok büyük bir zarar vereceği tahmin ediliyor.

‘Ortadoğu yeni bir krizi kaldıramaz’

ABD’nin New York şehrinde düzenlenen 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmelerinde konuşan liderlerin gündeminde İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırıları önemli yer tuttu. Geleneksel olarak ilk konuşmayı yapan Brezilya’nın Devlet Başkanı Lula da Silva, “Şu anda Lübnan’a da tehlikeyle yayılan, son dönemlerin en büyük insani krizine şahit oluyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise, İsrail’in Lübnan’a yönelik devam eden hava saldırılarının sivillerin hayatını mahvettiği belirtilerek, Lübnanlı ve Suriyeli ailelerin umutsuzluk içinde Lübnan’dan Suriye’ye kaçtığı kaydedildi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının binlerce kişiyi yerinden ettiğini ve Ortadoğu’nun yeni bir yerinden edilme krizini kaldıramayacağını bildirdi.

Öte yandan Ürdün, Mısır ve Irak dışişleri bakanlarının New York’taki görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları kınandı ve ‘İsrail’in tüm bölgeyi bir savaşa sürüklediği’ ifade edildi. BM’ye İsrail’in durdurulması için çağrıda bulunuldu.

Ortadoğu alarm veriyor

İran ne yapacak?

İran’ın müttefiki Hizbullah İsrail’in ağır saldırısı altında kalırken, İran’ın takınacağı tavır merak ediliyor. Nitekim iki İsrailli yetkili ve bir Batılı diplomatın, ABD’li haber kaynağı Axios’a verdiği bilgiye göre Hizbullah çatışmaların tırmanması sonrası İran’ı İsrail’e saldırı başlatmaya çağırdı ancak Tahran şimdiye kadar doğduran müdahaleden kaçındı. İran’ın çatışmaların topyekûn bir savaşa dönüşmesini istemediği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, son olarak Tahran’da yaptığı açıklamada, “Hizbullah, İsrail saldırılarında önemli komutanlarını kaybetse bile diz çökmeyecek” dedi.