13.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Pelin Aykın / Dijital "altın" olarak görülen NFT'ler (takas edilemeyen jeton) sadece ekranda görülebilen ve gerçek hayatta var olmayan bir varlığı temsil etmesine rağmen ünlülerin akın ettiği büyük bir sermaye kapısı haline geldi. Spor yıldızlarından modellere kadar birçok kişi NFT'yi yatırım aracı olarak kullanıyor. İngiliz süper model Kate Moss, uyurken çekilen fotoğrafının NFT'sini 12 bin 500 sterline sattı. Kanadalı şarkıcı Grimes, dijital sanat eseri satışından 4 milyon sterlin kazandı. ABD'li sosyetik Paris Hilton "Iconic Crypto Queen" NFT'sini 815 bin sterline satarken, ABD'li rock grubu Kings Of Leon son albümleri "When You See Yourself"in NFT koleksiyonunu 1.6 milyon sterline sattı. NFT koleksiyonunu lanse eden İngiliz pop yıldızı Liam Payne, geçtiğimiz günlerde 34 milyon Twitter takipçisine sadece NFT içerikleri ve haberleri paylaşacağı kendisine ait yeni bir hesap açtığını duyurdu
Milyonluk Messi
NFT sektörüne girenler arasında spor yıldızları da bulunuyor. İngiliz futbolundan Wayne Rooney, kendi dijital sanat eserlerinin her birini 40 sterline satarken, NFT platformu Blockasset ile ortak oldu. Arjantinli futbolcu Lionel Messi geçen yaz "Messiverse" adlı sanat koleksiyonunu satışa çıkardı. Messi'nin tasvirlerinden oluşan NFT eserlerinden biri 1 milyon dolara satıldı. Eski Chelsea kaptanı John Terry, futbol kartı tarzında oluşturduğu bir dizi maymun animasyonlarının yer aldığı sanal futbol kulübü "Ape Kids Club"ı çıkardı. Bu kulübün antrenörü olan Terry'nin kendi NFT'sinin değeri 29 bin sterlin.
Farklı görüşler
Moda dünyasındaysa en büyük atılımı İngiltere'deki mağazalar zinciri Selfridges yaptı. Şirket sadece dijital biçimde giysi satan ilk mağaza olacağını açıkladı. NFT'lerin satış değerlerinin talebe bağlı dalgalanması nedeniyle güvenli yatırım olmadığını söyleyenler de var. Araştırma firması GlobalData'da analist olan George Monaghan, "NFT'ler bir yana herhangi bir kripto pazarının, geleneksel pazarların istikrarına kavuşması yıllar alacak" dedi. Monaghan, yatırımcıları NFT'lerle uğraşırlarsa "paralarını kaybetmeye hazır olmaları" konusunda uyardı. Ama NFT'lere yatırım yaparak servet edinen Avustralyalı Daniel Maegaard ise NFT'lerin kalıcı olduğunu savundu.
Şapkadan zarar etti
Eski ABD first lady’si Melania Trump, bir çevrim içi şapka müzayedesinde, müzayedenin kripto para piyasasındaki bir çöküşle aynı zamana denk gelmesi nedeniyle 80 bin dolar kaybetti. Trump 2018’de Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Beyaz Saray ziyaretinde taktığı beyaz şapkayı geçtiğimiz günlerde NFT olarak açık artırmayla satışa çıkardı. Ödeme kripto para “SOL” ile yapılacaktı. Müzayede kapandığında SOL’un değeri düşünce Trump, 250 bin dolar yerine 170 bin dolar elde etti.
Picasso’nun ailesinde anlaşmazlık çıktı
1973’te ölen İspanyol ressam Pablo Picasso’nun torunu Marina ve oğlu Florian Picasso, sanatçının daha önce görülmeyen boyalı seramik bir kasesinin 1010 adet NFT’sini satışa çıkaracaklarını açıklayınca aile içinde problem yaşandı. Marina da dahil Picasso’nun soyundan gelen beş kişinin sahip olduğu eserleri yöneten avukat Jean-Jacques Neuer, herhangi bir satışı onaylamadığını söyledi. Neuer, NFT’nin Pablo Picasso ile değil, Florian’ın işiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Sanatçının bir diğer torunu olan Diana Widmaier Picasso’nun avukatı Richard Malka da aynı açıklamada bulundu. Bu itirazların ardından satış iptal edildi.
Marina ve Florian Picasso, Pablo Picasso’nun yaptığı seramik kaseyle görülüyor.