24.02.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gazze’de ateşkes anlaşmasının ilk aşaması kapsamında bir rehine takası daha gerçekleşirken, İsrail yönetimi, serbest bırakması beklenen 600’den fazla Filistinli tutuklunun salıverilmesini süresiz olarak ertelediğini açıkladı. Karar, hem Hamas hem de İsrail muhalefeti tarafından eleştirilere uğradı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas, rehine takasının sonraki aşamasını garanti edene ve “aşağılayıcı” olarak tanımladığı törenleri iptal edene kadar Filistinli tutukluları serbest bırakmayacağını söyledi.
Ateşkesin ilk aşamasında gerçekleşmesi beklenen yalnızca bir rehine takası kaldı. Hamas bu takasta hayatını kaybeden 4 rehinenin cenazesini verecek. Hayattaki diğer rehinelerin ateşkesin ikinci aşamasında teslim edilmesi bekleniyor ancak henüz bir düzenleme yapılmadı. İsrail basınıysa, ertelemenin nedeni olarak İsrailli rehinelerin durumunu gösterirken, ABD Başkanı Donald Trump da, son serbest bırakılan İsrailli rehinelerin “çok iyi durumda olmadıklarını” öne sürdü.
Sert eleştiri
Hamas yetkilisi İzzet el-Rişk, dün sabah yaptığı açıklamada, tutukluların serbest bırakılmamasını sert bir şekilde kınadı. İsrail’in, teslim törenleri hakkındaki iddiasının, ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerinden kaçınmayı amaçlayan “asılsız bir iddia ve zayıf bir argüman” olduğunu söyleyen yetkili, teslim törenlerinin aşağılayıcı bir yönü olmadığını, aksine insani bir çerçevede gerçekleştirildiğini savundu. Hamaslı yetkili, Netanyahu’nun anlaşmayı kasıtlı olarak engelleme girişimi olduğunu kaydetti.
‘Açıkça ihlal’
Filistinlilerin serbest bırakılmamasına bir eleştiri de İsrail’de Demokratlar Partisi lideri Yair Golan’dan geldi.
Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasının açıkça ihlal edildiğini söyleyen Golan, Netanyahu’nun anlaşmanın birinci aşamasını “havaya uçurduğunu” belirtti. Golan, “İkinci aşama konusunda yürütülen müzakere yok. Lafı evirip çeviriyor ve rehinelerin hayatlarını hiçe sayıyor” dedi. Golan, Netanyahu’nun İsrailli esirlerin canı pahasına siyasi kariyerini sürdürmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Sana söylüyorum Bibi, eğer anlaşmayı engellersen, cehennemin kapıları açılacak” dedi.
‘İsrail Suriye’de kalıcı’ mesajı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Güney Suriye’nin tamamen silahsızlandırılması gerektiğini belirterek, Şam hükümetine bağlı güçlerin kendi toprakları yakınında bulunmasını kabul etmeyeceği uyarısında bulundu. HTŞ veya yeni Suriye ordusuna ait güçlerin Şam’ın güneyine girmesine izin vermeyeceğini belirten Netanyahu, İsrail güçlerinin “toplumlarımızı korumak için belirsiz bir süre” tampon bölgede kalacağını açıkladı.
Nasrallah için 5 ay sonra tören
İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonucu 27 Eylül’de öldürülen Hizbullah eski lideri Hasan Nasrallah için Beyrut’ta cenaze töreni düzenlendi. Yaklaşık 5 ay sonra düzenlenen törene binlerce insan katılırken, İsrail savaş uçaklarının, tören sırasında şehrin semalarında alçak uçuş yapması dikkat çekti. Cenaze töreni, Hizbullah’ın güvenlik gerekçeleri nedeniyle bugüne kadar düzenlenmemişti. Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, törenin 23 Şubat’ta düzenleneceğini duyurmuştu.
Batı Şeria’da ağır operasyon
İsrail ordusunun 2002’den bu yana ilk defa Batı Şeria’nın kuzeyinde yürüttüğü saldırılara takviye için tank gönderebileceği bildirildi. Kanal 14 Televizyonu’nun haberine göre, İsrail hükümeti, Batı Şeria’nın kuzeyinde, özellikle de Cenin kentine yönelik saldırılara tankların da dahil edilmesi için baskı yapıyor.
Bu arada İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Batı Şeria’ya geniş çaplı saldırılar başlatan İsrail ordusunun önümüzdeki 12 ay boyunca Cenin, Tulkerim ve Nur Şems mülteci kamplarında kalmak için hazırlık yapacağını belirterek, orduya “sakinlerin geri dönmesine ve terörün geri dönüp büyümesine izin vermemeleri talimatını verdiğini” kaydetti. Katz, Batı Şeria’ya yönelik saldırılar sırasında mülteci kamplarından 40 bin Filistinliyi zorla yerinden ettiklerini de söyledi.