27.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
İrfan Kurtulmuş Kopenhag - Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO Zirvesi marjında imzaladıkları Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Ortak Mekanizma’nın ikinci toplantısı 25 Kasım’da Stokholm’de gerçekleştirildi. İsveç’in başkenti Stockholm’de, Türkiye, İsveç ve Finlandiya’dan temsilciler Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde vardıkları anlaşmayı görüşmek üzere önceki gün bir araya geldiler.
Toplantının ardından üç ülke tarafından yayınlanan ortak bildiride, Türkiye’nin, NATO adaylarının anlaşmaları yerine getiren adımlar attığını kabul ettiğinin görüldüğü belirtildi. İsveç’in baş müzakerecisi Oscar Stenström, Radyo Ekot’a yaptığı açıklamada, ülkelerin yaptığı ortak bir açıklamaya atıfta bulunarak, “Çok iyi bir ton oldu ve ortak bir açıklamada ilk kez ilerleme kaydedildiğine işaret ettik” dedi. Stenström, İsveç’in NATO’ya tam üye olma yolunda atılan küçük bir adımı daha olduğunu söylerken, yerine getirilen gerekliliklerin, diğer şeylerin yanı sıra, İsveç’in terörizm mevzuatı için de geçerli olduğunu belirtti. Stenström radyoya ayrıca şöyle konuştu:
Polis ve Güvenlik Polisi arasında Türkiye’deki meslektaşlarıyla sadece diyaloğu görüştük ve PKK’dan Türkiye’ye yönelik terör tehdidiyle mücadelede hızı artırmak için bir dizi fikir alışverişinde bulunduk
Çalışmalar sürecek
Daimi Ortak Mekanizma ilgili bakanlıklar ve kurumlar arasında teknik düzeyli eşgüdümün artırılması kararlaştırılan toplantıda, Finlandiya ve İsveç’in mutabakat uyarınca kaydettiği ilerlemenin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Taraflar, mutabakatın uygulanması için çalışmalarını sürdürmeyi kararlaştırdı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık ettiği Türk heyetinde Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri de yer aldı. İsveç heyetine Başbakanlık Ofisinden Büyükelçi Oscar Stenström ve Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Jan Knutsson başkanlık etti. Finlandiya heyetine ise Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Jukka Salovaara ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi Dış ve Güvenlik Politikası Genel Müdürü Dr. Petri Hakkarainen başkanlık etti. Dışişleri, Adalet Bakanlıkları, emniyet, güvenlik ve istihbarat kurumlarından da temsilcilerin eşlik ettiği Daimi Ortak Mekanizma’nın amacı Üçlü Mutabakat’taki taahhütlerin uygulanmasını temin etmek.
‘Türkiye’ye taahhütleri yerine getireceğiz’
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülke basınına yaptığı açıklamada, Türkiye’ye söz verdikleri taahhütleri yerine getireceklerini bir kez daha duyurdu. NATO Madrid zirvesinde imzalanan muhtırayı değerlendiren Kristersson, “Bu Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’ye güvenlik konusunda söz verdiği bir anlaşma. Türkiye’ye söz verdiğimiz taahhütleri yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.
Şimdiye kadar Türkiye ve Macaristan dışındaki tüm NATO üyeleri İsveç ve Finlandiya’nın başvurularını onayladı. Macaristan’ın 2023 yılının ilk günlerinde iki ülkenin üyelikleri onaylayacağı açıklanmıştı.