DünyaMilyonlarca doları böyle saf dışı bıraktı! Ukrayna'da drone'lu it dalaşı

Milyonlarca doları böyle saf dışı bıraktı! Ukrayna'da drone'lu it dalaşı

26.05.2023 - 17:23 | Son Güncellenme:

Ukrayna'da devam eden savaşın en büyük aktörlerinden birisi de kolay şekilde tedarik edilebilen ticari drone'lar. Oldukça basit bir idare sistemine sahip bu sistemler savaşta ciddi kayıplar verilmesine sebep olurken, gelecekte muharebe sahalarının nasıl şekilleneceğine dair de önemli bir ipucu veriyor.

Milyonlarca doları böyle saf dışı bıraktı Ukraynada dronelu it dalaşı

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Ukrayna Rusya savaşı tüm şiddetiyle devam ediyor. Tüm dünyanın endişeyle takip ettiği ve bir buçuk yılı geride bırakmaya hazırlanan savaş, daha şimdiden sahip olduğu birçok detayla daha önceki savaşlardan farklı bir savaş olduğunu ortaya koydu. Bu detaylardan birisi de sadece birkaç yüz dolarlık drone sistemlerinin milyonlarca dolarlık sistemlere karşı gösterdiği performans.

Milyonlarca doları böyle saf dışı bıraktı Ukraynada dronelu it dalaşı

Haberin Devamı

Rus ordusunun 24 Şubat 2022’de Ukrayna topraklarına girmesi yle başlayan savaşın başından bu yana, Ukrayna’nın Rus ordusuna karşı kullandığı bazı sistemler, savaşların teknolojiyle birlikte nasıl şekilleneceğine ilişkin ipuçları sunuyor. Her iki tarafta milyonlarca dolarlık silah sistemlerinin yanı sıra internetten kolayca tedarik edilebilecek birkaç yüz dolarlık drone sistemlerini sıkça kullanıyor. Söz konusu sistemler, Kiev’den Moskova’ya kadar savaştan uzak bölgelerde bile taraflar için büyük tehlike yaratabiliyor.

SAVAŞA DAMGA VURDULAR

İlk etapta düşman unsurları tespit etmek, keşif yapmak veya topçu saldırılarını yönlendirmek için kullanılan küçük ticari drone’lar, ilerleyen dönemde taşıdıkları patlayıcılar ve roketlerle savaşa damga vurdu. Ukrayna tarafı, savaşın başından bu yana milyonlarca dolarlık Rus tankını ve zırhlı muharebe aracını ticari drone’ları kullanarak savaş dışı bıraktı. Rusların da ticari drone sistemlerini kullanmaya başlamasının ardından, tarafların hava üstünlüğünü ele geçirme çabası ‘Drone savaşları’na dönüştü.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya yakın olduğun bilinen bir Telegram kanalında, “Drone it dalaşları zirveye ulaştı” başlığıyla yapılan paylaşımda Rus ve Ukraynalı askerler tarafından kullanılan 2 ticari drone’un havada karşı karşıya geldiği görüntüler servis edildi. Yakın bir zamanda gerçekleştiği iddia edilen olaya ilişkin görüntülerde Ukraynalı bir operatör tarafından yönlendirilen ticari drone’un Rus operatör tarafından idare edilen drone’a çarparak onu savaş dışı bırakmaya çalıştığı görülüyor.

Haberin Devamı

Milyonlarca doları böyle saf dışı bıraktı Ukraynada dronelu it dalaşı

Keşif için havalanmış drone sisteminin Rus drone’unu gördükten sonra doğrudan onun üzerine giderek çarptığı anları içeren videonun paylaşıldığı hesapta, videoyla birlikte Ukrayna’nın kullandığı drone sisteminin Rus drone sisteminden daha ucuz olduğu ve bunun bir Ukrayna adına bir ‘kazanç’ olduğu belirtildi. Bu tarz olayların hava muharebelerinde yeni olduğuna dikkat çeken birçok kullanıcı, olayın bilinen it dalaşlarından farklı olduğunu ve bilim kurgu senaryosuna benzer bir durum olduğunu ifade etti.

‘DRONE ORDUSU’ BAĞIŞLARLA KURULDU

Paylaşılan görüntülerin, savaşın başından bu yana Ukrayna tarafından oluşturulan 'Drone ordusu' isimli grup tarafından servis edildiği düşünülüyor. Drone ordusunun yurt içi ve yurt dışından gelen bağışlarla oluşturulduğu ve finanse edildiği biliniyor.

Milyonlarca doları böyle saf dışı bıraktı Ukraynada dronelu it dalaşı

Ukrayna Dünya Kongresi isimli platformun daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ukrayna Dünya Kongresi kendi sitesinde "Ukrayna ordusunu güçlendirmek ve binlerce kahramanın hayatını kurtarmak için, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı bağış toplama platformu UNITED24 bir ordu kuruyor. Ukrayna Dünya Kongresi ile iş birliği içinde insansız hava araçlarından oluşan bir ordu donatılıyor!” ifadeleri kullanılmış ve bağışlar sayesinde drone tedarik, bakım ve eğitim faaliyetlerinin finanse edildiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Proje, hali hazırda keşif ve saldırı için bağış toplamaya devam ediyor. Bağışlar sayesinde toplanan paraların 'Ukrayna savunucularının Rus işgalini savuşturmak için ihtiyaç duyduğu hayati ekipmanlar olduğu' vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:

“Drone Ordusu, Ukrayna savunucularının 2 bin 470 kilometrekarelik muazzam bir cephe hattını sürekli olarak izlemesine ve düşman saldırılarına etkili bir yanıt vermeyi desteklemesine izin verecek."