DünyaMariupol direnişi

Mariupol direnişi

18.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Mariupol'deki Ukrayna askerlerinin teslim olması için dün yaklaşık 7 saatlik bir süre tanırken, 400 kişilik bir grubun sürenin dolmasının ardından da direnişini sürdürdüğü bildirildi. Ruslar, kentin düştüğünü, Ukrayna Başbakanı ise "düşmediğini" ve askerlerinin sonuna kadar savaşacağını savundu.

Mariupol direnişi

DIŞ HABERLER - Uzun bir süredir Rus güçlerinin kuşatması altında olan ve stratejik önemi bulunan Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol'de tansiyon dün iyice yükseldi. Ruslar, kentte kalan Ukraynalı askerlerin silahlarını bırakıp teslim olmaları için dün yaklaşık 7 saatlik bir süre tanırken, bu süre sonunda da çatışmaların devam ettiği haberleri geldi. Rusya kentin düştüğünü savundu, Ukrayna Başbakanı ise tam tersine kentin düşmediğini ve askerlerin sonuna kadar savaşmaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Rusya'nın, kendi kontrolündeki Kırım ile doğudaki Donbas bölgesi arasında karadan bağlantı sağlayabileceği bir konumda olduğu için ele geçirmeye çalıştığı ve uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Mariupol, dün oldukça hareketli ve gergin bir gün geçirdi. Nitekim Rusya, kentin kontrolünü tamamen ele geçirmek amacıyla burayı savunan Ukrayna kuvvetlerine, silahlarını bırakıp teslim olmaları sabah erken saatlerden öğlene kadar süre tanıdı. Yapılan açıklamada silahlarını bırakarak teslim olacak Ukrayna askerlerinin hayatlarının bağışlanacağı ancak aksi taktirde bu askerlerin tamamen etkisiz hale getirileceği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, bir demir-çelik fabrikası civarındaki Ukraynalı savaşçılar dışında Mariupol'ün kontrolünün tamamen ele geçirildiğini söyledi. Ancak Amerikan ABC News kanalının yayınına katılan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Rusya Savunma Bakanlığı'nın "Mariupol'u ele geçirdik" iddiasını yalanladı, kentin düşmediğini savundu. Şmihal, çatışmaların devam ettiğini, bölgedeki Ukrayna askerlerinin teslim olmayacaklarını ve sonuna kadar savaşacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

‘Görüşme biter’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, Cumartesi akşamı yaptığı konuşmada, Ukrayna kuvvetlerinin Mariupol'ün sadece küçük bir bölümünü kontrol ettiğini kabul ederken, hükümetinin, bu güçlerle günlük temas halinde olduğunu belirtmişti. Zelenskiy, Mariupol'deki savaşçıların öldürülmesi halinde barış görüşmelerinin sona ereceğini de sözlerine eklemişti. Rusya'nın burada önemli ölçüde direniş gösteren Azov Taburu askerlerini canlı ele geçirerek televizyonda "itirafa" zorlayacağı ve işgali meşrulaştıracağı iddia ediliyordu.

Rus devlet haber ajansı Tass'a göre, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü, tesiste yaklaşık 2 bin 500 Ukraynalı askerin bulunduğunu ve çıkışlarının Rus birliklerince engellendiğini söyledi. Ancak bu haberler doğrulanmış değil.

Bununla birlikte yabancı ajanslardan gelen görüntüler, Mariupol sokaklarında sivillere ait cesetlerin bulunduğunu gösteriyor. Rusya ordusuna bağlı güçlerinin kente girişleri sürerken, sokaklarda da Rus askerlerinin devriye dolaştığı görülüyor.

Haberin Devamı

‘Türk camisinde bulunanlar kurtarıldı’

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus özel kuvvetlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine Türk camisindeki esirleri kurtardığını ifade etti. Sputnik Türkiye’nin haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı “Rus özel kuvvetleri, Erdoğan’ın talebi üzerine Türk camisindeki esirleri kurtardı” açıklamasını yaptı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Mariupol’ün kurtarılmasına yönelik taarruz faaliyetleri sırasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi doğrultusunda, 16 Nisan’da Primorskiy bölgesinde Türk camisinde tutulan esirlerin kurtarılmasına yönelik özel bir operasyon gerçekleştirildiğini bildirdi. Camiye sığınanlar arasında başka uluslardan insanlar da vardı.

Mariupol direnişi

Rus saldırıları durmuyor

Rus güçlerinin, Ukrayna’nın çeşitli kentlerine yönelik saldırıları da devam ediyor. Harkov kentine dün Rusya'nın düzenlediği saldırılarda en az 5 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Harkov Bölgesi Sağlık Birimi başkanı Maksim Kaustov, ölü sayısını doğrularken, saldırılar sonrasında yanan binalara itfaiyenin müdahale ettiği, sokaklarda panik havasının yaşandığı kaydedildi. Rusya, Ukrayna’nın kuzeyinden çekillmesinden bu yana, doğu bölgesinde ve Rusya sınırına 21 kilometre uzaklıkta olan Harkov'a saldırılarını artırarak sürdürüyor. Cuma günü yerleşim yerlerine yapılan bombardımanda 10, Cumartesi günü de 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bunun yanı sıra, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Zolote kenti valisinin açıklamasına göre, Pazar günkü bombardımanda kentte en az iki kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

AB: Hızlı olun!

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, imkanı olan üye ülkelerin Ukrayna'ya hızla silah sağlaması çağrısında bulundu. Von der Leyen, Alman “Bild am Sonntag” gazetesine verdiği demeçte, "Tüm üye ülkeler için geçerli olan şey, kim yapabiliyorsa (silahları) hızlı tedarik etmeli. Çünkü Ukrayna ancak bu şekilde Rusya'ya karşı savunma savaşında başarılı olabilir" dedi.

Haberin Devamı

Birkaç Avrupa ülkesinin Ukrayna'daki savaşı Rusya ve NATO üye ülkeleri arasında doğrudan bir çatışmaya dönüştürebileceği endişesi nedeniyle silah tedarikinde çekimser davranması üzerine söz konusu çağrıda bulunan Von der Leyen, Avrupalı ​​liderlerin kararları ertelememesi gerektiğini söyledi. Von der Leyen, “Ağır ve hafif silahlar arasında ayrım yapmıyorum. Ukrayna kendini savunmak için neye ihtiyacı varsa almak zorunda” dedi.