Dünya100 yılın kasırgası 'Milton' ABD'ye ulaştı! Hortum, yağış, sel baskını...

100 yılın kasırgası 'Milton' ABD'ye ulaştı! Hortum, yağış, sel baskını...

10.10.2024 - 09:54 | Son Güncellenme:

İki kez Kategori 5'e yükselen Milton Kasırgası, Florida kıyılarına üçüncü kategori olarak ulaştı. Beklendiği gibi ölüm ve yıkım getiren kasırgada karanlığa gömülen ev sayısı 3 milyonu aştı, Petersburg şehrinde ise içme suyu şebekesi devre dışı.

Karaya ulaşmadan hortum barajlarıyla yıkıma başlayan Milton Kasırgası, şimdiden Florida'da 2,6 milyon insanı elektriksiz bıraktı bile. ABD diken üstünde sabah gün ağardığında ortaya çıkacak tabloyu bekliyor.

KASIRGA ZEHİRLİ SELE NEDEN OLDU



Meksika Körfezi'nden Florida'ya giriş yapan ve eyaletin doğu kıyılarına doğru ilerleyen Milton Kasırgası'nın saatler içinde eyaleti terk edip Atlas Okyanusu'na ulaşması bekleniyor.

Ancak buna rağmen tehlike geçmeyecek. Milton Kasırgası, Tampa ve St. Petersburg'da metrekareye yarım metreden fazla yağış bıraktı. Bu bölge için 1000 yılda bir görülen yağış miktarı.

Tampa'nın doğusundaki Plant City'de halk zehirli sel sularına karşı uyarılıyor. Yetkililer, Plant City'de bazı sokakların bütünüyle 'geçit vermez' hale geldiğini belirtip şehir sakinlerinden dışarı çıkmamalarını ve muhtemel zehirli sel sularına dikkat etmelerini istiyor. Sosyal medya uyarısında kentin caddeelerini kaplayan sel sularının içinde kanalizasyonun yanı sıra gaz ve petrolün de olabileceği hatırlatıldı.

Rüzgar halihazırda 100 kilometre kadar hızla eserken, yağış dalgası ise Florida'nın kuzey komşuları Georgia ve Güney Carolina'ya kadar uzanıyor.

MILTON KASIRGASINDA İLK ÖLÜMLER!



225 can alan Helene Kasırgası'ndan günler sonra Florida kıyılarına ulaşan Milton Kasırgası, beklendiği gibi ölüm ve yıkım getirdi.

İki kez beşinci kategoriye yükselip kıyıya üçüncü kategori seviyesinde çıkan kasırgadan önce, Florida eyaletinin birçok yerinde şiddetli hortumlar görüldü.

Florida'nın Atlas Okyanusu kıyısında bulunan Fort Pierce yakınlarındaki Spanish Lakes Country Club özellikle ağır darbe aldı, evler yıkıldı, can kayıpları var. Lucie County Şerifi Keith Pearson, ölümler olduğunu doğruladı ancak sayı vermedi.

Florida Valisi Ron DeSantis, “Ne yazık ki ölümler olacak. Bundan kaçmanın bir yolu olduğunu sanmıyorum" dedi.

Kasırga Sarasota yakınlarındaki Siesta Key'de, Tampa'nın yaklaşık 112 kilometre güneyinde karaya ulaşırken, Petersburg şehrinde metrekareye 410 kilogramdan fazla yağmur düştü.

Petersburg'da bir vincin bir binanın üstüne devrildiği görüldü, yanı sıra Tampa Bay Rays beyzbol takımının kulüp binası Tropicana Field ağır hasar gördü.

Uluslararası haber ajansları AP ve AFP'nin servis ettiği fotoğraflarda Sarasota, Fort Myers gibi yerlerde caddelerin çoktan suyla kaplandığı görüldü. AFP haber ajansı, Fort Myers'ta patlayan bir elektrik trafosunun fotoğrafını da geçti.

Meteorolog ve fırtına avcısı Matthew Cappucci, Sarasota sokaklarında yürürken üstünden bir beton bankın uçtuğunu söyledi. Kasırganın bir otelin çatısından uçurduğu dev bankın hemen yakınına düştüğünü belirten Cappucci, şehirdeki enkazın temizliğinin çok uzun süreceği tahmininde bulundu. 

Rüzgâr hızlarına göre beş kategoriye ayrılan kasırgalar, fırtınanın saatte 179 ilâ 209 kilometre hızla estiği durumlarda 'Kategori 3' olarak adlandırılıyor.

Milton karaya çıktıktan yaklaşık 90 dakika sonra Kategori 2 (saatte 154-178 kilometre hızında rüzgâr) seviyesine düştü. Kasırga sabahın erken saatlerinde Orlando'nun güneyine vardığında ise rüzgâr saatte 145 kilometre (Kategori 1) hızla esiyordu.

Milton Kasırgası, karaya çıkmadan önce aşırı sıcak Meksika Körfezi sularından beslenerek iki kez Kategori 5 (rüzgârın saatte 250 kilometrenin üzerinde estiği kasırga) olarak kayıtlara geçti.

Yetkililer, Milton'ın bazı bölgelerde deniz suyunu 2,7 ila 4 metreye kadar yükseltebileceği tahminini yapıyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), kasırganın deniz üzerinde 8,5 metre yüksekliğe yakın dalgalar oluşturduğunu bildirdi.

51 BÖLGEDE OHAL, 31 BÖLGEDE TAHLİYE EMRİ

BBC Türkçe'nin haberine göre; eyaletteki 51 bölgede Olağanüstü Hal ilan edilirken, 31 bölgeye tahliye emri verildi.

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) Milton'ın "ölümcül ve felaket" bir fırtına olduğunu belirtirken, kasırganın ardından 1200 arama kurtarma personelinin konuşlandırılmaya hazır olduğunu duyurdu.

Kasırganın dış çeperleri Florida kıyılarına tropik fırtına ve sert rüzgarlarla ulaşırken, yoğun yağış da yaşamı zorlaştırıyor.

Haberin Devamı
BIDEN: SON 100 YILDA EN KÖTÜ FIRTINALARDAN BİRİ

ABD Başkanı Joe Biden da Milton Kasırgası’nın “Son 100 yılda ABD’deki en kötü fırtınalardan biri” olabileceği konusunda uyarmıştı.

Biden tahliye emri alan Floridalılara, yaşadıkları bölgeyi hemen terk etmeleri çağrısı yaptı, bunun “ölüm kalım meselesi" olduğunu söyledi.

Eyaletteki yüzlerce uçuş iptal edildi, bazı havalimanları da kapandı.

HELENE KASIRGASI'NDA EN AZ 225 KİŞİ ÖLDÜ

Florida eyaleti iki haftadan kısa bir süre önce başka bir kasırgayla karşı karşıya kalmıştı. Helene Kasırgası'nda en az 225 kişi öldü, yüzlerce kişi de halen kayıp. Kasırgadan etkilenebileceklerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için de hazırlıklar yapılıyor.

FEMA, 20 milyon öğün yemek ve 40 milyon litre su dağıtımına hazır durumda olduklarını açıkladı.

ABD Başkanı Biden Almanya ve Angola’ya düzenlemeyi planladığı seyahatlerini erteledi.

Tahliye edilenler arasında Tampa'nın yaklaşık 6,4 km. güneybatısındaki bir ABD Hava Kuvvetleri üssü de bulunuyor.

MacDill üssündeki personel ismi ve tanklar açıklanmayan başka yerlere taşındı.

Üste yaklaşık 6.600 askeri ve sivil personel çalışıyor.

MILTON KASIRGASI NEDEN BU KADAR ŞİDDETLENDİ?

BBC Hava Durumu'ndan Ben Rich, Milton Kasırgası'nın seyrini analiz etti:

Milton Çarşamba günü daha da şiddetlenerek beşinci kategoriye yükseldi. Merkezindeki sürekli rüzgarlar 270 km/s hıza ulaşabiliyor.

Bu kasırganın şiddeti, kısmen üzerinde seyrettiği okyanusun normalden daha sıcak olmasıyla ilişkili. Deniz yüzeyi sıcaklıkları normalden yüksek ve bilim insanları bunun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu birçok kez ortaya koydu.

Milton, daha düşük bir şiddetle Florida'ya ulaşabilir. Mevcut hava tahminlerine göre karaya ulaştığında üçüncü kategoride olması bekleniyor. Ancak risk alınmamalı, bu yine de çok şiddetli bir kasırga olmaya devam edecek.

Yıkıcı rüzgarlar ve yaygın sel baskını ihtimali, ortaya çıkacak zararı büyütebilir.

Haberin Devamı
KATRINA KASIRGASI'NI HATIRLATTI

ABD medyası Milton Kasırgası ile ülke tarihindeki en büyük hava kaynaklı afetlerden birine yol açan Katrina Kasırgası arasında da bağlantı kuruyor.

2005 yılında 2000'e yakın insanın hayatını kaybettiği Katrina Kasırgası’nın yarattığı yıkım halen hafızalarda taze.

Ülkenin güney batısındaki Louisiana eyaletini vuran bu fırtınada haftalarca mahsur kalan afetzedeler oldu. On binlerce kişi stadyumlara yerleştirildi.

Dönemin ABD Başkanı George Bush kurtarma operasyonunda hükümetinin hata ve eksikliklerinin sorumluluğunu üstlendiğini açıklamıştı.