Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tarım Bakanlığı iki yıl aradan sonra gıdada taklit ve tağşiş (hileli) üretim yapan firmaları tekrar açıklamaya başladı.

Analizlerde kıymada tavuk taşlığı, zeytinyağında tohum yağı, tereyağında bitkisel yağ, dana etinde eşek eti, kaşarda nişasta, pul biberde boya bulunmuş.

Bendenizin anlamadığı köfte ve lahmacunda domuz etine rastlandığı haberi... Ülkemizde çok az domuz üretiliyor. Eti pahalıdır. Nasıl olup da diğer et ürünlerini ucuzlatmak için içine domuz karıştırılır?

Bu yıl 940 bin denetimde 771 milyon TL idari para cezası kesilmiş. 368 firma hakkında savcılığa suç duyurusu yapılmış.

Haberin Devamı

Bu denetimler zaman zaman yapılır. Listeler ve firmalar açıklanır. Ancak sahtecilik bir türlü bitmez...

Neden?

Çünkü vatandaş sahteci firmalardan yeterince haberdar olmaz. Oralardan alışverişe devam eder. Kimi zaman ifşa olan firmalar adlarını veya markalarını değiştirip yola devam eder. Para cezalarına karşı mahkemeye giden firma sahipleri ödemeyi zamana yayar. Bazıları yakayı sıyırır.

Bu arada zararlı veya sakıncalı ürünler saptanıp firmalar açıklanana kadar atı alan Üsküdar’ı geçer, o zararlı ürün piyasada çoktan tüketilmiş olur.

Sonuç: Halkın sağlığı için daha etkili denetim için daha sıkı denetim ve yasalar gerekir.

ÖĞRENCİ YE...

Üniversite öğrencilerinin beslenme sorununa karşı... Beyoğlu Belediyesi “Öğrenci Ye” adlı yararlı bir proje başlattı...

Beşiktaş’ta bir süredir uygulanan ve üniversite öğrencilerine ücretsiz beslenme imkânı sunan “Öğrenci Ye” projesi ile Beyoğlu’nda okuyan veya ikamet eden üniversite öğrencileri, anlaşmalı restoranlarda ücretsiz olarak yemek yiyebilecek.

Sistem şöyle kurulmuş...

Belediye ilçedeki lokanta, otel ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmüş. Her işletmeden her gün en az 10 öğrenciye ücretsiz yemek sunması önerilmiş. 414 işletme projeye gönüllü olarak katılmış. Öğrencilere günlük 2 bin 562 öğün ücretsiz yemek sağlanmış. Öğrenciler yemek yiyeceği mekanları mobil cihazlardan seçiyor, yer ayırtıyormuş.

Beşiktaş ve Beyoğlu belediyelerini diğer belediyeler de izleyebilir...

Haberin Devamı

Bir çorbanın 100 lira olduğu zamandayız. Öğrencinin iyi beslenmeye ihtiyacı var.

MAZİDE

Emekli General Naim Babüroğlu X mesajı geçmiş:

Türkiye’de askeri hastane bulunmamasını eleştiriyor...

Emekli Diplomat Uğur Ergun mesajı görünce:

- Neredeen nereyeee, diyor...

Ve ekliyor:

- Bir zamanlar Londra’da askeri sağlık ataşesi vardı. Dünyada askeri sağlık ataşesi olan tek ülke Türkiye idi. Bu ataşenin görevi sadece Londra’da tedaviye gelen yüksek rütbeli ordu mensuplarının tedavileriyle uğraşmaktı...

Diplomat dostumuz noktalıyor:

- Nereden nereye...

TAKINTI

Televizyondaki “Kısmetse Olur” programıyla tanınan Cansel Ayanoğlu komşusunun alkol alıp sabah vakti kapsına dayandığını, bunun üzerine karakola başvurduğunu anlatıyor ve gerisini şöyle getiriyor:

“Adam alkol içmiş kapıma dayanmış, sabahın 7’sinde. Rahatsız ediliyorum, taciz ediliyorum. Karakolda ‘Uzaklaştırma istiyorum’. Bana diyorlar ki; ‘Uzaklaştırma talep edebilmeniz için bu olayın defalarca yaşanması, adamın size takıntı yapması, hep peşinizde olması lazım.’”

Haberin Devamı

***

Yani tacizde bir defadan bir şey olmuyor!

Kanunları erkekler yapınca böyle oluyor...

CUMA

Adana sebze ve meyve halinin cumartesi olan hafta sonu tatili cuma gününe çekilmiş... Kararı Kabzımallar Esnaf Odası vermiş... Yapılan açıklamada bu değişiklik için bir gerekçe belirtilmiyor. Esnaf Odası Başkanı kararın esnafa danışıldığını ve çoğunlukla alındığını söylüyor.

Kimi esnaf ise: “Ticaret yaptıkları tüm kentlerde cuma günü çalışıldığını, bu kararın esnafı zarara sokacağını” söylemekte...

Kararın gerekçesi açıklanmamakla birlikte... Muhtemel sebep ve niyet tahmin edilebilir.

MİNİBÜS

Kadıköy’deki buluşmamıza Bostancı’dan minibüsle gelen dostumuz anlatıyor:

- Minibüs dolmuş fiyatları yeniden ayarlanmış... En kısa mesafe 22 lira, orta mesafe 28, uzun mesafe 31 lira olmuş... Yola çıktık... Malum piyasada bozuk para bulunmuyor...Vatandaş sürekli bütün para veriyor. Şoför bozamıyor. Adam bir eliyle direksiyonu öteki eliyle vitesi idare etmek, bir yandan da hızla para toplamak ve üstünü iade etmek zorunda. O arada sürekli durup kalkıyor, cadde kenarındaki müşteriyi toplamak için hızlı dalışlar yapıyor, etraftan azar işitiyor. Her an kaza yapabilir. En azından şu fiyatlar yuvarlak rakamlara bağlanmalı ki, şoför bir de para trafiğiyle uğraşmasın!