19.11.2024 - 11:18 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
CANLI AKTARIYORUZ
Washington'ın Lübnan'a ilettiği 19 maddelik ateşkes teklifine yanıt bugün veriliyor.
ABD Başkanı Joe Biden'ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein, bir kez daha Lübnan'a uçtu. Lübnan resmi haber ajansı NNA, Beyrut'taki Refik Hariri Havalimanı'na indikten sonra Hochstein'in çantalarının kapsamlı bir incelemeye tabi tutulduğunu bildirdi.
Hochstein, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Necib Mikati ile ateşkes anlaşmasını görüşecek.
Hizbullah, ABD'nin ilettiği ateşkes taslağına yanıtını Pazartesi günü Meclis Başkanı Berri'ye aktardı.
Amos Hochstein, Beyrut'tan sonra İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret edecek.
Yerel medya, gece yarısı bombardımana tutulan üç katlı binanın yerle bir olduğunu bildirdi.
İsrail savaş uçakları, bir haftadır Beyrut'u aralıksız şekilde bombardımana tutuyor. Dâhiye semti ve çevresindeki mahalleler için verilen tahliye uyarılarını, birkaç saat içindeki hava saldırıları izliyor.
23 Eylül tarihinde başlayan hava saldırılarından bir hafta sonra, 1 Ekim tarihinde İsrail Lübnan'ın karadan işgalinin başladığını duyurdu.
Beyrut'un yanı sıra Lübnan'ın güneyindeki şehirler ve köyler, doğudaki Bekaa Vadisi işgal ordusu tarafından haftalardır vuruluyor.
İsrail saldırılarında yaklaşık 3 bin kişi yaşamını yitirdi, Lübnan nüfusunun dörtte biri yerinden oldu.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi, bugün yayınladığı bir haberde İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah mevzilerinde büyük miktarda Rus silahı bulduğunu yazdı.
Rus silahlarının Suriye ordusu tarafından Hizbullah'a ulaştırıldığını belirten WSJ, miktarın İsrail'in beklediğinden daha fazla olduğu yorumunu yaptı.
On binlerce üyesi ve cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah, Lübnan'ın en büyük askeri gücü.
İran destekli grup, İsrail'in yoğun saldırılarına rağmen her gün kamikaze drone ya da füzelerle misillemede bulunuyor.
Hizbullah, bugün sabahtan itibaren İsrail'in merkezine beş, kuzeyine 10 füze daha ateşledi.
WSJ, modern ve spesifik silah zulasının tahminleri aştığını, kara işgaline katılan İsrail askerlerini öldürme yeteneğini artırdığını aktardı.
İsrail basını, İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in direktörü Ronen Bar'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes müzakerelerinin tekrar başlamasını görüşmek üzere Türkiye'ye gittiğini yazdı.
Walla News, hafta sonunu Türkiye'de geçiren Bar'ın muhtemel bir ateşkes müzakeresinde Ankara'nın yardımını görüştüğünü de ekledi.
İsrail medyası Pazartesi gününün ilk saatlerinde aynı kaynaktan alınmış bir haber yayınladı. Haberlerde, 2012’den bu yana Katar'ın başkenti Doha’da bir ofisi bulunan Hamas'ın Türkiye'ye taşınabileceği savunuluyordu.
İsmini açıklamayan bir Arap diplomatı kaynak olarak gösteren İsrail medyası, Hamas yetkililerinin geçen hafta Katar'dan kapı dışarı edildiğini ve halihazırda aileleriyle birlikte Türkiye'de yaşadığını ileri sürdü.
Ankara gece yarısı yayılan haberleri Pazartesi günü öğle saatlerinde yalanladı, Dışişleri Bakanlığı kaynakları Hamas siyasi bürosunun Türkiye'ye taşındığı yönündeki haberlerin gerçek olmadığını duyurdu.
Açıklamada Hamas liderlerinin zaman zaman Türkiye'yi ziyaret ettiği ancak herhangi bir taşınmanın gerçekleşmediği vurgulandı.
Filistinli Hamas grubu da Telegram hesabından açıklama yaptı, liderlerinin Türkiye'ye gittiğini belirten haberleri yalanladı. Hamas, haberleri İSrail'in zaman zaman yaymaya çalıştığı asılsız iddialardan ibaret olarak niteledi.
Akşam saatlerinde ise ABD devreye girdi. 410'uncu gününe giren savaşta İsrail'e en büyük desteği veren ve 20 milyar dolar silah gönderen ABD adına açıklamayı, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller yaptı.
Günlük basın toplantısında sorulan soruyu yanıtlayan sözcü Miller, Hamas yöneticilerine dair iddiaların doğru olup olmadığına dair bir yorumda bulunmadı. "Türkiye'ye Hamas'la işlerin artık eskisi gibi yürümeyeceğini açıkça ifade edeceğiz" diyen Miller, Filistinli grubun liderlerine ilişkin bazı iddianameler olduğunu kaydetti.
Türkiye, Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas'ı Filistinli direniş grubu olarak tanımlıyor.
Hamas siyasi bürosuna dair iki farklı başkentten gelen açıklamalar, dünya ve İsrail medyasında geniş şekilde yer buldu. Middle East Eye, El Arabiya English, Al Monitor, The Strait Times, Middle East Monitor, The Arab Weekly, Arab News, The Algemeiner ve Kayhan gibi yayın organlarının yanı sıra İsrail'in en çok satan gazetesi Yediot Ahronot Türkiye'nin açıklamasını haberleştirdi.
'Türkiye: Hamas ofislerini ülkeye taşımadı', 'Türk kaynak, Hamas ofisinin Türkiye'ye taşındığı haberlerinin doğru olmadığını söylüyor', 'Türk kaynaklar Hamas'ın siyasi bürosunun Türkiye'ye taşındığı haberlerinin sahte olduğunu söylüyor' 'Ankara Hamas siyasi bürosunun Katar'dan Türkiye'ye taşındığı spekülasyonlarını reddediyor' gibi başlıklar atıldı.
Financial Times gazetesinin yanı sıra İsrail medyasından The Jerusalem Post ve The Times of Israel gibi yayın organları ise ABD'nin açıklamasını öne çıkardı. ABD'nin Türkiye'yi uyardığını savunan yayın organları, Hamas'ın lider kadrosunun Katar'dan ayrılacağı yönündeki iddiaların bir aydır gündemde olduğunu kaydetti.
Türkiye'ya taşınacağı yönündeki iddialar, Ekim ayında Doha’daki İsrail-Hamas ateşkes görüşmelerinin sonuçsuz kalması ve Katar hükümetinin arabuluculuk görevini askıya alması sonrası gündeme geldi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antony Guterres'i istenmeyen adam ilan edip BM'ye ait yardım ekiplerinin Gazze Şeridi'ndeki faaliyetlerini kısıtlayan İsrail, bu kez uluslararası kuruluşa mektup yazdı.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) yazdığı mektupta Irak hükümetine İran yanlısı milisler için baskı yapılmasını istedi.
İsrail, dünyada BM ve BMGK kararlarını en fazla ihlal edip uymayan ülke konumunda.
İran yanlısı milisler, neredeyse her gün İsrail'e kamikaze silahlı insansız hava araçları (SİHA) ateşliyor.