DünyaGazze'deki savaşta son dakika... Katliamcı Netanyahu ABD Kongresi'nde ayakta alkışlandı

Gazze'deki savaşta son dakika... Katliamcı Netanyahu ABD Kongresi'nde ayakta alkışlandı

24.07.2024 - 14:08 | Son Güncellenme:

İsrail'deki koalisyon hükümetinin faşist bakanının bugün yaptığı duyuru, kendi ülkesindeki bazı kesimleri bile ayağa kaldırdı. Kararın İslam dünyasında yoğun tepki çekmesi bekleniyor. Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Washington DC'de ABD Kongresi'nde konuşmak için kürsüye geldiğinde ayakta alkışlandı.

Gazze Şeridi'ndeki savaşta 292'inci gün, kuzeyden güneye 2000 bin kilometreden uzun bir hatta çatışmalar hız kesmiyor. Tüm cephelerdeki gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

GÖSTERİLER İSRAİL'DE DE SÜRÜYOR

İsrail'in Tel Aviv kentindeki ABD Büyükelçilik binası önünde toplanan İsrailli esirlerin yakınları ve onların destekçileri, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden Hamas ile ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması imzalaması talebiyle gösteri düzenledi. Düzenlenen gösteride protestocular, Başbakan Netanyahu'nun bu akşam ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmayı dev ekranda izledi.

KONUŞMA SIRASINDA GÖSTERİLER DEVAM ETTİ

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, Washington DC'de ABD Kongresinde yapacağı konuşma esnasında çok sayıda Filistin destekçisi tarafından protesto edildi. Göstericiler, Başbakan Netanyahu ve savaş karşıtı pankart ve dövizler taşıdı.

SÖZDE GÜVENLİ BÖLGEDE 129 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze’deki hükümet, İsrail'in son üç günde Han Yunus'ta sözde güvenli bölgedeki Filistinlilere yönelik saldırılarında 129 kişinin öldüğünü duyurdu.

Haberin Devamı
AYAKTA ALKIŞLANDI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Washington DC'de ABD Kongresi'nde konuştu. Netanyahu kürsüye geldiğinde ayakta alkışlandı. Netanyahu'nun açıklamaları şöyle: Birçok rehine ailesi bugün bizimle. Bu ailelerin çektiği ızdırap kelimelerle anlatılamaz. Onlara şu sözü verdim. Tüm rehineler evlerine dönene kadar dinlenmeyeceğim. Hepsi... Şu an biz konuşurken bir yandan aktif olarak yoğun bir şekilde rehinelerin serbest bırakılması için çalışıyoruz. Başkan Biden'a teşekkür etmek istiyorum. Rehineler için büyük çaba gösterdi.


Sayın Başkan'a İsrail'e desteği için teşekkür ediyorum. Orta Doğu'ya 2 uçak gemisi gönderdi. En karanlık zamanımızda İsrail'e hiçbir zaman unutulmayacak bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Biden’a gururlu bir siyonist olduğu için teşekkür ediyorum


İsrail protestocuları Hamas ile birlikte durmayı uygun görüyorlar. Kötülük ile birlikte durmayı uygun görüyorlar. Bu protestocuların kendilerinden utanmaları gerekiyor.  Teröristleri hedef alanları ve sivilleri hedef alanları ayırt edemiyorlar. Siz sizi fonlayan İran'ın kullanışlı aptalları oldunuz.


UAD, İsrail'in elini kolunu bağlamaya çalışıyor. İsrail'in eli kolu bağlanırsa, sırada ABD olur. Orta Doğu'daki dostlarım, İran tüm terörün arkasında. Bu sizi şaşırtmamalı.

'NETANYAHU’NUN İÇİ BOŞ SÖZLERİNE KANMAYIN'

 

Haaretz gazetesinde yer alan habere göre İsrailli esir yakınları, Netanyahu’nun ABD Kongresi'nde yapacağı konuşma öncesinde Demokrat Partili siyasilerle bir araya geldi.

İsrailli esir yakını Zahiro Shachar Mor, burada yaptığı açıklamada, “Faşist destekli Netanyahu yönetimi rehineleri kurtarmamak ve başarısız imajını haklı çıkarmak, suçu ve sorumluluğu başkalarına aktarmak için her yolu deniyor.” ifadelerini kullandı.

"(Netanyahu) Tüm Temsilciler Meclisini çarpık imaj oluşturma planına rehin alıyor." diyen Mor, Netanyahu’nun “şok olmuş vatandaşlarla ve basınla yüzleşmek yerine, sorumluluğunun olduğu yerden binlerce kilometre uzakta bir konuşma düzenlediğini” dile getirdi.

Mor, “Lütfen onun görünüşte kararlı söylemine, çok iyi uyguladığı manipülasyona ve ayakta alkışlanmayı amaçlayan içi boş sözlerine kanmayın." uyarısında bulundu.

BM'DEN İSRAİL'E 'CANLI KALKAN' TEPKİSİ

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail askerlerinin, Tulkerim kentinde Filistinli bir genci askeri araca bağlayıp canlı kalkan olarak kullandığına ilişkin görüntüler hakkında, "Bunların kapsamlı şekilde soruşturulması ve suçluların cezalandırılması gerekiyor." vurgusunu yaptı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, "İsrailli askerlerin işgal altındaki Batış Şeria'daki Tulkerim Mülteci Kampı'na düzenledikleri ikinci baskın sırasında, bir adamı alıkoyduktan sonra askeri araca bağlayarak canlı kalkan olarak kullandıklarına ilişkin haberler ve görüntüler bulunuyor. İsrailli askerlerin daha önce benzer hareketler yaptığını gördük. Tekrar eden bu olayları barbarca buluyor musunuz? Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorularını yanıtladı.

Dujarric, "Bu yönde haberleri çok rahatsız edici buluyoruz." dedi.

Söz konusu olayların kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiğinin altını çizen Dujarric, "Suçlular cezalandırılmalı." diye konuştu.

Haberin Devamı
KONVOYUNU DURDURDULAR

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ne hitap etmek için başkent Washington DC'deki ABD Kongre Binası'na giderken konvoyunu, Filistin yanlısı ve savaş karşıtı bir grup aktivist engelledi.


 

ABD'DE NETANYAHU PROTESTOSU

ABD Kongresinde konuşma yapmak üzere Washington'da bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu protesto etmek isteyen binlerce Filistin destekçisi gösterici başkent sokaklarını doldurdu.


HERZOG, FRANSA'DA GÜVENLİK ENDİŞESİ NEDENİYLE 40 DAKİKA UÇAKTA BEKLETİLDİ

 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, cuma günü başlayacak olan Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e geldi. İsrail basını, Herzog ve beraberindeki heyetin uçağın iniş yaptığı havaalanının yakınındaki bir binanın çatısında şüpheli bir kişinin görülmesi üzerine güvenlik endişesi nedeniyle 40 dakika uçakta bekletildiğini aktardı. Herzog'un sözcüsü, olayla ilgili ayrıntı vermeyerek, şüpheli güvenlik durumunun sona erdiğini açıkladı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSUNA ŞOK! HİZBULLAH YİNE İFŞA ETTİ

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, sınıra yaklaşık 50 kilometre mesafede yer alan İsrail ordusuna ait "Ramat David" askeri hava üssünün insansız hava aracı (İHA) ile çekilmiş görüntülerini yayımladı.

Hizbullah'ın Telegram hesabından yayımlanan yaklaşık 9 dakikalık görüntünün 23 Temmuz'da çekildiği ve İsrail'in kuzeyinde sınıra yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Ramat David üssüne ait olduğu belirtildi.

Hizbullah'ın yayınladığı videoda, İsrail ordusuna ait askeri üsler, askeri kargo uçakları, kalkış pistleri, radar, elektronik gözlem, erken uyarı hava savunma sistemleri, yakıt depoları, helikopterler ve stratejik askeri noktalar görülüyor.

Hizbullah daha önce de İsrail’in kuzey bölgesindeki askeri üsler, yakıt depoları, hava savunma bataryaları, Hayfa Limanı ve limanda demirleyen savaş gemisine ait görüntülerin yer aldığı iki ayrı İHA görüntüsü yayımlamıştı.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.
İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattında yüksek askeri gerilim sürüyor. Askeri uzmanlar Ağustos ayının ikinci yarısı İsrail-Hizbullah arasında bölgede geniş çaplı bir savaş bekliyor.

 

GAZZE'DE CAN KAYBI 39 BİN 145

Filistinli yetkililer, İsrail'in son 24 saatteki saldırılarında 55 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, savaşın başından bu yana katliamda can verenlerin sayısı 39 bin 145'e çıktı.

İSRAİL SINIRI AŞTI! MESCİD-İ AKSA KARARI ŞOK ETKİSİ YARATTI



İsrail tarihinin en sağcı koalisyon hükümetinde Ulusal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturan Itamar Ben-Gvir, 2022'nin son günlerinden bu yana neredeyse skandalsız hafta geçirmedi.

Göreve gelir gelmez yanına polisleri alarak Müslümanların kutsal mabedi Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Ben-Gvir, Gazze Şeridi'ndeki savaşla birlikte içindeki faşisti tamamen serbest bıraktı.

Gazze'de yaşayan 2,3 milyon Filistinlinin Sina Çölü'ne ya da başka bir ülkeye sürgüne gönderilmesini isteyen Itamar Ben-Gvir, yerlerine ise radikal Yahudilerin bölgeye taşınmasını dile getirdi.

Yahudi Gücü Partisi'nin lideri olan faşist bakan, son olarak on yıllardır var olan bir kuralı çiğnedi ve Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesine izin verdiğini açıkladı.

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa, İslam'in üç kutsal mabedinden biri.

Ürdün, 1994'te İsrail ile imzaladığı anlaşmayla Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Amman yönetiminin Filistinlilerle yaptığı anlaşma ise, Kudüs ile kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkını Ürdün'e verdi.

Uzun süredir Mescid-i Aksa'yı da içine alan Harem-i Şerif'teki mevcut statükonun değiştirilmesini savunan Itamar Ben-Gvir, kutsal mabette ibadete izin verdiği yönündeki açıklamayı İsrail parlamentosunda Mescid-i Aksa'ya baskını teşvik eden bir konferansta yaptı.

Faşist bakanın yeni duyurusunun İslam dünyasında yoğun tepki çekmesi bekleniyor.

ORTODOKS YAHUDİLER AYAĞA KALKTI

Skandal açıklama İsrail içinde de hemen yankı buldu. Parlamentodaki Ortodoks Yahudi milletvekilleri Ben-Gvir'e ateş püskürdü, uygulamanın Yahudi kurallarını ihlal edeceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Moşe Arbel, kararı büyük bir küfür olarak niteleyip Ben Gvir'i protesto etti, "İşlenen büyük küfür sessizce geçemez" dedi.

Degel HaTorah Partisi'nin lideri Moşe Gafni ise, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Başbakan Binyamin Netanyahu'dan Harem-i Şerif'teki mevcut statükonun değişmesine engel olmasını istedi.

İsrail'deki Ortodoks Yahudilere göre (Harediler), Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya kesinlikle girmemesi gerekiyor.

Haberin Devamı
KIZIL İNEK HORTLADI! MESCİD-İ AKSA'YI YIKIP ÜÇÜNCÜ TAPINAK KURMAK İSTİYORLAR

Bir uçakla ABD'den geçtiğimiz yıl Ağustos ayında getirilen beş kızıl düve, Kudüs'teki Zeytin Dağı'nda kurban edilmek isteniyor. Perde arkasında ise, Mescid-i Aksa'nın Yahudilere açılması var. Newsweek 'Kutsal savaş: Kızıl inekler, Gazze ve dünyanın sonu' başlığını atarken, Binyamin Netanyahu'nun dolaşıma giren fotoğrafı radikal Yahudileri daha da kışkırttı.

KAMİKAZE DRONE'LAR İKİ ÜLKENİN ÜSTÜNDEN GEÇTİ



Irak'taki İran yanlısı gruplar, İsrail'in Yemen'deki Hudeyde limanını savaş uçaklarıyla vurmasına misillemede bulundu. Yemenli Husilerle müttefik olan Iraklı grupların hedefinde, Kızıldeniz kıyısındaki İsrail şehri Eilat vardı.

Haşdi Şabi gibi milis gruplarını da bünyesinde barındıran İran yanlısı milisler, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın üstünden geçen kamikaze silahlı insansız hava araçlarının Eilat'taki hayati bir hedefe ilerlediğini bildirdi.

İsrail ordusu ise, 'doğu'dan gelen iki kamikaze drone'un savaş uçakları tarafından gece yarısı düşürüldüğünü açıkladı. İsrail ordusunun açıklamalarındaki 'doğu' ifadesi, kamikaze drone'un Irak'tan ateşlendiği anlamına geliyor.

İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat şehri, Yemenli Husiler tarafından defalarca balistik füze ve kamikaze drone'larla hedef alındı. Kızıldeniz kıyısındaki tatil merkezinde Arrow hava savunma sistemleri konuşlu.

KAHİRE'YE UÇUYORLAR, GÖZLER ANLAŞMADA

İsrailli üst düzey bir heyet, ateşkes ve rehine takası müzakereleri için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidiyor.

Heyetin, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun anlaşma zemini için şartların olgunlaştığını söylemesinden bir gün sonra Kahire'ye uçuşu dikkat çekici.

Lübnan'da yayımlanan El Ahbar gazetesine konuşan Mısırlı bir kaynak, görüşmelerde İsrail'in 1979 anlaşmasını ihlal ederek işgal ettiği Gazze sınırındaki Philadelphia Koridoru'ndan askerlerin çekilmesinin ele alınacağını da söyledi.

Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyon ortakları, aylardır devam eden ateşkes müzakerelerinde savaşın devamından yana tavır koydu.

Diğer yandan, rehine yakınları ve protestocular bir anlaşmaya varılması için Tel Aviv yönetimine büyük bir baskı uyguluyor.

ABD, Mısır ve Katar'ın arabulucuğunda Hamas ve İsrail arasında yürütülen müzakereler, aylardır sonuç vermedi. Hamas, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini ana şartlardan biri olarak belirledi.

El Ahbar, Binyamin Netanyahu'nun 'son dakika' sürprizleriyle anlaşmayı sabote etmesinden endişe duyulduğunu da ekledi.

Gazze Şeridi'nde 116 rehinenin kaldığı, bunlardan 44'ünün öldüğü tahmin ediliyor.

Haberin Devamı
ROKET YAĞMURUNDA BİR İSRAİL ASKERİ AĞIR YARALANDI

Kuzey cephesinde bu sabah yine siren sesleri duyuldu, saldırı alarmını gökyüzündeki patlamalar izledi.

Günler içinde onuncu ayına girecek Hizbullah-İsrail çatışması, hız kesmiyor. İsrail ordusu, Salı akşamı Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinden ateşlediği bir roketin bir İsrail askerini ağır şekilde yaraladığını bildirdi. Dov Dağı çevresini vuran roket sağanağında 15 füzenin peş peşe fırlatıldığı bilgisi var.

8 Ekim tarihinden bu yana devam eden sınır çatışmasında Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah 350'den fazla üyesini kaybetti, İsrail saldırılarında aralarında çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin bulunduğu onlarca sivil yaşamını yitirdi. İsrail tarafında ise aralarında bir generalin de olduğu 15 asker Hizbullah saldırılarında öldü.

Zaman zaman 100 kilometre derinliğe ulaşan sınır çatışmasının kontrolden çıkıp topyekun bir savaşa dönüşmesinden korkuluyor.

YAYLIM ATEŞİ KAMERADA

Geçen hafta İsrail'in başkenti Tel Aviv'i 1900 kilometre mesafe kat eden bir kamikaze silahlı insansız hava aracıyla vurup büyük ses getiren Yemenli Husiler, ABD ve müttefikleriyle adı konulmamış savaşı sürdürüyor.

ABD ordusunun Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Husilere ait üç füze ateşleme rampasının savaş uçakları tarafından imha edildiğini duyurdu.

Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'den geçen gemileri hedef alan İran destekli Husiler, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor.

İsrail, Tel Aviv'in vurulması üzerine Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin elindeki Hudeyde limanına savaş uçaklarıyla saldırıp misillemede bulundu. Husiler ise karşı misilleme olarak daha önce defalarca hedef aldıkları Eilat şehrine balistik füze ve kamikaze drone gönderdi.

Kızıldeniz'de kaydedilen son videoda ise, Husiler ve Ukraynalılar karşı karşıya geldi. Bir kargo gemisine doğru ilerleyen silahlı insansız deniz aracı (Unmanned Surface Vehicle-USV), geminin Ukraynalı korumaları tarafından vuruldu.

Kayıtta kamikaze deniz aracının gemiye yaklaşmasıyla Ukraynalı korumaların silahlarına davrandığı, yaylım ateşinin ardından Husilere ait drone'un havaya uçtuğu görüldü. Videonun çekildiği yer ise, Kızıldeniz'in güneyindeki Babülmendep Boğazı çevresi.

Husiler geride kalan sekiz ayda birden fazla gemiye el koydu, saldırıya uğrayan 150'den fazla gemiden bazıları battı.

İSRAİL YENİ BİR SKANDAL! ARACA BAĞLAYIP CANLI KALKAN YAPTILAR

İsrail işgal birliklerinin Batı Şeria'daki Tulkerim'e yaptığı baskın, skandal görüntülerle son buldu.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Tulkerim'deki bir ev, İsrail askerleri tarafından kuşatıldı. Evin çevresinde çatışma çıkarken, İsrail ordusuna ait bir silahlı insansız hava aracı kuşatılan evi vurdu.

Baskın sonunda ise, İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan bir Filistinlinin bir aracın üstüne bağlanarak canlı kalkan olarak kullandığı görüldü.

Benzer bir görüntü 22 Haziran tarihinde kaydedilmiş, yaralı bir Filistinlinin askeri araca bağlanması dünyada büyük ses getirmişti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'de başlayan savaşla birlikte işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki baskınlarını artırdı. Geride kalan 292 günde İsrail askerleri Batı Şeria'da 585 Filistinliyi katletti.

NETANYAHU'YA WASHINGTON'DA ŞOK



ABD'nin başkenti Washington'ı ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki savaşın bitmesini isteyen Yahudiler tarafından Kongre binasında protesto edildi.

Kırmızı tişörtler giyen Yahudi göstericiler, Netanyahu'nun bugün bir konuşma yapacağı Kongre binasında buluştu.

Yüzlerce gösterici 'Gazze yaşasın' diyerek sloganlar attı, kırmızı tişörtlerde ise 'Yahudiler İsrail'i silahlandırmayı bırakın diyor' ve 'Bizim adımıza değil' yazıyordu.

Netanyahu'ya ateş püsküren sloganların da duyulduğu gösteride, protestocular ayrıca 'Özgür Filistin' ve 'Soykırımı durdurun' diye bağırdı.

Amerikan polisi aniden ortaya çıkan göstericilerin etrafını kuşattı ve yüzlerce protestocuyu gözaltına aldı.

Washington'da bugün Netanyahu karşıtı yeni gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor.

ABD'de iktidardaki Demokrat Parti'den birçok milletvekili ve senatör, Netanyahu'nun Kongre'deki konuşmasını dinlemeyip protesto edecek.