DünyaABD'nin skandal koridor teklifi ortaya çıktı! Sisi'ye ilettiler

ABD'nin skandal koridor teklifi ortaya çıktı! Sisi'ye ilettiler

22.08.2024 - 11:54 | Son Güncellenme:

İsrail'e misillemeyi durdurmak için ikinci uçak gemisini Orta Doğu'ya konuşlandıran ABD'nin Kahire'de masaya getiridiği öneriyi, El Arabi El Cedid gazetesi yazdı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıp işgal ettiği savaşta 321'inci gün... Kuzey cephesinde sirenler çalarken, sınır hattında patlamalar kesilmiyor.

'İSRAİL, ABD VE İNGİLTERE'YE AİT GEMİLERE 21 SALDIRI DÜZENLEDİK'

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, televizyonda yayımlanan konuşmasında, "Gazze'ye destek operasyonlarının" bilançosu hakkında bilgi verdi.

Husi, son bir hafta içinde ABD, İngiltere ve İsrail bağlantılı gemilere balistik ve seyir füzesi, İHA ve hücum botlarıyla 21 askeri operasyon düzenlediklerini belirtti.

Husi lider konuşmasında, Gazze'ye destek operasyonlarının süreceğini vurguladı.

KIZILDENİZ'DEKİ DURUM

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten beri Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

İSRAİL NUSAYRAT KAMPI'NA SALDIRI DÜZENLEDİ

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 10 ayı aşkındır devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırı sonucu, bölgeden dumanlar yükseldi.

 

 

 

 

 

HAN YUNUS'TA AŞI KAMPANYASI

Filistin Kızılayı'na bağlı Han Yunus kentindeki Emel Hastanesi'ndeki bir tıbbi ekip, çocuklara rutin aşı kampanyası kapsamında aşı yaptı ve bazı aşı türlerinin Gazze Şeridi'ne geçmesinin ardından çocuk felci aşıları uyguladı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, çocuk felci aşılarının Gazze Şeridi'ne tamamen girmesini talep ediyor.

 

Haberin Devamı
İSRAİL HEYETİ MISIR'A GİTTİ

İsrail'den bir heyetin, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru ve Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasını görüşmek için Mısır'a gittiği bildirildi. Yerel basında çıkan haberlerde, Mossad Direktörü David Barnea ve İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı Ronen Bar'dan oluşan heyetin Kahire'ye ulaştığı belirtildi.

Barnea ve Bar'ın öncülük ettiği İsrailli heyetin, Mısırlı ve ABD'li yetkililerle Kahire'de Philadelphi Koridoru ve Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasını görüşeceği ifade edildi.

İSRAİL ZORUNLU GÖÇE ZORLAMAYI SÜRDÜRÜYOR

İsrail ordusu, saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde zorunlu göçü sistematik bir silah olarak kullanmayı sürdürüyor. Yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze'de, İsrail'in saldırıları ve tehditleri nedeniyle Filistinlilerin zorunlu göç çilesi bitmiyor.

Saldırılardan kaçmak için oradan oraya savrulan Filistinliler, güvenli yerin olmadığı Gazze'de nereye gideceklerini bilmiyor. Zira, İsrail ordusu, "güvenli olduğunu" iddia ettiği yerlerin daha sonra boşaltılmasını istiyor hatta buralara da saldırılar düzenliyor.

İsrail ordusu, Gazze'de son bir hafta içinde "güvenli" olduğu iddia edilen bölgenin bazı kısımları dahil olmak üzere 5 ayrı sözde "tahliye emri" yayımladı. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yeni bir harita paylaştı.

Adraee, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a bağlı Beni Süheyla kabasının dahil olduğu bazı bölgelerin boşaltılmasını istedi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 40 BİN 265

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 42 Filistinli can verdi, böylece Gazze Şeridi'nde savaşın başından beri hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 265'e çıktı.

 

Haberin Devamı
'ÖNÜMÜZDEKİ 48 SAAT ÖNEMLİ'

Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden ateşkes müzakerelerine dair konuşan eski Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Haridi, tüm tarafların prensiplerde anlaştığını ancak halen görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi.

Al Jazeera'ya konuşan diplomat Haridi, Hamas ve İsrail arasında kesinlikle bazı anlaşmazlıkların olduğunu ancak söz konusu farklılıkların aşılabileceğine inandıklarını aktardı.

"Dolayısıyla, önümüzdeki 48 saati bekliyoruz" diyen Mısırlı eski büyükelçi ve bakan yardımcısı, ayrıntıları müzakere eden teknik ekiplerin anlaşmayı bitiş çizgisine taşıyıp taşıyamayacağını görmek için iki gün olduğunu kaydetti.

ÇİN'DEN UYARI GELDİ

ABD'nin en büyük havayolu şirketleri arasında yer alan Delta ve American Airlines firmaları, İsrail'e uzun bir süre uçmayacak.

American Airlines, Tel Aviv ile ABD arasındaki uçuşların gelecek yıl 29 Mart tarihine kadar askıya alındığını duyurdu.

Delta ise birkaç saat sonra yaptığı açıklamada 31 Ekim'e kadar İsrail'e herhangi bir uçuş gerçekleştirmeyeceğini bildirdi.

Birçok havayolu şirketi, yaz ortasından bu yana tam ölçekli bir savaş korkusu nedeniyle İsrail ve Lübnan'a uçmuyor.

Çin ise, Lübnan'daki vatandaşlarından mümkün olan en kısa sürede ülkeden ayrılmalarını istedi.

Özellikle Lübnan'ın güneyindeki 'karmaşık güvenlik durumu'na vurgu yapan Çin'in Beyrut Büyükelçiliği, ticari uçuşlar tamamen durmadan Lübnan'dan çıkılmasını tavsiye etti.

ARAP GAZETESİ ABD'NİN SKANDAL KORİDOR TEKLİFİNİ YAZDI



İsrail'in aylarca korkuyla beklenen Refah'a kara saldırısı, Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nun işgaliyle başladı. İsrail tankları Mayıs ayı başında koridor üstündeki Refah sınır kapısına girdi, 1979'da imzalanan tarihi anlaşma ihlal edildi.

Tel Aviv'i Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'a saldırmaması için defalarca uyaran Mısır, koridorun işgal edilmesiyle tavrını değiştirip sınıra asker yığdı ve Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım davasına müdahil olacağını duyurdu.

Mayıs ayında Philadelphia Koridoru'nda çıkan çatışmada bir Mısır askerinin ölmesi gerilimi tırmandırırken, işgalci İsrail halihazırda sınır hattından çekilmeyi düşünmüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv, Kahire ve Doha'yı kapsayan Orta Doğu turunun ardından, İsrail devlet televizyonu KAN Binyamin Netanyahu'nun Philadelphia Koridoru'ndan çekilmeyi kabul ettiğini bildirdi.

Netanyahu ise, söz konusu haberi Çarşamba akşamı yalanlayıp ateşkes ve rehine takası müzakerelerini ele aldıkları Blinken görüşmesinde böyle bir anlaşma olmadığını söyledi.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru 14 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğinde bir tampon bölge.

İsrail'in koridoru işgal etmesiyle Gazze Şeridi'nin fiili olarak dış dünyayla iletişimi kesildi.

Mevcut tabloda, İsrail işgal birliklerinin koridordan çekilmesi müzakerelerdeki en önemli düğümlerden biri olarak görünüyor. Mısır'ın yanı sıra Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, İsrail askerlerinin koridordan ayrılmasını istiyor.

ABD lideri Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Perşembe gününün ilk saatlerinde gerçekleşen telefon görüşmesinde de, koridor gündeme geldi.

The Washington Post gazetesine konuşan ABD'li yetkililer Netanyahu'nun Biden'a bazı tavizler önerdiğini söyledi ancak bugün İsrail basınına ismini vermeden konuşan bir diplomatik kaynak Tel Aviv'in tutumunu değiştirmediğini savundu.

Katar gazetesi El Arabi El Cedid ise, hafta içinde Kahire'de Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile buluşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın masaya getirdiği bir başka teklifi yazdı.

Gazetenin haberine göre, Blinkenn Sisi'den Philadelphia Koridoru'nda görev alacak uluslararası barış gücüne katılmasını istedi.

ABD'nin önerisi, 14 kilometrelik hatta konuşlanacak görev gücünde İsrail'e denetleyici roller verilmesini içeriyor.

Kahire'den henüz habere ve söz konusu teklife dair yapılmış bir açıklama yok.

Bir sonuca ulaşmayan ateşkes müzakerelerine sürekli yeni şart ekleyen İsrail, Philadelphia Koridoru'nun yanı sıra Gazze Şeridi'ni ikiye bölen Netzarim Koridoru'ndan çekilmeyi reddediyor. Netzarim Koridoru, İsrail işgal güçleri tarafından kuzey ve güney Gazze'yi birbirinden ayırmak için savaş sırasında oluşturuldu.

Haberin Devamı
YUNAN GEMİSİNDEKİ MÜRETTEBAT KURTARILDI, KIZILDENİZ'DE YANGIN

Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'deki gemilere saldıran Yemenli Husiler, Çarşamba günü bir Yunan tankerini hedef aldı. Birden fazla kez vurulan Yunan bayraklı gemide yangın çıktı ve araç sürüklenmeye başladı.

Yemen'in güneyindeki Aden şehrinin yaklaşık 106 kilometre açığında gerçekleşen saldırı sırasında, birçok patlama duyuldu.

Sürüklenen Sounion isimli gemideki mürettebat bugün kurtarılabildi, kurtarma operasyonunu Avrupa Birliği'nin Kızıldeniz'deki görev gücü Aspides'in yürüttüğü belirtiliyor. Gemide iki Rus ve 23 Filipin vatandaşı vardı.

İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey ise, bugün Kızıldeniz kıyısındaki Salif açıklarında bir yangın çıktığını bildirdi.

Salif, Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'nin daha kuzeyinde yer alıyor.

Ambrey, söz konusu yangının imha edilen insansız deniz aracında çıkmış olabileceğini belirtiyor.

İran destekli Husiler, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor ve bugüne kadar 200'e yakın gemiyi hedef aldı. Saldırılarda 70 gemi vuruldu, ikisi battı.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon ise Kızıldeniz'deki devriye gemileriyle Husi saldırılarını durdurmayı denedi ancak başarılı olamadı. Yanı sıra, Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Ocak ayından bu yana Yemen topraklarına hava saldırıları düzenliyor.

BEYRUT'TA GECE YARISI ALÇAK UÇUŞ



Yaklaşık 2,5 milyon insanın yaşadığı başkentte gece yarısı savaş uçakları alçak uçuş yaptı, jetlerin çıkardığı sesler bombardıman gibi şehri sarstı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut semalarına gece saatlerinde gönderilen İsrail jetleri ses duvarını aşarken, özellikle sınır hattında aralıksız hava saldırıları gerçekleşti.

İki gece üst üste Hizbullah'ın 100 kilometre derindeki kalesi Bekaa Vadisi'ni hedef alan İsrail ordusu, bu kez 10 ayrı noktayı bombardımana tuttu.

Hiam, Kfar Şuba, Ramiye, Kfar Kila, Ayta Eş Şaab, Elma Eş Şaab ve Adlun saldırıya uğrayan yerlerden bazıları.

İsrail ordusu İran destekli grubun mevzilerini vurduğunu savunurken, Salı ve Çarşamba günlerindeki roket yağmurunda İsrail'e 200 kadar füze ateşleyen Hizbullah Ramot Naftali'deki İsrail üssünü doğrudan vurduğunu duyurdu.

İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki Zaura'da konuşlanan İsrail topçu birlikleri de yine Hizbullah tarafından hedef alındı.

Sabah saatlerinde ise İsrail'in kuzeyinde sirenler çaldı, hava saldırısı alarmları Akdeniz kıyısındaki Rosh HaNikra'dan daha doğudaki birçok bölgede duyuldu.

Hizbullah, bu sabah yaptığı açıklamada Lübnan sınırına 1 kilometre mesafedeki Branit kışlasını vurduğunu bildirdi.

Top atışlarıyla hedef alınan İsrail kışlasının doğrudan vurulduğu belirtilen açıklama için Tel Aviv tarafından henüz bir yorum yok.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ve İsrail, 8 Ekim tarihinden bu yana sınır hattında çatışıyor.

İsrail'in Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ü Beyrut'ta öldürmesi, 30 Temmuz akşamından bu yana topyekun savaş korkularını körükledi.

İran destekli grup, Şükür'ün öldürülmesine henüz misilleme yapmış değil.

ABD UÇAK GEMİSİ F-35'LERLE ORTA DOĞU'DA



İsrail'in ana müttefiki ABD, İran ve Hizbullah'ın misillemesine karşı uçak gemisi USS Abraham Lincoln'ün başını çektiği taarruz grubunu Orta Doğu'ya gönderdi.

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), USS Abraham Lincoln'ün bölgeye ulaştığını X sosyal medya hesabından duyurdu.

Yayınlanan görüntüde F-35 savaş uçaklarının Abraham Lincoln'den havalandığı görülürken, uçak gemisinin tam konumu bilinmiyor.

İsrail Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta füzeyle hedef aldı, birkaç saat sonra ise Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradı.

İran ve bölgesel müttefikleri İsrail'e sert bir yanıt vereceklerini defalarca ilan etti, misillemeler henüz gerçekleşmiş değil.

İran Nisan ayında kendi topraklarından ilk kez İsrail'e doğrudan saldırı düzenledi ve 300'den fazla balistik füze ile kamikaze silahlı insansız hava aracı ateşledi.

Üç haftadır misilleme korkusuyla yaşayan İsrail'e destek veren ABD, Orta Doğu'ya ciddi bir yığınak yapmış durumda.

ABD'ye ait USS Theodore Roosevelt uçak gemisi de yine bölgede, bir güdümlü füze denizaltısının ise Doğu Akdeniz'de olduğu biliniyor.

USS Abraham Lincoln taarruz grubu, Pasifik Okyanusu'ndan Orta Doğu'ya kaydırıldı.

Haberin Devamı