DünyaSavaş dünyada son dakika, İsrail Lübnan'a karadan saldırdı! Orta Doğu alev aldı

CANLI Savaş dünyada son dakika, İsrail Lübnan'a karadan saldırdı! Orta Doğu alev aldı

01.10.2024 - 10:12 | Son Güncellenme:

Lübnan 50 yıl içinde dördüncü kez işgal ediliyor, dünya İsrail'in kara saldırısını gece yarısı 02.08'de duydu. Sınır hattındaki topçu saldırılarını başkent Beyrut dahil birçok şehrin jetler tarafından vurulması izledi. Kara saldırısıyla aynı dakikalarda Şam'ın en zengin mahallesi Mezze patlamalarla sarsıldı.

İsrail işgal ordusu Gazze Şeridi'nden sonra günlerdir beklenen hamlesini yaptı, askerler gece yarısı karadan Lübnan'a girdi. Aynı dakikalarda Orta Doğu'nun bir başka başkentinde arka arkaya patlamalar oldu.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İNGİLTERE TAHLİYELERE BAŞLIYOR

Kıbrıs adasındaki Ağrotur üssünde günlerdir hazırlık yapan İngiltere, Lübnan'dan bugün havadan tahliye operasyonu başlatıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, bir ticari yolcu uçağının tamamen Lübnan'dan tahliye edilecek İngiliz vatandaşları için kiralandığını açıkladı. Tahliye uçuşunda yer alacak yolcular kişi başı 350 sterlin (Yaklaşık 16 bin lira) ödeyecek.

Uçağa İngiliz vatandaşları, eşleri ve 18 yaş altı çocuklarının kabul edilecek. Uçuşta öncelik hassas durumdaki yolculara verilecek, uçuş için teyit bildirimi almayanların havalimanına gelmemesi istendi.

Uçakta yer almak isteyen yabancıların ise İngiltere vizesine sahip olması gerekiyor.

İngiltere geçen hafta Lübnan'dan tahliyelere destek vermek için Kıbrıs'a 700 kişilik bir birlik konuşlandırdı.

ŞAM'I SARSAN PATLAMALAR



Dünya, İsrail işgal birliklerinin Lübnan'a karadan saldırdığını duyduktan dakikalar sonra Suriye'nin başkenti Şam patlamalarla sarsıldı. Patlamaların adresi, Şam'ın en zengin mahalleleri arasında yer alan batıdaki Mezze'ydi. Mezze'de, İsrail'in 1 Nisan Pazartesi günü füzelerle vurduğu İran'ın Şam Büyükelçiliği de yer alıyor.

Resmi haber ajansı SANA, İsrail ordusunun savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçlarıyla Şam'a saldırdığını duyurdu. İsrail'in işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri semalarından gerçekleşen saldırı sırasında, Şam'daki hava savunma sistemleri aktif hale geldi.

Hava saldırısında birden fazla askeri nokta hedef alındı, yerel medya Mezze'de yangın çıktığını bildirdi. Devlet medyası, İsrail ordusunun üç kez Şam'ı hedef aldığını bildirdi.

Saldırıda üç kişi hayatını kaybetti, dokuz sivil yaralandı. Ölenlerden biri devlet televizyonunda sunucu olan Safa Ahmed.

Suriye'nin başkenti Şam ile günlerdir yoğun bombardıman altında olan Lübnan'ın başkenti Beyrut arasında kuş uçuşu yalnızca 80 kilometre mesafe bulunuyor.

İsrail beklendiği gibi saldırıya dair herhangi bir açıklama yapmış değil.

Lübnan'a hava saldırılarının başladığı 23 Eylül tarihinden bu yana İsrail jetleri Suriye'de birçok şehri hedef aldı ve saldırılarını artırdı.

Son saldırıda Pazartesi günü öğle saatlerinde Şam'ın güneyindeki köyler vuruldu. Anadolu Ajansı, Şam kırsalında İran destekli milisler ve Hizbullah güçlerinin olduğunu hatırlatıyor.

KARA SAVAŞI BAŞLADI



İsrail'in Pazartesi akşamı ilan ettiği Lübnan'ın karadan işgali Salı gününün ilk saatlerinde başladı, uluslararası haber ajansları kara saldırısını 'acil' koduyla 02.08'de dünyaya duyurdu.

Son iki ayda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah dahil Lübnanlı grubun üst düzey yönetiminin tamamını suikastlarla ortadan kaldıran İsrail, 23 Eylül tarihinden itibaren Lübnan'ı hava saldırılarıyla vuruyordu.

Yüzbinlerce insanın evlerini terk edip yollara düşmesine neden olan hava saldırıları, en az 1200 kişiyi öldürdü. Lübnan'ın güneyinden Hizbullah'ın doğudaki kalesi Bekaa Vadisi'ne kadar birçok yer hedef alınırken, Beyrut'un güney banliyösü Dâhiye defalarca vuruldu. İsrail silahlı insansız hava araçları en sonunda ilk kez Beyrut'un merkezindeki Kola mahallesinde saldırı gerçekleştirdi.

Ana müttefiki ABD'den satın aldığı savaş uçakları, füzeler ve bombalarla Orta Doğu'yu ateşe veren İsrail, kara birliklerinin Lübnan'a girdiğini gece yarısı resmen açıkladı. Tel Aviv, günlerdir beklenen operasyonun yeni bir cephe açtığını, Lübnan'ın güneyinde 'kısıtlı, lokal ve hedefli' olacağını ileri sürüyor.

Kara işgali için Lübnan sınırına birkaç tabur konuşlandırıp yüzlerce tank yığan İsrail ordusu, Hizbullah savaşçılarının Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini istiyor.

HİZBULLAH'TAN TOP ATIŞLARI

On binlerce savaşçısı ve cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ise, İsrail kara birliklerini doğrudan hedef aldığını duyurdu. Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, sınır hattındaki Şutula'da İsrail askerlerinin top atışlarıyla vurulduğunu bildirdi.

BEYRUT'TA ALÇAK UÇUŞLAR VE PATLAMA SESLERİ

Kara saldırısı sınır hattındaki Vezzani, Hıyam ve Mercayun gibi yerlere top atışlarıyla başlarken, yoğun hava saldırıları da devam etti.

Beyrut'ta İsrail jetlerinin alçak uçuşu nedeniyle insanlar yataklarından fırladı, Hizbullah'ın başkentin güneyindeki kalesi Dâhiye semti defalarca vuruldu. Patlamaları gökyüzünü kaplayan alev topları ve siyah dumanlar izlerken, birden fazla binanın yerle bir olduğu bildiriliyor.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, güneydeki Davudiye kasabasında İsrail tarafından bombardımana tutulan bir evde en az 10 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Hayatını kaybedenlerin tümü Diab ailesinden.

FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERİN BAŞKENTİ EL HIL'A SALDIRI, MAKDAH KURTULDU

İsrail jetleri Akdeniz kıyısındaki Sayda şehrinde yer alan Ayn el Hıl mülteci kampını da vurdu, saldırıda Aksa Şehitleri Tugayları komutanı Munir el Makdah'ın evi ve birçok bina hedef alındı. İsrail, Lübnan'daki en büyük Filistinli mülteci kampı olan Ayn el Hıl'a 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşından bu yana ilk kez saldırdı. Ayn el Hıl kampı, 130 bin nüfusuyla Filistinli mültecilerin başkenti olarak nitelenen bir yer.

El Fetih'in askeri kanadı Aksa Şehitleri Tugayı'nın Lübnan sorumlusu olan Makdah saldırıdan kurtulmayı başardı. Dört binanın yok edildiği saldırıda en az beş kişi hayatını kaybetti, ölenler arasında Makdah'ın oğlu da var.

İsrail savaş uçakları ayrıca Kevkebe-Marcayun otoyolunu vurdu, saldırı nedeniyle otoyol trafiğe kapandı.

AKDENİZ AÇIKLARINDA KAMİKAZE DRONE DÜŞÜRÜLDÜ

Hizbullah ise geceden itibaren sabaha kadar İsrail'e onlarca füze ateşledi, sınır hattında siren sesleri duyuldu. Yukarı Celile'deki sınır kasabası Metula hem gece yarısı hem de sabah füzelerin hedefi oldu.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de gece yarısı patlama sesleri duyuldu, ordu Akdeniz semalarında ilerleyen bir kamikaze silahlı insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Kamikaze drone'un Akdeniz'in onlarca kilometre açığında tespit edildiği belirtiliyor.

Son olarak 2006 yılında 34 gün boyunca savaşan Hizbullah ve İsrail, Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de sınır çatışmasına başladı.

Aylar boyunca çoğunlukla sınır hattını aşmayan çatışma, 30 Temmuz akşamı Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ün Beyrut'ta suikasta uğramasıyla boyut değiştirdi. Şükür suikastının ardından çatışmanın topyekun bir savaşa dönüşeceği korkusu arttı, gerilim adım adım tırmanırken İsrail bugün itibarıyla Lübnan'ı karadan işgale girişti.

Haberin Devamı
ABD'DEN İRAN'A UYARI: CİDDİ SONUÇLARI OLUR

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'la telefon görüşmesinde İran'ı tehdit etti.

Gazze savaşının başından beri İsrail'e her türlü silah desteğini sunan ve aynı zamanda müzakerelerde arabulucu rolü oynayan ABD, beklendiği gibi İsrail'in Lübnan'ı karadan işgal etmesine de destek veriyor.

Bakan Austin, telefon görüşmesinde İran'ı doğrudan uyardı ve İsrail'le savaşa girmesi halinde bunun ciddi sonuçları olacağını söyledi.