Dünyaİsrail'den bir katliam daha! Çadır kampını bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var...

CANLI İsrail'den bir katliam daha! Çadır kampını bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var...

09.09.2024 - 16:08 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırlara düzenlediği saldırıda en az 14 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da durmayıp savaşı tüm bölgeye yaymayı hedeflediği artık bir sır değil, Orta Doğu'daki tüm gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL SİVİLLERİ BOMBALADI

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Han Yunus'un batısında "güvenli olduğu" iddia edilen El-Mevasi bölgesinde yerinden edilenlerin çadırlarına 3 füze saldırısı düzenledi.


Saldırının şiddetiyle bölgede metrelerce derinlikte 3 çukur oluştuğu ve en az 20 çadırın yandığı ve yok olduğu, çok sayıda kişinin kumların altına gömüldüğü kaydedildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre ise Han Yunus'taki Nasır Hastanesine şu ana kadar 8, sahra hastanesine ise 6 kişinin naaşı ve çok sayıda yaralı getirildi. Hastanelere getirilen cesetlerin parçalanmış olduğu bilgisi aktarıldı.

Sivil savunma ekiplerinin, bölgede elektrik olmaması, cesetlerin oluşan çukura gömülmesi ve etrafa saçılması nedeniyle ölü ve yaralılara ulaşmakta zorluk çektiği aktarıldı. Bu nedenle sayının artabileceği belirtildi.

GAZZE'DE İSRAİLLİ 3 ESİR 9 AY ÖNCEKİ ORDU SALDIRISINDA ÖLDÜ

İsrail medyası, ordunun Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında yaklaşık 9 ay önce İsrailli 3 esiri öldürdüğünü ancak bunu kamuoyundan gizlediğini iddia etti.

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberinde, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu esirlerin İsrail ordusunun bombardımanı sonucu öldükleri ve Aralık 2023'te cesetlerine ulaşıldığı öne sürüldü.

Söz konusu İsrailli esirlerden ikisinin Ron Sherman ve Nick Beiser isimli askerler, üçüncü esirin ise Elia Toledano isimli vatandaş olduğuna işaret edildi.

Gazze'deki Kuzey Tümeni komutanı Ahmed el-Gandur'un öldürüldüğü saldırıda yanında 3 esirin de olduğunu gösteren patoloji sonuçlarının ocak ayında ailelerine teslim edildiği ancak ordunun, ölüm nedenlerinin boğulma mı yoksa zehirlenme mi olduğunun belirlenemediğini iddia ettiği, ailelerin talebi üzerine yapılan ek incelemeler sonucu esirlerin İsrail saldırısında öldüğünün netleştiği, ağustos ayında da ordudan temsilcilerin, esirlerin ailelerine gidip bu sonuçları ilettiği dile getirildi.

Ordunun olayla ilgili ayrıntıları şubat ayından bu yana bilmesine rağmen Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de aralarında bulunduğu üst düzey kişilerin bunu kamuoyundan gizlemeyi tercih ettiği aktarıldı.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari ise Kanal 12 Televizyonunun "Halevi'nin gerçeği gizlediği" şeklindeki iddialarının asılsız olduğunu ifade etti.

Hagari, ordunun, esirlerin nasıl öldüğüyle ilgili soruşturmayı ilerleyen günlerde tamamlayacağını kaydetti.

İsrail ordusu, 14 Aralık 2023'te Gazze Şeridi'ndeki bir tünelde 3 esirin cansız bedenine ulaşıldığını ve konuyla ilgili soruşturma açıldığını duyurmuştu.

NETANYAHU'NUN EVİNİN ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Başbakan Netanyahu ile Şas’ın lideri Haham Aryeh Deri'nin Batı Kudüs'teki evinin yakınında toplanan İsrailliler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması ve İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki isteksizliğine tepki gösteren göstericiler, dövizler taşıyıp sloganlar attı.

Haberin Devamı
ABD İSRAİL'İ KINAYAN İFADELER KULLANMAKTAN KAÇINDI

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'i, işgal altındaki Batı Şeria'da Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak "hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma" yürütmeye ve bulgularını kamuoyuna açıklamaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında, aktivist Eygi'nin Batı Şeria'da, İsrail askerinin kurşunuyla başından vurularak öldürülmesini değerlendirdi.

Patel, "Anladığımız kadarıyla İsrail'deki ortaklarımız bu olup biten şeyin koşullarını araştırıyor. Biz de bulgularını kamuoyuna açıklamalarını bekliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Bir Amerikan vatandaşının ölümünü "yürek parçalayıcı", "endişe verici" ve "trajik" olarak nitelendiren Patel, bununla birlikte, İsrail'i kınayan ifadeler kullanmaktan kaçındı.

Sözcü Yardımcısı, Batı Şeria'da yaşanan bu olayın tamamen "belirlenip karara bağlanması" gerektiğini belirterek, "Bu sürecin işlemesine izin vereceğiz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı muhabirinin, ailenin soruşturma talebinin ABD tarafından desteklenip desteklenmediği sorusuna Patel, "İsrail'in bulgularını kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Bu bulguların şeffaf kapsamlı ve mümkün olan en kısa sürede paylaşılmasını bekliyoruz." sözleriyle cevap verdi.

Vedant Patel, elde edilecek bulguların ne yönde olabileceği ve ek bir adım gerektirip gerektirmeyeceği konularını ele almanın ise erken olduğunu kaydetti.

"GAZZE'DE GÖRDÜĞÜMÜZ ACILAR EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SEVİYEDE"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca Gazze'deki "yıkım ve ölümün benzerini görmediğini" bildirdi.

Guterres, Associated Press'e (AP) verdiği mülakatta, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşananları ve dünya genelindeki çatışmaları değerlendirdi.

BM'nin, Gazze'deki olası bir ateşkesi gözlemlemeyi teklif ettiğini belirten Guterres, Orta Doğu'daki BM Ateşkes Gözetim Örgütü (UNTSO) misyonunu hatırlattı.

Antonio Guterres, ancak İsrail'in kabul etme ihtimalinin düşük olması nedeniyle BM'nin Gazze'nin geleceğinde rol oynayabilmesinin "gerçekçi olmadığını" ifade etti.

Gazze'de ateşkesin aciliyetine dikkati çeken Guterres, "Gazze'de gördüğümüz acılar, BM Genel Sekreterliği dönemimde eşi benzeri görülmemiş seviyede. Daha önce, Gazze'de son birkaç ayda gördüğümüzdeki gibi bir ölüm ve yıkım seviyesi görmemiştim." diye konuştu.

Guterres, iki devletli çözümün tek yol olduğunu ve başka bir alternatifin uygulanabilir olmadığını ifade ederek "Bu, 5 milyon Filistinlinin bir devlette hiçbir hakka sahip olmadan yaşaması anlamına geliyor." dedi.

"Rusya-Ukrayna Savaşı için yakın gelecekte bir ateşkes görmüyorum"

Dünya'nın "tam bir kaos içinde" olduğunu vurgulayan Guterres, çatışmaların yayıldığını ve Gazze'ye saldırılar ile Rusya-Ukrayna Savaşı'nın "sonunun gözükmediğini" belirtti.

Guterres, Rusya-Ukrayna Savaşı için yakın gelecekte bir ateşkes görmediğini kaydederek, savaşın hızlı ya da kolay bir şekilde sona ermeyeceğini dile getirdi.

BM'nin insani yardım operasyonlarının da kriz içinde olduğunu aktaran Guterres, ihtiyaçların çatışmalar, doğal afetler ve iklim değişikliği nedeniyle ciddi derecede arttığını vurguladı.

REFAH SINIRINI ZİYARET ETTİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mısır temasları çerçevesinde Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret ederek, Kızılay görevlilerinden bilgi aldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mısır temasları çerçevesinde Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret etti. Bölgedeki çalışmaları gözlemleyen Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Refah geçiş noktasının Mısır tarafını ziyaret ettim. Yol boyunca Gazze'ye girmeye çalışan mal yüklü kamyonların oluşturduğu bitmek bilmeyen kuyruklar vardı. Yardım akışının ihtiyaç duyulan seviyede yeniden başlaması, geçiş noktalarının siviller ve tıbbi tahliyeler için yeniden açılması aciliyet arz etmektedir” dedi.


“İnsani yardımın Gazze'ye girmesine izin vermek için ateşkese ihtiyaç var”

UNICEF tarafından AB'nin desteğiyle işletilen Zuweid Hastanesi'nin genç hastalarının yaşadıkları trajediyi anlattıklarını paylaşan Borrell, “İsrailli yetkililer tarafından engellenen insani yardım dolu depoları yöneten Kızılay gönüllülerinin yaşadığı hayal kırıklığını dinledim. Tıbbi malzeme, çadır ve uyku tulumlarının Gazze'ye ulaşması, çifte kullanım iddiaları nedeniyle engelleniyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan dramatik durumun siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, “Hayat kurtarmak, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımın Gazze'ye girmesine izin vermek için ateşkese ihtiyaç var” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı
İSRAİL ABD'DEN UAD BASKISI İSTEMİŞ!

İsrail'in, ABD Kongre üyelerinden, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım davasını düşürmesi için Güney Afrika Cumhuriyeti'ne baskı yapmasını istediği bildirildi.

ABD'nin Axios haber platformunun, İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail'in, ABD Kongresi üstündeki etkisini nasıl kullanmaya çalıştığına ilişkin yeni bir örnek ortaya çıktı.

Barak Ravid imzalı habere göre İsrail, ABD Kongre üyelerine ulaşarak, kendi aleyhinde UAD nezdinde soykırım davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne baskı yapılmasını talep etti.

Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'ndeki birçok üyeye ulaşan İsrailli yetkililer ve lobiciler, Kongre üyelerinden, Güney Afrika Cumhuriyeti yetkililerine, "soykırım davasına devam etmeleri halinde bunun sonuçlarının olacağı" mesajını vermelerini istedi.

ABD KONGRE ÜYESİNDEN BIDEN'A 'AYŞENUR' TEPKİSİ

ABD Kongresinin Filistin asıllı tek üyesi Rashida Tlaib, İsrail askerlerince öldürülen Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi hakkında sessiz kalan ABD yönetimini, "Kim olduğunuz önemli değil, İsrail Amerikalıları öldürebilir ve bu yanına kar kalabilir." sözleriyle eleştirdi.

ABD Kongre üyesi Tlaib, X hesabından yaptığı paylaşımda, Eygi'nin öldürülmesine tepkisiz kalan Biden yönetimine tepki gösterdi.

Tlaib, açıklamasında, "Sevgili Amerikalılar, eğer İsrail hükümeti tarafından öldürülürseniz ülkemiz bunu umursamayacak. Kimse sorumlu tutulmayacak. Kim olduğunuz önemli değil, İsrail, Amerikalıları öldürebilir ve bu yanına kar kalabilir." ifadelerini kullandı.