18.01.2025 - 08:54 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İsrail hükümeti, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasını saatler süren kabine toplantısında onayladı. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin takvimin 19 Ocak Pazar günü uygulanmaya başlayacağı belirtildi.
GELİŞMELERİ CANLI AKTARIYORUZ
Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının yarın saat 09.30'da başlayacağını bildirdi.
Filistin yönetimine bağlı Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kaddura Faris, Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşaması kapsamında 1737 Filistinlinin serbest bırakılacağını söyledi. Anlaşma, 19 Ocak Pazar günü itibarıyla yürürlüğe girecek. 3 aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasının ilk 42 gününde İsrailli 33 esir serbest bırakılacak.
İsrail’in 11 üyeli güvenlik kabinesi, Hamas ile Gazze Şeridi’nde varılan ateşkes ve takas anlaşmasını sonunda onayladı.
‘TEMİNAT ALDIK’
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, toplantıda, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile ABD Başkanı Joe Biden’dan güvence aldığını söyledi. Netanyahu, ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına ilişkin müzakerelerin başarısız olması durumunda Gazze’ye saldırıların devam edeceği yönünde ABD’den teminat aldığını vurguladı. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise, “İsrail’in ateşkes anlaşmasının şartlarına uymaması nedeniyle oluşan engeller, arabulucuların değerli çabalarıyla bu sabah ortadan kalktı” ifadelerine yer verildi. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada onay süreçlerinin tamamlanması halinde ilk rehinelerin 19 Ocak Pazar günü serbest bırakılabileceği kaydedildi.
BEN-GVİR ÇEKİLİYOR
Aşırı sağcı Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, anlaşmanın onaylanması halinde partisinin Netanyahu hükümetinden ayrılacağını söylemişti. Anlaşmanın, savaşın kazanımlarını yok edeceğini savunan Ben-Gvir, “Şekillenmekte olan anlaşma pervasız bir anlaşmadır” sözlerini kullandı. Ben-Gvir bununla birlikte çekilmesine rağmen hükümeti devirmeyeceğini açıkladı.
Aşırı sağcıların telkin etmek amacıyla Batı Şeria’da Filistinlilere saldırması şüphesiyle “idari gözaltında tutulan” İsraillilerin de serbest bırakılmasına karar verildiği açıklandı. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet, bu kararın kendilerine danışılmadan alındığını duyurdu.
İsrail ile Hamas arasında ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda yürütülen dolaylı müzakerelerde 15 Ocak’ta ateşkes anlaşmasına varılmıştı. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Sani, Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasına varıldığını resmen duyurmuş, ateşkesin 19 Ocak’ta başlayacağını belirtmişti. Ancak İsrail Başbakanlık Ofisinden dün yapılan açıklamada, Hamas’ın ateşkes anlaşmasının bazı maddelerinden vazgeçtiği iddia edilmiş, İsrail kabinesinin anlaşmayı onaylayacağı toplantının ertelendiği duyurulmuştu.
TAKAS NASIL İŞLEYECEK?
İsrail anlaşma kapsamında ilk aşamada 290’ı müebbet hapis cezasına çarptırılmış 1977 Filistinli esiri serbest bırakacak. Anlaşma metnine göre takas, 42 günlük ilk aşamada belirli periyotlarla 7 defada gerçekleştirilecek. Haaretz gazetesinin haberine göre, anlaşmanın ilk gününde 3, yedinci gününde 4 İsrailli esir serbest bırakılacak. Ateşkesin 14, 21, 28 ve 35. günlerinin her birinde 3’er ve son olarak ilk aşamanın son haftasında 14 İsrailli esir serbest bırakılacak.
AL JAZEERA
Katar merkezli haber ajansı Al Jazeera 'İsrail kabinesi Hamas ile Gazze ateşkes anlaşmasını onayladı' başlığı attı.
Haberde 'Netanyahu'nun kabinesi, İsrail güçlerinin 46 bin 788'den fazla Filistinliyi öldürdüğü ve 110 bin 453'ünü yaraladığı 460 günden fazla süren savaşın ardından, Hamas ile Gazze'de ateşkes için bir anlaşmayı onayladı. Pazar gününden itibaren yürürlüğe girmesi beklenen anlaşma, Gazze'de tutulan esirlerin İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli tutuklularla takas edilmesini içeriyor' detaylarına yer verildi.
DER SPIGEL
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Der Spiegel de ateşkese yer verdi. Gazete haberinde Gazze Şeridi'nde yaşayanların ateşkesle beraber kutlama yaptığını ve ancak Gazzelilerin gelecek ile ilgili belirsizlik konusunda endişeli olduklarını yazdı.
THE GUARDIAN
İngiliz The Guardian gazetesi iki farklı açıyı okuyucularıyla paylaştı. İngiliz gazetesinin haberine göre, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının haberi Filistinliler tarafından sevinçle karşılanırken, İsrail'de anlaşmayı hem destekleyen hem de karşı çıkan göstericiler sokaklara dökülerek daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor.
THE WASHINGTON POST
ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post "Hamas komutanları ölürken, siyasi liderler ateşkes ilan etti" başlığı attı.
Haberde "İsrail'in 15 aydır sürdürdüğü savaş örgütün askeri gücünü azalttı, siyasi etkisini zayıflattı ve Gazze Şeridi'nde bir liderlik boşluğu yarattı." vurgusu yaptı.
DIE WELT
Berlin'deki Die Welt gazetesi ise İsrail ‘in ateşkes ile başarısızlık yaşadığını haberine taşıdı. "İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin acılarına son vermek için zor tavizler vermek zorunda kaldı." dedi.
NRC
Hollanda’da yayın yapan Amsterdam NRC'ye göre bu savaşın sonuçları çok uzun bir süre hissedilecek. Gazete haberinde “Gazze'deki savaşla birlikte dünya en kötü halini gösterdi. Toplumlarda gerilim arttı, toplumdaki bazı gruplar birbirine karşıtlaştı. Hollanda da dahil olmak üzere Avrupa'da toplumun temellerinde hiçbir zaman onarılamayacak çatlaklar ortaya çıktı." ifadelerine yer verdi.
ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE YER VERDİ
İsrail Cursorinfo haber ajansı Erdoğan’ın Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa ile yaptığı görüşmede İsrail’in saldırlarına tepkisini ve uluslarası topluma seslenmesini manşetine taşıdı. Erdoğan konuşmasında, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 50 bini aşkın mağdura rağmen Gazze Şeridi'nin teslim olmadığını ve sakinlerinin zulme boyun eğmediğini de kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasına ilişkin barış görüşmelerinin bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı.
Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer bugünkü yazısında ateşkeste Türkiye'nin oynadığı role yer verdi. Özel, yazısında ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın "Hamas'ı masaya Erdoğan getirdi" sözlerini hatırlatarak "Blinken’in sözlerinden de anlaşıldığı üzere en kritik aşamalardan birinde yani Hamas’ın masaya döndürülmesi sürecinde Türkiye’ye bir kez daha başvuruldu. Konuya yakın bir kaynağa göre “resmi arabulucular” olarak devrede olan Katar, Mısır ve ABD’nin yanında Türkiye de hep süreç içindeydi. Ancak İsrail ile gergin ilişkisi nedeniyle Türkiye’nin ön plana çıkmamaya gayret gösterdiği, zaman zaman kamuoyuna duyurulan temaslarla devrede olduğunu hissettirdiği bugün daha net anlaşılıyor." dedi.
Yazının devamı için tıklayınız