DünyaFüzeler İsrail'e çevrildi! İran'dan peş peşe intikam açıklamaları...

SON DAKİKA Füzeler İsrail'e çevrildi! İran'dan peş peşe intikam açıklamaları...

28.10.2024 - 00:22 | Son Güncellenme:

İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği saldırı sonrası gözler Tahran'a çevrildi. Peş peşe 'intikam' açıklamaları geldi. İşte tüm gelişmeler....

megaphone

Gelişmeleri canlı aktarıyoruz

NETANYAHU, MISIR'IN ÖNERDİĞİ ATEŞKESİ REDDETTİ

İsrail basını, hükümetteki çoğu bakanın desteğine rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin önerdiği Gazze'de kısa süreli ateşkesi reddettiğini yazdı.

İsrail devlet televizyonu KAN ve Kanal 12'nin haberinde Tel Aviv yönetiminin Mısır'ın teklifini kabul etmediği belirtildi.

Kanal 12'nin internet sitesindeki haberinde, İsrail hükümetindeki çoğu bakanın, Mısır'ın önerisini desteklemesine rağmen Netanyahu'nun karşı çıktığı bildirildi.

Netanyahu'nun "esir takası görüşmelerinin yalnızca Gazze'ye saldırılar sürerken devam edeceğini" savunduğu belirtilen haberde, Mısır'ın teklifinin de reddedildiği kaydedildi.

Haberde, İsrail güvenlik birimlerinin de Mısır'ın teklifini desteklediğine işaret edildi.

HAMAS'TAN KINAMA

Hamas, İsrail'in gazetecilere karşı işlediği suçları kınayarak, uluslararası toplumdan Filistinli gazetecileri "cinayet ve intikam hedefi" haline getirdiği için İsrail hükümetinden hesap sorulması çağrısında bulundu.

Hamas'tan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde bir günde 5 gazeteciyi öldürmesi güçlü bir şekilde kınandı.

İsrail saldırılarının Filistinli gazetecileri korkutmayacağının altı çizilen açıklamada, gazetecilerin İsrail'in suçlarını dünyaya duyurmaya devam edeceğine vurgu yapıldı.

Gazze'de İsrail ordusunun sistematik ve kasıtlı bir şekilde gazetecileri hedef aldığına değinilen açıklamada, "Bunlar, gazetecileri korkutmak ve yaşanan vahşi soykırımın gerçeklerini duyurmaktan caydırmak amacıyla gazetecilere karşı işlenen daha önce benzeri görülmemiş suçlardır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Filistinli gazetecileri cinayet ve intikam hedefi haline getiren faşist (İsrail hükümeti) hükümetten hesap sorulması ve bu saldırıların durdurulması için uluslararası toplum ve kuruluşların ciddi adımlar atması gerekiyor." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası basın ve medya kuruluşlarına da seslenilen açıklamada, Filistinli gazetecilere karşı işlenen suçları kınayan net tavır alma ve İsrail'in işlediği suçları ortaya çıkarmak için onlarla dayanışma gösterme çağrısında bulunuldu.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'ye dün düzenlediği saldırılarda 5 gazetecinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

ABD'NİN SURİYE'DEKİ ÜSLERİNE KAMİKAZE İHA’LARLA SALDIRI DÜZENLENDİ

Suriye'nin Humus ile Deyrizor ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı Tenef ile Ömer Petrol Sahası askeri üslerine aidiyeti bilinmeyen kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlendi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 22.30 sularında Deyrizor’da Fırat Nehrin doğusunda Ömer petrol sahasındaki üs, aidiyeti bilinmeyen kamikaze İHA ile hedef alındı.

Saldırının ardından üs bölgesinde siren sesleri duyulurken, ABD’ye ait savaş uçakları bölge semalarında uçuş yaptı.

Daha sonra ABD güçleri, Ömer petrol sahasındaki üssünden Fırat Nehri'nin batısında İran destekli grupların varlık gösterdiği Haşşam, Cafra, Havice ile Mreyiyye köyülerini toplarla hede aldı.

Diğer yandan Humus ilinde çöl bölgesindeki ABD’nin Tenef üssüne birden fazla kamikaze İHA ile saldırı düzenlendi.

İHA’ların bir kısmını üste mevcut hava savunma sistemleri hedefine ulaşmadan düşürürken, sayısı bilinmeyen İHA'lar da üsse isabet etti.

Her iki üste zaiyat olup olmadığı bilinmiyor.

Haberin Devamı
HİZBULLAH İSRAİL'İ VURDU

Hizbullah, İsrail'de bir askeri üs ile 9 yerleşim yerini hedef aldığını duyurdu. Hizbullah, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'e düzenlenen saldırılarla ilgili bilgi verdi. Açıklamada, Hayfa kentinin kuzeyindeki Zevulun askeri sanayi üssüne füzelerle, Akka'nın doğusundaki Bar Lev sanayi bölgesine kamikaze İHA'larla saldırı düzenlendiği belirtildi.

Hizbullah'ın, Lübnan'ın güneyinde Hula, Hıllet Nayif ve Aytarun kasabaları ile sınırdaki El-Merc mevkisindeki İsrail askeri birliklerini füzeler, kamikaze İHA'lar ve topçu ateşiyle hedef aldığı aktarıldı. Saldırılarda İsrail askerlerinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi. Ayrıca İsrail'in kuzeyindeki 9 yerleşime saldırı düzenlendiği bilgisi paylaşıldı.

HAMANEY İBRANİCE X HESABI AÇTI

Dün akşam saatlerinde yine CNN Türk ekranlarında yayınlanmıştı. Hamaney adına sosyal medya platformu twitter'dan İbranice hesap açıldı.. Ve açılır açılmaz da ilk paylaşım Besmele oldu. Yine dün bu saatlerde geldi o paylaşım. Bugün de ikinci paylaşım geldi bu hesaptan. Ve bugün gün içerisinde yaptığı açıklamanın bir bölümünü İbranice olarak paylaştığını gördük Hamaney'in ve şu ifadesine yer verildi. İsrail İran konusunda yanlış hesap hatası yaptı. Onlara İran'ın gücünü ve iradesini anlatacağız. İfadesini bir de İbranice olarak bu hesap üzerinden paylaştılar.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı İbranice paylaşımda, “Siyonist rejim, İran'a ilişkin hesaplarında hata yaptı” dedi.


İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in İran'ın askeri üslerini hedef aldığı saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından İbranice paylaşım yaptı. Hamaney paylaşımında, “Siyonist rejim, İran'a ilişkin hesaplarında hata yaptı. İran milletinin ne tür bir güce, kabiliyete, inisiyatife ve iradeye sahip olduğunu ona göstereceğiz” dedi.

"SİYONİST REJİMİN SALDIRISINA UYGUN KARŞILIĞI VERECEĞİZ"

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in İran'ın askeri üslerine yönelik saldırısına ilişkin, "Savaş peşinde değiliz, ancak ülkemizi ve milletimizi savunacağız. Siyonist rejimin saldırısına uygun karşılığı vereceğiz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Bakanlar Kurulu toplantısında İsrail'in İran'ın askeri üslerine düzenlediği misilleme saldırısına ilişkin konuştu. İran'ın egemenliğini hedef alan saldırıları hiçbir zaman yanıtsız bırakmadığını belirten Pezeşkiyan, "Halkımız ve İran İslam Cumhuriyeti, 45 yıl boyunca hiçbir işgal ve saldırı karşısında geri adım atmadığını göstermiş oldu. Savaş peşinde değiliz ancak ülkemizi ve milletimizi savunacağız. Siyonist rejimin saldırısına uygun karşılığı vereceğiz" ifadelerini kullandı.


“ABD'nin İsrail'i bu büyük facia için tahrik ettiğini biliyoruz”

İsrail'in başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler tarafından desteklendiğini vurgulayan Pezeşkiyan, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da saldırılarına devam etmesi halinde gerilimin bölgeye yayılabileceği uyarısında bulundu. Pezeşkiyan, "ABD'nin İsrail'i bu büyük facia için tahrik ettiğini biliyoruz. Onlar soğukkanlı olmamız karşılığında savaşı sonlandıracaklarının sözünü verdiler ancak sözlerini tutmadılar" dedi.

Pezeşkiyan, "Dünya, işgalci rejimin en büyük destekçisi olan ABD'nin insan hakları ve özgürlüklerden bahsederken, siyonist rejimin on binlerce kadın ve çocuğu katletmesi karşısında sessiz kaldığını görüyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'in dün gece saatlerinde İran'ın askeri üslerine yönelik düzenlediği saldırıda 1'i sivil, 4'ü asker olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı
İSRAİL BM OKULUNU ÜÇÜNCÜ KEZ BOMBALADI

İsrail ordusu, Gazze'de yerlerinden edilenlerin sığındığı okulu 3. kez bombaladı, 11 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 20 kişi yaralandı.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) bağlı, Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'nda yerlerinden edilmiş kişilerin sığındığı "Esma" okulunu bombaladı.

Sağlık kaynakları saldırıda 11 kişinin öldüğünü, yaklaşık 20 kişinin yaralandığını ve yaralıların Şifa ve El-Ehli Baptist hastanelerine nakledildiğini aktardı.

İsrail savaş uçakları, 7 Haziran ve 19 Ekim'de de "Esma" okulunu bombalamıştı. Saldırıda 10'dan fazla kişi ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

İRAN İSRAİL'İ BU GECE Mİ VURACAK?

İsrail'in İran'a saldırısı sonrası İran'ın da misillemede bulunacağı söyleniyor. CNN Türk ekibi Tahran'da. Gürkan Demir son durumu böyle anlattı;

Bu sabah İran, İslam devrimi lideri Hamaney, şehit aileleriyle bir araya geldi. Bu ailelerle ve aynı zamanda gazi yakınlarıyla ve İsrail'in yaptığı saldırıya ilişkin, ilk kez konuştu Hamaney ve açıklamasında şunları söyledi. Siyonist rejimin iki gün önceki saldırısı ne büyütülmeli ne de küçümsenmelidir. Siyonist rejimin hatalı hesabının bozulması gerekir. İran milletini ve bu ülkenin gençlerinin gücünü, iradesini ve yaratıcılığını anlamalıdır. İran milletini Siyonist rejime olan gücü ve iradesini anlama niteliği yetkililer tarafından belirlenmeli. Bu millet ve ülke için en iyi olanı yapmalıdır şeklinde bir açıklama, değerlendirme yaptı. Siyonist rejimin saldırısı ne büyütülmeli ne de küçümsenmelidir ifadesini kullandı. Akşam saatlerinde İran Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Bakanlar Kurulu toplantısında Mesud Pezeşkiyan kısa bir değerlendirme yaptı bu konuyla ilişkin. Yani ikinci açıklaması oldu İsrail saldırısıyla ilgili; "Biz savaş peşinde değiliz ama milletimizin ve vatanımızın haklarını savunacağız. Siyonist rejimin saldırı kanununa gereken cevabı vereceğiz. Siyonist rejimin saldırılar ve suçları devam ederse gerginlik yayılacak ve ABD bu trajediler için İsrail'i kışkırtıyor. Bizim baskılarımıza rağmen savaşı sonlandıracaklarına söz verdiler ama sözlerini tutmadılar" dedi. İkinci kez İsrail saldırısına dair değerlendirme yaptı Mesud Pezeşkiyan. İlk değerlendirmesinde de hayatını kaybeden askerlerin ailesine İran halkına başsağlığı dilemesiyle birlikte yine İran'ın İsrail'in bu saldırısına karşı akıllıca ve iyi hesaplanmış şekilde yanıt verileceğini duyurmuştu.

CAN KAYBI 5'E YÜKSELDİ

İsrail'in İran'ın askeri üslerine yönelik düzenlediği saldırıda 1 sivilin hayatını kaybetmesiyle can kaybı 5'e yükseldi.

İsrail'in İran'ın askeri üslerine yönelik dün gece saatlerinde düzenlediği saldırıda ölü sayısı arttı. İran basını, başkent Tahran'daki Baharistan bölgesinde Allahverdi Rahimpur adlı bir sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, saldırıdaki can kaybının 5'e yükseldiğini aktardı. Rahimpur'un cenaze töreninin ise yarın düzenleneceği bildirildi.

İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 4 askerin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Haberin Devamı
KASSAM TUGAYLARI'NDAN YENİ GÖRÜNTÜ



İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları aralıksız devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları Cibaliya'nın doğusunda İsrail askerleriyle girdikleri sıcak çatışmanın görüntülerini yayınladı. Video kaydında, enkaza dönmüş bir binada gizlenen İsrail işgal askerlerinin hedef alındığı görülüyor.