Dünyaİran medyası manşetten verdi: Fırtına kopmak üzere!

İran medyası manşetten verdi: Fırtına kopmak üzere!

27.10.2024 - 11:50 | Son Güncellenme:

İsrail hava saldırılarını ilk sayfadan veren İran gazetelerinde 'Kötü günler kapıda' ve 'Asılsız söz' gibi başlıklar dikkat çekici. Resmi gazete, İsrail Savunma Bakanı Gallant'a ordunun sahte görüntüler izlettiğini yazdı.

İsrail'in 26 Ekim Cumartesi gününün ilk saatlerinde gerçekleştirdiği İran saldırısı tüm dünyada yankılandı, uydu fotoğrafı analizlerinden kınama ve destek mesajlarına bir numaralı gündem Orta Doğu.

Haberin Devamı

Başkent Tahran dahil birçok şehirdeki patlamalar sosyal medyada paylaşılan görüntülerde net bir şekilde duyuldu, İran ordusu son yaptığı açıklamada dört askerin İsrail saldırılarında öldüğünü bildirdi.

ABD ve Batılı müttefikleri beklendiği gibi İsrail'in yanında saf tuttu, Washington ve diğer başkentler hava saldırılarını 'meşru müdafaa' ve 'kendi savunma hakkı' gibi ifadelerle destekledi.

KINAYAN ÜLKELER

Türkiye, Malezya, Katar, Pakistan, Bahreyn, Endonezya, Ürdün, Filistin ve Maldivler gibi ülkeler İsrail'i kınadı. Japonya bu sabah yaptığı açıklamada taraflara itidal çağrısında bulundu, karşılıklı saldırılardan derin endişe duyduğunu belirtti.

HAMANEY'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin İran'ı uyarıp İsrail saldırılarına herhangi bir misillemede bulunulmamasını istedi, muhtemel bir karşılığın 'hata' olacağını savundu.

Haberin Devamı

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail saldırısına dair yaptığı ilk değerlendirmede "İki gece önce bir hata yaptılar elbette abartıyorlar. Bunu büyütmek yanlış ancak küçültmek de yanlış" dedi. Hamaney'in açıklamalarında İsrail'e doğrudan misilleme çağrısında bulunmaması dikkat çekici.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail'in tarihte ilk kez doğrudan İran'ı hedef aldığı saldırılara ABD'nin de katıldığını söyledi, "En azından hava koridoru açmışlardır" dedi.

ABD'NİN İSRAİLLİ PİLOTLARI KURTARMA PLANI

İsrail ordu radyosu ise, ABD'nin saldırının başarısız olması halinde İsrailli pilotları kurtarmak için hazırlık yaptığını bildirdi. Habere göre, ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) kurtarma operasyonu için bir filo oluşturdu.

1 Ekim akşamı İran'ın İsrail'e doğru ateşlediği 200'e yakın balistik füze, ezeli düşmanlar arasındaki ikinci raund anlamına geliyordu. Tahran, 1 Nisan'daki Şam büyükelçilik saldırısına 13 Nisan'da füzeler ve kamikaze silahlı insansız hava araçlarıyla misillemede bulundu.

İran medyası manşetten verdi: Fırtına kopmak üzere

UYDU FOTOĞRAFLARI YAYINLADILAR

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğraması ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Beyrut'ta öldürülmesine ise 1 Ekim'de yanıt veren İran, günlerdir İsrail'in misillemesini bekliyordu.

Haberin Devamı

israil medyası İran'ın füze ve drone fabrikalarının savaş uçakları tarafından vurulduğunu söylüyor, yayınlanan uydu fotoğraflarına dayanılarak Perçin üssündeki bazı füze üretim binalarının hasar gördüğü aktarıldı.

İran medyası manşetten verdi: Fırtına kopmak üzere

Amerikan The New York Times gazetesi, hava saldırılarında Tahran yakınlarındaki Malad üssünde Rus üretimi üç S-300 hava savunma sisteminin yok edildiğini yazdı.

Peki İran'daki genel hava nasıl? Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf İsrail'e karşı 'kesin' bir misillemede bulunacaklarını söyleyip, Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması 51. Maddesi’ne atıfta bulundu. Söz konusu madde, 'kendini savunma hakkına ve yükümlülüğüne' işaret ediyor.

'GÖRÜNTÜ ÜÇ YIL ÖNCE LÜBNAN'DA ÇEKİLDİ'

IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan resmi gazete İran, bugün ilk sayfasının tamamını İsrail saldırısına ayırdı. 'Asılsız söz' başlığını atan gazete, "İsrail ordusu, Savunma Bakanı Yoav Gallant'a Tel Aviv'deki bir yeraltı sığınağında sahte görüntüler izletti" dedi, söz konusu görüntünün üç yıl önce Lübnan'da kaydedildiğini yazdı. Bir diğer haberde 'Dünya bize güldü' başlığıyla İsrail'deki sosyal medya yankıları aktarıldı. Resmi gazetede ayrıca 'İsrail saldırısını kınayan bölgesel dayanışma dalgası' ve 'Siyonist rejim için korkulu günlerin başlangıcı' başlıkları dikkat çekici.

Haberin Devamı

İran medyası manşetten verdi: Fırtına kopmak üzere

İngilizce resmi gazete Tehran Times'ın manşeti 'İran fırtınasının eli kulağında' oldu, gazete İranlıların günün doğmasıyla birlikte şehirlerinde İsrail saldırılarına dair bir hasar aradığını ancak hiçbir şey bulamadıklarını yazdı.

Devrim Muhafızları Ordusu'yla bağlantılı Civan gazetesi, 'Zayıf saldırıya güçlü yanıt verme hakkı' başlığını tercih etti, gece yarısı gerçekleşen hava saldırılarının kararlı bir savunmayla püskürtüldüğünü yazdı. Dünyanın İran'ın savunma gücü karşısında şaşkınlık duyduğunu savunan gazetedeki manşet haberde, misilleme konusunda "Ne geciktiririz ne de acele ederiz" ifadesi göze çarpıyor. Civan, İsrail'e çok erken ve sürpriz bir karşılık vurgusu yaptı.

Muhafazakar Kayhan gazetesi 'İran'ın yıkıcı tepkisinin sırası Zion Dağı' manşetini atarken, saldırının püskürtülmesiyle İsrail'in caydırıcılık gücünün sona erdiğini belirtti. "Kötü günler kapıda" diyen gazete, hayal edilemeyecek bir operasyonla sıranın İran'ın tepkisine geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İran medyası manşetten verdi: Fırtına kopmak üzere

Bir başka muhafazakar gazete Risalat 'Siyonistlerin yalan sözleri' manşetinin spotunda İsrail'in haftalarca süren reklam ve medya kampanyasının zayıf ve gülünç bir şekilde bittiğini dile getirdi.

Yine IRNA tarafından basılan İngilizce gazete Iran Daily, 'İsrail saldırıları başarıyla püskürtüldü' derken, 'Dünya İsrail tırmanışına tepki gösteriyor' ve 'İran kendini savunma hakkı ve görevi olduğunu söylüyor' gibi haberlerle okurlarının karşısına çıktı.

Cam el Cem gazetesi ise 'İran'ın demir savunması' başlıklı haberinde İsrail'in sahte bir saldırı gerçekleştirdiğini, İran'ın hava savunmasının çarpıcı bir tepki verdiğini savundu.

Yazarlar