18.11.2022 - 10:45 | Son Güncellenme:
BBC Türkçe
Nükleer füze ateşlemesinden korkulan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bir kez daha düğmeye bastı. Pyongyang'ın ateşlediği kıtalararası balistik füze, Japonya'nın 200 kilometre açığına düştü.
Japon yetkililer, füzenin ABD anakarasına ulaşmak için yeterli menzilde olduğunu belirtiyor. Bu deneme, Kuzey Kore’nin ABD’nin bölgedeki askeri varlığını artırmaya devam etmesine karşı bir uyarı olarak daha küçük bir füze fırlatmasından bir gün sonra geldi.
Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada gazetecilere son füzenin 15 bin kilometre uzaklığa kadar gidebilme kapasitesi olduğunu söyledi.
Hükümet Sözcüsü Hirokazu Matsuno, 1000 kilometre menzil ile yaklaşık 6 bin kilometre yükseklikte yol aldığını ve Hokkaido'daki Oshima-Oshima adasının yaklaşık 200 kilometre batısında denize düştüğünü söyledi.
Kıtalararası balistik füze, ABD ve müttefiklerini alarma geçirdi. Güney Kore ve ABD, kıtalararası balistik füzeye yanıt olarak hava tatbikatına girişti. Yonhap haber ajansı, F-35 jetlerinin katıldığı gövde gösterisinde Kuzey Kore'ye ait hareketli füze fırlatma rampalarının hedef alındığı bir senaryonun hayata geçirildiğini duyurdu.
ALTI ÜLKEDEN ACİL DURUM ZİRVESİ
APEC (Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği) zirvesi için Tayland'da bulunan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise, beş ülkenin liderleriyle Bangkok'ta acil durum toplantısı gerçekleştirdi.
Zirveye, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Güney Kore Başbakanı Han Duck Soo, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern katıldı.
Füze testinin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının küstahça ihlali olduğunu belirten Harris, "Kuzey Kore'yi ciddi ve sürdürülebilir bir diplomasi taahhüdüne zorlamaya devam edeceğiz" dedi.
Bölgede gerilim artarken, nükleer silah kapasitesini geliştirmeye çalışan Kuzey Kore bu yıl rekor sayıda füze denemesi yaptı.
Nükleer silahlardan arındırma görüşmeleri duraklayınca, Pyongyang 2017’den beri ilk kez kıtalararası balistik füze denemelerine yeniden başlamıştı.
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, hasar olmadığını ancak Kuzey'in tekrarlanan füze denemelerine “tahammül edilemeyeceğini” söyledi.
Hem Japon hem de ABD birliklerine ev sahipliği yapan Misawa Hava Üssü’nün Facebook sayfasındaki bilgilere göre, askerlere kısa bir süre için korunma pozisyonuna geçmeleri emredildi.
Perşembe günü Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui, ABD'nin bölgesel varlığını güçlendirme planlarına "daha sert" bir yanıt verileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
Bu haftanın başlarında ABD Başkanı Joe Biden, G20 zirvesi sırasında Çinli mevkidaşı Şi Jinping ile Kuzey Kore'nin son füze denemelerini görüşmüştü.
ABD lideri, son dönemde gerçekleşen füze denemelerinin Pyongyang’ın yakında yedinci nükleer denemesini gerçekleştireceği korkusunu artırmasının ardından Çin'i Kuzey Kore'yi dizginlemek için nüfuzunu kullanmaya çağırmıştı.
Biden, Güney Koreli mevkidaşı Yoon Suk-yeol ve Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile de Kuzey Kore’yi görüşmüştü.
Biden daha sonra, Kuzey Kore'nin "kışkırtıcı davranışı" karşısında üç müttefikin "her zamankinden daha bir arada” olduğunu söyledi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore istihbarat servislerinin aylardır uyarmasına rağmen yedinci bir nükleer silah testi gerçekleştirmesi halinde “ortak bir yanıt" sözü verdi.
Güney Kore ordusuna göre, bu ayın başlarında Pyongyang bir kıtalararası balistik füze fırlattı ancak denemenin ortasında başarısız oldu. Bu denemeden sonra ABD ve Güney Kore, ortak hava tatbikatlarının bitiş tarihini uzattı.
Ekim ayında Kuzey Kore, Japonya üzerinden bir balistik füze fırlattı. Bu, beş yıl sonra ilk kez oldu.
Pyongyang, ağır yaptırımlara rağmen 2006 ile 2017 yılları arasında altı nükleer deneme gerçekleştirdi ve yedincisini planladığına inanılıyor.
Kaynak: BBC Türkçe