04.11.2022 - 14:56 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
1953 yılından bu yana ilk kez Güney Kore deniz sınırını aşan bir füzeyi ateşleyen Kuzey Kore, bir gün sonra ise bu kez Japonya'nın üstünde kaybolan bir kıtalararası balistik füze fırlattı.
Sonbaharın ilk günlerinde tansiyonun yükseldiği Kore Yarımadası çevresinde, Kasım ayına girilmesiyle gerilim zirveye tırmandı. ABD USS Ronald Reagan uçak gemisinin Japon Denizi’ne yeniden konuşlandırılmasına karar verdi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Güney Kore'ye inmeden kısa süre önce ise, Kim Jong-un füzenin düğmesine basıp 'hoşgeldin' karşılaması düzenledi.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Ekim ayının başında bu kez uzun menzilli bir füze ateşledi. Silah, Japonya üzerinden geçip Pasifik Okyanusu'na düştü. Japonya'da sirenlerin çalmasına yol açan füze, 2017 yılından bu yana bir ilk niteliği taşıyordu.
Ekim ayının sonunda ise ABD ve Güney Kore'nin 240 savaş uçağının katıldığı Vigilant Storm adlı gövde gösterisi başladı. Vigilant Storm, bölgede bugüne kadar gerçekleşen en büyük tatbikat. Aralarında F-35 hayalet jetlerinin de yer aldığı savaş uçağı ordusu, Kim Jong-un'u çileden çıkardı.
Arka arkaya füzeler fırlatan Kim, 69 yıl sonra ilk kez Kuzey Sınır Çizgisi'ni aştı. Füzelerden biri, sınır çizgisini 26 kilometre kadar geçip Güney Kore'ye ait Ulleungdo Adası yakınlarına düştü.
2 Kasım Çarşamba günü ateşlenen füzelerden biri ise, bir kez daha Japonya semalarında belirdi ve Pasifik Okyanusu'na doğru ilerledi. 2 Kasım, Kuzey Kore'nin tek bir günde en çok sayıda füze attığı gün olarak kayıtlara geçti.
Güney Kore de sınır hattından füzeler fırlatarak Kuzey Kore'ye yanıt verdi. Yanı sıra taraflar, sınırdaki tampon bölgede yüzlerce top atışı gerçekleştirdi.
Kim Jong-un, 3 Kasım tarihinde el yükseltip kıtalararası balistik füze denedi. Yerel saatle 07:40 civarında fırlatılan kıtalararası füze uçuşun ortasında gökyüzünde kayboldu. Bu, Pyongyang yönetiminin bu yıl içinde fırlattığı yedinci balistik füzeydi.
Güney Kore ordusu, füzenin 760 kilometre yol aldığını ve 1,920 kilometre irtifaya çıktığını belirtip "Fırlatmanın fiyaskoyla sonuçlandığını sanıyoruz" dedi.
Japonya, başta füzenin Japonya’nın üzerinden uçtuğunu açıkladı. Ancak daha sonra Savunma Bakanı Yasukazu Hamada 'füzenin Japon adalarından geçmediğini ancak Japon denizi üzerinde kaybolduğunu' vurguladı.
Tokyo yönetimi, Perşembe sabah saatlerinde ülkenin bazı kuzey bölgelerinde yaşayanlara evlerinden çıkmamaları talimatı verdi.
Yakın zamanda bir nükleer silah test etmesinden korkulan Kuzey Kore, 1953'te yalnızca ateşkes anlaşması imzaladığı 'düşman kardeşi' Güney Kore ile teknik olarak halen savaşta.
4 Kasım sabahı ise, füze yağmuru yerini savaş uçaklarına bıraktı. Kuzey Kore'ye ait 180 savaş uçağı radarda belirdi. Bunun üzerine, Güney Kore ordusu kendi jetlerine kalkış emri verdi. Seul yönetimi, kalkış emri verilen 80 jet arasında ABD üretimi F-35'lerin de bulunduğunu açıkladı.
Kuzey Kore'nin 180 savaş uçağı dört saat boyunca Güney Kore sınırı yakınlarında uçtu.
Pyonyang, Vigilant Storm tatbikatını uzatmaya karar veren ABD ve Güney Kore'ye öfkeli. Washington ve Seul'ün 'çok tehlikeli ve yanlış bir seçim' yaptığını söyleyen Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Sekreteri Pak Jong Chon, "ABD ve Güney Kore, ne kadar geri dönülemez ve korkunç bir hata yaptığını öğrenecek" dedi.
Kore Yarımadası'nda bunlar yaşanırken, Seul yönetiminin Savunma Bakanı ABD'nin başkenti Washington'a uçup mevkidaşı Lloyd Austin'le bir araya geldi. İki bakan, Andrews Hava Üssü'nde ünlü bombardıman jeti B-1'in önüne geçip poz verdi.
Kuzey Kore bu yıl rekor sayıda füze denemesi yaptı. Ambargolara karşın, Pyongyang 2006-2017 arasında altı nükleer deneme yaptı ve yedincisini yapmaya hazırlandığına inanılıyor.
Pyonyang, komşularını tehdit etmek ve ABD topraklarını bile vuruş menzilinin içine alabilmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek askeri kapasitesini geliştirdi.