11.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Küresel ısınmadan, çevre kirliliğinden olumsuz etkilenmeyen yer yok. Bunun yeni bir örneği Atlas (Atlantik) Okyanusu. Bermuda Atlantik Zaman Serisi Araştırması’na (BATS) göre, Atlas Okyanusu son 40 yılda olumsuz değişiklikler yaşadı. Uzun vadeli izleme çalışmasından elde edilen son bulgular, okyanusun sağlığına ilişkin endişe verici bir tablo sundu. Uzmanlar, okyanusun normalden daha sıcak ve asidik olduğunu belirledi. En kaygı veren konu ise okyanustaki oksijen oranının yüzde 6 azalmış olması. Asitlik oranı da yüzde 30 artmış, ki bu özellikle deniz kabuklularını olumsuz etkiliyor. “Frontiers in Marine Science” dergisinde yayımlanan çalışmada, ısınma, tuzlanma ve asitlenme arasındaki etkileşime dikkat çekildi.
Son 4 yılda hızlandı
Arizona Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Bates şunları söyledi:
“Atlas Okyanusu’nun kuzeyinin son 40 yılda 1 dereceden fazla ısındığını anlıyoruz. Ayrıca okyanusta oksijen azalırken tuzluluk ve asit oranı da artmış. BATS verileri, okyanus yüzeyi sıcaklığının 1980’lerden bu yana her 10 yılda yaklaşık 0,24 derece arttığını ve bu ısınma eğiliminin son dört yılda hızlandığını ortaya koyuyor. Okyanus ekosistemi artık farklı bir kimyasal ortamda bulunuyor. Bu değişiklikler, insan kaynaklı karbondioksit salınımından kaynaklanıyor.”
Dünya yüzeyinin %20’si
Atlas Okyanusu veya Atlantik Okyanusu, 106 bin 460 kilometrekare yüzölçümüyle Dünya’nın en büyük ikinci okyanusudur. Dünya yüzeyinin yüzde 20’sini ve Dünya’nın su yüzeyinin yüzde 29’unu kaplar. Avrupa ile Afrika’yı Amerika’dan ayırır. En büyük okyanus ise 165 bin 200 kilometrekare olan Pasifik’tir.