Dünya‘Kırık kalbin’ sorumlusu beynimizmiş

‘Kırık kalbin’ sorumlusu beynimizmiş

06.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsviçreli araştırmacılar, nadir görülen kırıp kalp sendromu adlı hastalığı araştırdı. Kalbin birden zayıflaması ve görevini yapmaması anlamına gelen kırık kalp sendromu, bir yakının kaybedilmesi gibi stresli ve duygusal bir olayın ardından görülüyor.

‘Kırık kalbin’  sorumlusu beynimizmiş

Bu rahatsızlığın neden ortaya çıktığı bilinmiyor, ancak European Heart Journal adlı bilimsel yayında yer alan araştırmada, beynin strese verdiği tepkinin bu sendromun oluşmasında rol oynadığı belirtiliyor. Zürih Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Jelena Ghadri, “Duygular beyinde işlemden geçiriliyor, hastalığın beyinde başlayıp kalbi etkilediği fikri akla yakın” dedi.

Haberin Devamı

Nefes darlığı ve ağrı

Bu rahatsızlığı yaşayan insanların kalplerinin, aynı adı taşıyan bir Japon kabına benzeyen şekillerine atfen “Takotsubo sendromu” adı da verilen kırık kalp sendromu, yaşanan bir şokla ortaya çıkabiliyor. Tıkanan kalp damarları nedeniyle oluşan kalp krizinden farklı, ancak nefes darlığı ve göğüs ağrısı dahil benzer belirtileri bulunuyor. Sıklıkla, yaşanan üzücü bir olay tetikliyor, ancak evlilik, yeni bir iş gibi büyük, heyecan verici olaylar da neden olabiliyor. Kalp kasının günler, haftalar ya da aylar içinde düzelmesiyle, geçici olabiliyor. Ancak bazılarında ölüme yol açabiliyor.