Rus işgalinin sekizinci ayında Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım Yarımadası ile Rusya ana karasını birbirine bağlayan Kerç Köprüsü havaya uçurulduğunda, savaşta eşi benzeri olmayan bir meydan okuma yaşandı. Önceki aylarda Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'yı füzelerle batıran, limanlarda demirli Rus savaş gemilerine saldırılar düzenleyen Ukraynalılar, işgalcilere karşı en cüretkar hamlesini yaptı.
Rusya lideri Vladimir Putin'in en prestijli projesi olan Kerç Boğazı Köprüsü, Ukraynalılar arasında ise Kremlin'in işgalini sembolize eden 'nefret köprüsü' olarak biliniyordu. Putin'in 70'inci düğum gününden bir gün sonra, sabaha karşı onlarca kilometre uzaklıktan bir patlama duyuldu. Patlamayı gökyüzüne yükselen siyah dumanlar izledi. Köprünün bir bölümü Karadeniz sularına gömüldü, trenlerin geçtiği bölümde ise büyük bir yangın çıktı.
Ukraynalıların Kırım Köprüsü'nü hedef alması, Putin'i ciddi bir taktik değişikliğe itti. Rus ordusu, 8 Ekim 2022'den itibaren aylarca Ukrayna'nın kritik altyapı ve enerji tesislerini uzun menzilli füzelerle vurdu. Rus işgalcilerin füze yağmuru şehirleri harabeye dönen Ukraynalıların çok güç bir kış mevsimi geçirmesine yol açtı.
Kremlin medyası tarafından Rusya'nın dünya sahnesine dönüşünün sembollerinden biri olarak sunulan köprü, Mayıs 2018'de Moskova'nın gövde gösterisiyle açıldı. Rus lider Putin bizzat gelip açılışını yaptığı köprüdeki tören, Rus televizyonları tarafından canlı olarak yayınlandı.
19 kilometre uzunluğundaki köprünün üstündeki demiryolu hattı ise, yine Putin tarafından bir yıl sonra hizmete sunuldu. Vladimir Putin, 3,6 milyar dolara malolan köprü üzerinden geçen ilk yolcu treninin kaptan köşkünde de medyaya görüntü verdi.
Rusya ana karası ile Kırım'ın sonsuza kadar birbirine bağlandığını sembolize eden Kerç Boğazı Köprüsü'nde ilk patlamadan tam dokuz ay sonra, bu gece yarısı yeni patlamalar oldu.
Yerel halk gece yarısı birden çok patlama duyduğunu söylüyor. Kırım haberleri veren yerel medya, gece yarısı 03:04 ve 03:20'de kilometrelerce uzaktan duyulan iki patlama gerçekleştiğini bildirdi.
'Acil bir durum' yaşandığını belirten işgal yöneticileri ise, Kırım Yarımadası sakinlerinin köprüyü kullanmalarına izin vermiyor. Köprünün üstündeki demiryolu hattını kullanan trenleri de seferleri durduruldu ve öğleye doğru yeniden başladı.
Kırım ile Rus ana karasındaki Kuban arasında gerçekleşen feribot seferleri de durdurulmuş halde.
Kerç Köprüsü üstündeki patlamalar CNN International'dan Al Jazeera'ya, BBC'den The Guardian'a dünyadaki tüm büyük yayın organlarında ilk haber ve canlı bloglarla gelişmeler aktarılıyor.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, bir kısmı yıkılmış köprüden en net fotoğrafları dünyaya geçti. AP'nin karelerinde köprüye saçılan enkaz parçalarını toplayan askerler ve diğer yetkililer yer aldı. Yanı sıra, bir çiftin hayatını kaybettiği Belgorod plakalı otomobil de kadraja girdi.
Kırım'daki işgalcilerin başında yer alan Sergey Aksyonov, Telegram hesabından Kırım Köprüsü'nde trafiğin durduğunu, yetkililerin sorunu çözmek için çalıştığını kaydeden bir mesaj paylaştı.
İlk gelen bilgilere göre, patlamalarda köprü üstünde otomobilleriyle seyahat eden bir çift hayatını kaybetti. Çiftin ağır yaralanan kızları ise hastaneye kaldırıldı. Sosyal medyada enkaza dönmüş bir aracın görüntüleri paylaşıldı.
Yetkililerden gelen bir diğer ilginç açıklama ise, akaryakıt ve gıda gibi sevkiyatların sağlanmaya devam ettiği oldu. Söz konusu açıklama, yetkililerin köprüdeki patlamayı ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Ekim 2022'deki patlamanın ardından Kırım Yarımadası'nın başkenit Sivastopol dahil birçok şehirde insanlar panikle akaryakıt istasyonlarına koşmuştu.
Rus medyası beklendiği sabah erken saatlerde gibi patlamalara dair hiçbir detay sunmazken, yalnızca yerel yetkililerin açıklamalarını aktarmakla yetindi.
Moskova'dan ilerleyen saatlerde köprüdeki patlamanın Ukrayna özel kuvvetlerinin bir operasyonu olduğu ve saldırıda su yüzeyinde ilerleyen bir insansız deniz aracının kullanıldığı açıklandı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise, köprü saldırısında ABD ve İngiliz istihbaratlarının Ukrayna'ya yardım ettiğini ileri sürdü. Şahin çıkışlarıyla bilinen Zaharova, gizli servislerin sunduğu yardıma dair herhangi bir kanıt göstermedi.
Yaklaşık dokuz ay içerisinde gerçekleşen ikinci saldırının ardından Rus medyasında ve Kremlin propagandistlerinde gözle görülür bir öfke hakim. Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, İngiliz istihbaratının saldırıda rolü olması halinde Rusya için Londra'daki ünlü Tower Bridge'in meşru hedef haline geleceğini söyledi.
"Bu Tower Bridge'i meşru hedef yapar mı?" diye soran Rusya'nın en güçlü propagandistleri arasındaki Simonyan, cevap olarak, "Bence, bütünüyle" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 'Kremlin'in propaganda yüzü' olarak tanımladığı 'Kremlin'in medya starı' Margarita Simonyan, Rusya lideri Vladimir Putin'e oldukça yakın bir isim.
Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko, Moskova'dan gelen İngiltere'nin başkenti Londra'nın sembolleri arasındaki köprüye misilleme çağrısını 'Dikkat, Büyük Britanya' mesajıyla paylaştı.
Moskova'daki en şahin isimlerin başında gelen eski Rusya lideri Dmitry Medvedev ise, Ukraynalıları 'terörist' kategorisine alıp "Bu sebeple evlerini ve yakınlarının evlerini havaya uçurmamız gerekiyor" ifadesini kullandı, insanlık dışı yöntemler önerdi. Halihazırda Rusya Güvenlik Konseyi Üyesi unvanı bulunan Dmitry Medvedev, saldırının suç ortaklarının bulunmasını ve ortadan kaldırılmasını istedi.
Ukrayna medyası ise, özel bir operasyonla köprüye saldırı düzenlendiğini ve suyun üstünde ilerleyen insansız hava aracı kullanıldığını duyurdu. Yerel medyaya bilgi veren Ukrayna ordusundan ismi açıklanmayan yetkililere göre, köprüye ulaşması zorluydu ancak en sonunda insansız hava aracı dev yapıya yaklaşmayı başardı.
Bir telegram kanalı ise, saldırının su altında seyreden bir insansız hava aracıyla gerçekleştiğini yazdı. Yanı sıra, köprünün vurulduğu noktada deniz üstünde jet ski parçaları bulundu.
Ukrayna Güvenlik Servisi'nden konuya dair yapılan ilk açıklamada 8 Ekim 2022'deki patlamanın görüntüsü kullanıldı ve "Köprü bir kez daha uykuya daldı" denildi.
Sosyal medyada paylaşılan videolarda, köprüden yükselen dumanların sabah gün ağardığında bile devam ettiği görüldü.
Yanı sıra köprüden geçmek için bekleyenlerin kilometrelerce kuyruk oluşturduğu yine görüntülere yansıdı.
Kerç Köprüsü, Ukrayna'nın karşı taarruzuna karşı savunma pozisyonunda olan Rus ordusunun güney cephesindeki en önemli sevkiyat rotası olarak öne çıkıyor.
Rus işgalciler, Kırım Yarımadası'nın kuzeyindeki Herson'dan geçtiğimiz yıl sonbaharda çekilmek zorunda kalmıştı. Karadeniz'in iç kısmında yer alan Azak Denizi çevresindeki sahil şeridini elinde tutan Rus işgalciler, ilkbahar sonundan bu yana karşı taarruza imza atan Ukrayna ordusunun ana savunma hattını aşmasını engellemiş görünüyor.