DünyaKasırgadan sonra et yiyen bakteri felaketi: 13 ölü

Kasırgadan sonra et yiyen bakteri felaketi: 13 ölü

23.10.2024 - 10:34 | Son Güncellenme:

Florida'da üst üste yaşanan kasırgalar geride et yiyen bakterileri bıraktı. Vakalar uzmanlara göre "olağandışı şekilde" artarken, şu ana kadar 13 ölüm bildirildi.

Kasırgadan sonra et yiyen bakteri felaketi: 13 ölü

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD'nin Florida eyaletinde üst üste gelen Helene, Milton kasırgalarının ardından et yiyen bakteri kaynaklı enfeksiyon vakaları hızla artmaya başladı.

Haberin Devamı

Florida sağlık yetkilileri, 2024 yılında 74 doğrulanmış "Vibrio vulnificus" (et yiyen bakteri) enfeksiyonu vakası olduğunu ve bunun 2023'teki 46 vaka ve 11 ölümle karşılaştırıldığını söyledi.

ET YİYEN BAKTERİ NE?

"Vibrio vulnificus", Florida sağlık departmanına göre “tuzlu suya ihtiyaç duyan, sıcak ve acımtırak deniz suyunda doğal olarak bulunan bir bakteri” türü.

Yetkililer, kasırgaların ardından gelen bu artışı geçen ay Florida’yı hızla esen rüzgarlar ve tarihi fırtına dalgalarıyla vuran Helene Kasırgası'na bağladı. Fırtına bu eyaletten sonra sonra güney Appalachia'ya ilerleyerek batı Kuzey Karolina’yı ölümcül sel ve toprak kaymalarıyla harap etmiş, eyalette yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

OLAĞAN DIŞI ARTIŞ

Sağlık departmanı, “2024 yılında Citrus, Hernando, Hillsborough, Lee, Pasco, Pinellas ve Sarasota ilçelerinde bakteri vakalarında Helene Kasırgası’nın etkilerinden dolayı olağan dışı bir artış yaşandı” dedi. Resmi verilere göre Milton Kasırgası, 9 Ekim'de güçlü bir kategori 3 fırtınası olarak Florida'yı vurdu; kasırga nedeniyle en az iki düzine insan öldü, birçoğu karaya çıkmadan önce yaşanan hortum salgınıyla bağlantılı.

AÇIK YARAYA DİKKAT

Florida sağlık yetkilileri, “Vibrio bakterileri, sıcak kıyı sularında yaygın olarak bulunur ve bu bakteriler, yutulduğunda ya da açık yaralar kirli suya maruz kaldığında hastalığa neden olabilir” dedi.

Yetkililer, “Şiddetli yağmur ve sel sonrası, bu bakterilerin yoğunluğu özellikle acımtırak ve tuzlu su ortamlarında artabilir” diye ekledi.

USA Today'in haberine göre "Vibrio vulnificus" baktkerisi, enfekte olduktan sonra cilt ve yumuşak dokunun bozulmasına yol açabilir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için doktorlar enfekte uzvu ampute etmek zorunda kalabilirler, ancak bu enfeksiyon ölümcül olabilir.

17 ÖLÜMLÜ ESKİ SALGIN

Bu, felaket niteliğindeki hava koşullarının Florida'da bir "Vibrio" salgınına neden olduğu ilk yıl değil. 2022'de 74 vaka ve 17 ölüm yaşanmıştı; sağlık yetkilileri, Collier ve Lee ilçelerinin “Ian Kasırgası’nın etkileri nedeniyle olağan dışı bir artış” gördüğünü kaydetti.