DünyaKahire’de ne olacak?

Kahire’de ne olacak?

24.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes sağlanması adına gerçekleştirilen görüşmelerde en kritik günlere girildi. İsrail heyeti Kahire’ye giderken, ana anlaşmazlıkların hala aşılamadığı belirtiliyor

Kahire’de ne olacak

Gazze Şeridi’nde bir ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar sürerken, Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşecek görüşmeler öncesi müzakerelerdeki tıkanıklığın sürdüğü ifade ediliyor. ABD, Mısır ve Katar’ın öncülüğünde gerçekleşen diplomatik temaslarda, hem İsrail hem de Hamas tarafı geri adım atmaya hazır gözükmüyor. Washington, geçen hafta Katar’daki görüşmelerde, iki tarafın da tavizler verdiği anlaşmanın kabulü için hem Hamas hem İsrail’e baskı yapmıştı. Hatta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, İsrail’in sunulan son teklifi kabul ettiğini duyurması, ciddi gerginliğe yol açmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ordunun Philadelphi ve Nezarim koridorlarından çekilmeyeceğini açıklaması dikkat çekmişti.

Haberin Devamı

‘Koridorlar’ tıkıyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri varlığının geleceği ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması konusundaki anlaşmazlıklar, ateşkes ve esir takasının önünde engel teşkil ediyor.

Özellikle Philadelphi ve Nezarim koridorları, anlaşmazlığın en önemli noktası olarak öne çıkıyor. Hamas, sunulan yeni önerinin İsrail’in bu taleplerini karşıladığını öne sürerken, ABD yönetimi ise öneride iki tarafın taleplerinin arasındaki farkın kapandığını iddia ediyor. Bununla birlikte İsrail basınındaki bazı haberlerde, Kahire’de bulunan İsrail heyetinin, Philadelphi Koridoru’nda BM gözlem misyonu görevlendirilmesine olanak tanıyan yeni bir öneri sunduğu öne sürüldü. Habere göre, Refah Sınır Kapısı’nda Filistin Yönetimi’nin yanı sıra bir Avrupa Birliği misyonunun da bulunması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Ancak İsrail başbakanlığı iddiayı reddetti ve koridorlardan çekilme olmayacağını duyurdu. Açıklamada, “Başbakan Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim’de işlediği vahşeti tekrarlamasına imkân verecek şekilde yeniden silahlanmasını önlemek için İsrail’in Philadelphia Koridorunu kontrol edeceği ilkesinde ısrar etmektedir” denildi.

Kahire’de ne olacak

İsrail güçleri tarafından açılan ve Gazze’yi ikiye bölen yol, Nezarim Koridoru olarak anılıyor.

İsrail heyeti Mısır’da

Hamas’ın dolaylı olarak yer aldığı görüşmelerin yeni turunun hafta sonu gelmeden Mısır’ın başkenti Kahire’de başlaması bekleniyordu. Ancak mevcut durumda bir belirsizlik hakim ve görüşmelerin yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.

Bu arada İsrail müzakere heyetinin Kahire’ye gittiği öğrenildi. İsrail basını, yetkililerin geliş amacının “rehine anlaşması ve Gazze ateşkesi müzakerelerini ilerletmek” olduğunu ifade etti. Müzakere heyetinde Mossad şefi David Barnea, Şin Bet şefi Ronen Bar’ın yanı sıra ordu yetkilileri yer alıyor. İsrail ordu radyosu, Kahire’deki görüşmelerin “yapıcı” geçtiğini ve Mısır’ın Hamas’a revize edilmiş esir takası teklifini ileteceğini iddia etti. ABD Başkanı’nın Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk’ün de görüşmelere katılacağı belirtildi. Müzakereler hakkında bilgisi olan kaynaklar Yedioth Ahronoth gazetesine yaptıkları açıklamada, “ihtimal düşük olsa da cuma ve cumartesi Kahire’de görüşmeler yapılması için girişimler sürüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kahire’de ne olacak

Abbas’a izin yok

İsrail hükümetinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze’yi ziyaret etmesine izin vermediği belirtildi. Filistin Dışişleri Bakanı ve Abbas’ın uluslararası ilişkiler danışmanı Riyad el-Maliki, “İzin istemedik. Devlet Başkanı’nın Gazze’ye gideceğini bildirdik. Daha sonra İsrail yanıt vererek Abbas’ın Gazze’ye girmesine izin vermeyeceklerini söyledi” dedi.