YaşamLübnan asıllıydı ama Filistinli taklidi yaptı! Sonunda dolar avına giderken avlandı

Lübnan asıllıydı ama Filistinli taklidi yaptı! Sonunda dolar avına giderken avlandı

24.08.2024 - 06:38 | Son Güncellenme:

Kendini bildi bileli insanları dolandırıyordu. Yaptığı planlar kusursuz görünür, yakalandığında bile bir şekilde işin içinden sıyrılmasını bilirdi. Bu durum ise onu başarılı değil, suçlu yapıyordu. Üstelik işlediği tek suç dolandırıcılık değildi. Adalet karşısında da yaptıklarından kolayca sıyrılan Youssef Khater, bugün hâlâ aramızda geziyor.

Lübnan asıllıydı ama Filistinli taklidi yaptı Sonunda dolar avına giderken avlandı

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Tarih birbirinden farklı dolandırıcılık hikâyeleriyle dolu. Ancak Lübnanlı olmasına rağmen kendini Filistinli bir sporcu olarak tanıtan Youssef Khater gibisini muhtemelen hiç duymamışsınızdır. Belgesellere konu olmuş, yalnızca dolandırıcılığa değil adam yaralama ve cinayete de teşebbüste bulunmuş, yaşamı boyunca türlü oyunlarla kendini farklı farklı kimliklere sokan Khater bakın neler yaptı.

Haberin Devamı

'FİLİSTİNLİYİM' DİYEREK DOLANDIRDI

19 Mart 1978 yılında Lübnan asıllı bir ailede, Danimarka'da dünyaya geldi. Yaşamı boyunca dolandırıcılık, adam yaralamaya teşebbüsten birkaç kez yargılanan Khater'in adını dünyaya duyurduğu, belgesellere konu olduğu en büyük vurgunu 2010 yılında yaşandı. Her şey 2010 yılının ağustos ayında başladı. Maher Khatib Filistin kökenli Danimarkalı bir iş adamıydı. Maher Khatib Danimarka'da yaşayan Filistinli dostlarına sahip çıkmak isteyen ve bu anlamda sanata, spora meraklı olan Filistinli dostlarını destekleyen biriydi. Khater'in radarına da bu şekilde takılmıştı. Khater planını yaptı ve işe Khatib'i arayarak başladı. Maher Khatib'e Filistin adına Brezilya’da düzenlenecek olan bir maratona katılmak istediğini söyledi. Khatib ise bu teklifi kabul etti ve Khater'i destekleyeceğine dair söz verdi.

Haberin Devamı

Lübnan asıllıydı ama Filistinli taklidi yaptı Sonunda dolar avına giderken avlandı

Youssef Khater, Khatib'ten 40 bin dolar istemiş ancak yalnızca 4 bin dolar alınca başlarda bu işi bozmayı düşünmüştü. Ancak planının kalan kısmında daha çok kazanacağını düşündüğü için Khatib'le arayı bozmaktan vazgeçti.

Youssef Khater 2010 yılının ekim ayında Brezilya'nın yolunu tuttu. Buraya kadar anlattıklarımız Khater'in planının yalnızca başlangıç kısmıydı. Dolandırıcı, Brezilya'ya ayak basar basmaz işe koyuldu. İlk gün yarışmış ve yarışma sonrasında koşuculardan biri olan İngiliz vatandaşı Dominic Rayner ile tanıştı. Muhabbetin giderek koyulaştığı bir anda Rayner, Khater'e Brezilya'da bir yatırım yapmak istediğini söyleyerek hayatının hatasını yaptı. Khater durur mu, fırsat bu fırsat diyerek Rayner'e yardımcı olabilecek birini tanıdığını söyledi. Şili'deki bir yarışa katılacağını ve isterse onu da yanında götürebileceğini Rayner' söyleyince yeni av Rayner bütün işi gücü bırakıp, yarışmayı da hiçe sayarak 50 bin dolar para ve yatırım yapmak umuduyla Şili'ye gitmeye karar verdi. Şili'de işler tıkırında giderken Khatib, Khater'i kontrol etmek için müsabaka skorlarına baktı, bir de ne görsün! Khater ilk gün yarışmasına rağmen ikinci gün diskalifiye olmuştu. Hâl böyle olunca hemen telefona sarıldı. Khater, sakatlandığını, yarışa devam edebileceğini söylemesine rağmen Filistinli olduğu için müsabaka doktorlarının ırkçılığına uğradığını bu yüzden Şili'ye giderek oradaki bir yarışa katılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Khater'in dolandırıcılık üzerine kurduğu bu plan, 'Maraton Adam' olarak anılmasına da sebep oldu.

Yalanlarına baştan inanmayan hazır olan Khatib, Khater'in yaşadıklarına üzüldü ve bu kez de Şili'deki bir arkadaşını arayarak yardım etmesini istedi. Khatib'in Carlos adındaki arkadaşı Khater'i buldu ve ona 10 bin dolara yakın para vererek Şili'de parasız kalmasını istemedi. Tam o sıralarda da Dominic Rayner'in ülkesine dönmesi gerekti. Ancak henüz yatırım yapmamıştı, bu yüzden 50 bin doları yanında götürmek yerine hayatının hatasını yaparak parasını Youssef Khater'e teslim etti. Dominic ülkesi İngiltere'ye dönedursun Youssef için bu kez Şili'deki müsabakanın vakti gelmişti. Ancak Şili'deki yarışa da katılmayıp orada da ırkçılığa uğradığını söyledi. Khatib artık sinirlenmişti, bu işte bir şey olduğunu anlar anlamaz Khater'i araştırmaya başladı. Kısa ancak derin bir araştırmanın ardından Khatib, Danimarka tarihinin en büyük dolandırıcılarından birinin oyununa geldiğini anladı.

DOLANDIRICI OLDUĞU İÇİN EVDEN KOVULDU

Meğer karşısında duran yaşamı boyunca sayısız insanı türlü türlü bahanelerden dolandırmış, işlediği suçlar gün yüzüne çıkınca ülkeden kaçmak için plan yapan, Filistin değil Lübnan asıllı bir adamdı. Khater'in Khatib'le iletişim kurması da tamamen işlediği suçlardan arama emri olduğu için yakalanmadan yurt dışına kaçmak içindi. Khatib bunları duyar duymaz Şili'deki arkadaşı Carlos'u arasa da Carlos ne yazık ki Khater'e ulaşamadı. Olayın bu kadar dallanıp budaklanmasına sinirlenen Khatib bu kez Khater'in kız kardeşini bulup onunla konuştuğunda abisinin yıllar önce evden kovulduğunu öğrendi. Khatib yeniden Carlos'u aradı ve Dominic'e ulaşmasını Dominic'in Khater'e ulaşması gerektiğini söyledi. Plan başlarda işlese de Dominic hiçbir şey olmamış gibi Khater ile buluştu ancak yatırım yapmak bahanesiyle götürüldüğü yerde saldırıya uğradı. Dominic yaşadığı bu olaydan sonra parasından da vazgeçti ve ülkesine geri döndü.

Haberin Devamı

Lübnan asıllıydı ama Filistinli taklidi yaptı Sonunda dolar avına giderken avlandı

Sanki bunca şey yaşanmamış gibi hayatına devam eden, dolandırmaya da işlerin içinden sıyrılmaya da alışık olan olan Youssef Khater'in radarında bu kez Amerikalı öğretmen Callie Quinn vardı. Khater'in kaldığı pansiyonda kalan ve içlerinde Quinn'in de bulunduğu birçok kişi pansiyondan şikayetçiydi. Khater'e orada kalan kişilere Şili'de evleri olduğunu ve onlara kiralayabileceğini söyledi. Herkesten para topladıktan sonra da insanlar türlü türlü bahanelerle oyaladı. Ancak bir gün Quinn bu duruma sessiz kalamadı ve Khater'le tartıştı. Khater de onu dövdü ve moloz yığınlarının altında ölüme terk etti. Ancak Quinn yaşıyordu ve pansiyona dönüp olayı arkadaşlarına anlattı. Hastanelik olan genç kadının şikayetlerine kimse kulak asmasa da olayı basından takip eden ünlü Avukat Rocio Berrios genç kadının yanında oldu. Carlos ise bu olayı duyunca şoke oldu ve hemen Berrios'u arayarak başından geçenleri anlattı.

Haberin Devamı

Callie Quinn'in başına gelenler, 2022 yılında 'Gelmiş Geçmiş En Kötü Ev Arkadaşı' (Worst Roommate Ever) adlı belgesele konu oldu. Quinn ve onunla birlikte pansiyonda kalanlar da bu belgeselde Khater hakkında konuştular.

AVA GİDERKEN AV OLDU

Berrios ve Carlos baş başa verip onu kıstırmaya niyetlendi. Bu kez planı onlar yapacak ve Khater'i kıskıvrak yakalayacaklardı. Hiçbir şekilde parası olmadığını tahmin eden Carlos, onun para kazanmak için yeni birini tuzağa çıkaracağını biliyordu. Berrios ve Carlos polisle iş birliği yaptılar, Khater'e oyun düzenleyip Khater'i yakaladılar.

Sonunda yargı önünde hesap verme günü geldi çattı. Cinayete teşebbüsten 2 yıldan az bir ceza alan Khater yargıcın hakkındaki diğer suçlarla da karşılaşmasından sonra Danimarka'ya teslim edildi. Danimarka'da ise 4 aydan daha az hapis yattı ve dışarı çıktı. Huylu huyundan vazgeçer mi bu kez de 2014 yılında bir kadını 19 bin dolar dolandırdı ve cinayete teşebbüsten tekrar hapse girdi. Ancak dolandırmayı bildiği gibi işlerden sıyrılmayı da bilen dolandırıcı hapisten çıktı. 2019 yılından beri dışarıda ve şimdilerde nerede olduğu neler yaptığı bilinmiyor. Farklı kimliklerle oradan oraya dolaştığı bilinen Youssef Khater'in yeni bir vukuatı varsa da henüz ortaya çıkmadı.

Yazarlar