DünyaKafayı yemenin sırrı çözüldü

Kafayı yemenin sırrı çözüldü

08.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yeni bir bilimsel araştırma, zihinsel görevlerde ekstra beyin gücü kullanmanın normalden çok daha yüksek seviyelerde strese, öfkeye ve hayal kırıklığına neden olduğunu gösterdi.

Kafayı yemenin sırrı çözüldü

Bir ödeve veya çok fazla beyin gücü harcamamız gereken bir işe günlerce yoğunlaştığımızda stresimizin artmasının ve öfkeli olmamızın psikolojik nedenleri olduğu ortaya çıktı. Yorgunken sinirli hareketler sergilemenin kişinin saldırganlığından değil, beyninin yorgunluğundan kaynaklandığı bildirildi. Amerikan Psikoloji Derneği’nden uzmanlar, zihinsel yorgunluğun olumsuz duygularla ilişkili olup olmadığını, ayrıca meslekler, kültürel ve sosyal gruplar arasında herhangi bir fark olup olmadığını görmek için 170 psikolojik çalışmayı inceledi.

Haberin Devamı

NEGATİF DUYGULAR

Çalışma sonunda, zihinsel görevlerde ekstra beyin gücü kullanmanın normal zamanlara göre çok daha yüksek seviyelerde strese, öfkeye ve hayal kırıklığına neden olduğu tespit edildi. Araştırma, zihinsel bir göreve harcanan beyin emeği arttıkça negatif duyguların da arttığını gösterdi.

Dr. Erik Bijleveld, tüm ülkelerde fazla eforla ilişkili zihinsel sıkıntı yaşandığını ancak bulguların Asya ülkelerinde Avrupa veya Kuzey Amerika’daki kadar belirgin olmadığını söyledi. Çalışmada olumsuz yanlarına karşın insanların zihinsel olarak çok zorlayıcı görevlere gönüllü olmasının nedeninin ödüllendirme olduğunu belirten Bijleveld, “Satrancın faydasının maliyetinden fazla olduğunu görünce onu seçiyorsunuz, çünkü sonunda kazanma var” dedi.