18.03.2011 - 09:56 | Son Güncellenme:
Libya halkını Albay Muammer Kaddafi’nin ateşinden korumak için BM Güvenlik Konseyi’nde dün görüşülerek oylanan “uçuşa yasak bölge” oluşturulmasını öngören 1973 sayılı karar tasarısı, oy çokluğuyla kabul edildi. Fransa, Lübnan, İngiltere ve ABD tarafından hazırlanan 1973 sayılı karar tasarısıyla ilgili Rusya, Çin, Almanya, Brezilya ve Hindistan’ın çekimser oyuna karşı 10 oyla kabul edildi. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin oylamasında ret oyu kullanılmaması dikkati çekti.
Libya hava sahasındaki insani yardım amaçlı uçuşlar dışındaki, tüm uçuşların yasaklanmasını öngören karar Muammer Kaddafi ile bağlantılı olduğundan, Libya Ulusal Petrol Şirketi ile Libya Merkez Bankası’nın tüm mal varlıklarının dondurulmasını da öngörüyor. Kararda, hava ablukasının yanı sıra Kaddafi’yi durdurmak için gerektiğinde askeri harekât düzenleme yetkisi de bulunuyor. Tüm üye ülkelerden kararın uygulaması için aralarında koordinsayon sağlamalarını ve Libya’ya gidecek uçakların havalanmasına veya Libya’dan gelen uçaklara iniş izni verilmemesi de isteniyor.
Oylama öncesi söz alan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ‘Libya’da cinayet işleyen Kaddafi ve yandaşları’nın yargılanması çağrısında bulundu.
Kararın yürürlüğe girmesi ardından Fransız ve İngiliz savaş uçaklarının operasyona başlaması, ABD’nin ise bu operasyona daha sonra katılması bekleniyor. Nitekim Fransa oylama öncesi, “karar çıkar çıkmaz birkaç saat içinde operasyon başlar” yönünde açıklamada bulunmuştu.
Karar tasarısının onaylanması, Libya muhalefetinin merkezi konumundaki Bingazi’de büyük sevinçle karşılandı. Kaddafi’nin “geliyoruz” tehditlerine aldırmadan BM Güvenlik Konseyi kararını havaya ateş ederek kutlayan Bingazililer, saatlerce meydanlarda tekbir getirirek, şarkı söyleyip zılgıt çekti.
Belçika Libya'ya müdahaleye hazır
Belçika, 6 F-16 savaş uçağı ve bir firkateynle NATO çerçevesinde Libya’ya askeri müdahaleye katılmaya hazır olduğunu bildirdi.
Belçika’nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Olivier Chastel, bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, hükümetin NATO’nun askeri kapasitesi ve olası müdahalesi içinde kalma kararı verdiğini belirterek, "Belçika’nın böyle bir müdahale için kullanmak üzere Yunanistan’da 6 F-16’sı ve Akdeniz’de bir firkateyni bulunmaktadır" dedi.
Polonya Savunma Bakanı Bongdan Klich de ülkesinin nakliye uçaklarını kullanıma sunmaya hazır olduğunu, ancak BM’nin onayından sonra Libya’ya olası bir askeri müdahale gücüne katılmayacağını bildirdi.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Libya’dan her gün 1500 ila 2500 kişinin kaçtığını açıkladı.
BMMYK sözcüsü Melissa Fleming, yaklaşık 300 bin kişinin Libya’daki çatışmalardan kaçtığını belirtti.
Paris, Libya konusunda AB-Arap Birliği zirvesine ev sahipliği yapacak
Fransa’nın başkenti Paris, yarın Libya konusunda AB ve Arap Birliği zirvesine evsahipliği yapacak.
Libya’daki son gelişmelerin ele alınacağı zirveye, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katılacak.
Almanya: Kararın büyük kısmını destekliyoruz
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da sivilleri korumak amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren, Libya’da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını öngören karar tasarısının büyük kısmını desteklediklerini söyledi.
Westerwelle, Berlin’de yaptığı açıklamada, Almanya’nın söz konusu karar tasarısı için çekimser oy kullandığını hatırlatarak, bu kararın kendileri için kolay olmadığını ve uzun görüşmeler sonrasında alınmış bir karar olduğunu belirtti.
Libya lideri Muammer Kaddafi’ye karşı uygulanan yaptırımların büyük ölçüde sertleştirilmesinden yana olduklarını, Kaddafi’ye yönelik baskının artırılması gerektiğini ve uluslararası toplumun, Kaddafi’nin kendi halkına karşı sürdürdüğü iç savaşın sona erdirilmesi ve kendisinin artık Libya halkı adına konuşamayacağına inandığını ifade eden Westerwelle, "Bu karar tasarısının büyük kısmını destekliyoruz" dedi.
Libya’da uluslararası bir askeri müdahaleden yana olan ülkeleri anlayabildiklerini, ancak kendilerinin Alman askerlerinin Libya’ya müdahalesini istemediğini, bu nedenle çekimser oy kullandıklarını kaydeden Westerwelle, "Rejime karşı tutumumuz değişmedi. Diktatör kendi halkına karşı şiddetten vazgeçmeli. Gitmeli ve yaptıklarından dolayı hesap vermeli" diye konuştu.
Westerwelle, Libya’daki muhalefet ile temas içinde olduklarını, Alman hükümetinin Ortadoğu sorumlusunun geçen hafta sonunda bir Libya muhalefet temsilcisi ile görüştüğünü belirterek, söz konusu kişinin kendileri için önemli bir görüşme muhatabı olduğunu, Almanya’nın, Kaddafi’nin uluslararası alanda dışlanması konusunda çaba harcamaya başlayan ilk ülkelerden biri olduğunu ve birçok ülke tereddüt ederken yaptırımlar uygulanmasını istediğini sözlerine ekledi.
İspanya, 2 askeri üssünü NATO'nun kullanımına açacak
İspanya Savunma Bakanı Carme Chacon, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararın ardından Libya’ya karşı düzenlenecek olası bir askeri müdahalede İspanya’nın iki askeri üssünü NATO’nun kullanımına açacağını söyledi.
İspanyol haber ajansı EFE’nin verdiği haberde Chacon, İspanyol gazetecilerin Libya’ya askeri müdahale yapılması olasılığını hatırlatması üzerine, İspanya’nın güneyindeki Cadiz kentindeki "Rota" ve Sevilla’daki "Moron" askeri üslerinin NATO’nun kullanımına açılabileceğini ifade etti.
Söz konusu olası askeri müdahaleye İspanya’nın katılıp katılmayacağına parlamentonun karar vereceğini belirten Chacon, "Bizim sorumluluğumuz, Libya halkının yanında olmaktır" dedi.
Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bugün Madrid’de görüşen İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun Libya ile ilgili gelişmeler hakkında basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu.
Direnişçiler Kaddafi birliklerine saldırdı
Libya’da direnişçilerin, Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin batıdaki Nalut kenti ve Tunus sınırı yakınlarındaki mevzilerine saldırdığı bildirildi.
Nalut’ta bulunan bir direnişçi, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada, "Sabah saat 04.00’ten sonra Kaddafi birliklerinin mevzilendiği Nalut kenti ve Tunus sınırı yakınlarındaki iki merkeze saldırdık" dedi.
Direnişçi, çatışmada Kaddafi’ye bağlı dört askerin ve bir muhalifin öldüğünü, 18 askerin esir alındığını iddia etti.
Haber henüz başka kaynaklarca doğrulanamadı, ancak sınırın Tunus tarafından bulunan Diba’da yaşayanlar, Nalut bölgesinden gelen patlama seslerini duyduklarını söyledi.
İngiltere uçak gönderiyor
İngiltere Başbakanı David Cameron, BM Güvenlik Konseyinin Libya’ya uçuş yasağı kararının uygulanması için bölgeye askeri uçaklar göndereceklerini söyledi.
Cameron, İngiliz parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarasında yaptığı konuşmada, "İngiltere, Libya’ya askeri uçaklar gönderecek. Bu uçakları göndermek için hazırlıklar başladı ve gelecek saatlerde uçaklar bölgedeki üslere gidecek" dedi.
David Cameron konuşmasında ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin daveti üzerine yarın Paris’te uluslararası bir toplantıya katılacağını ve Libya’ya olası bir askeri operasyon konusunun gelecek hafta Avam Kamarasında görüşüleceğini ifade etti.
Türkiye hava saldırısına karşı
Başbakanlık, Libya'nın hava sahasının kapatılması kararına destek verirken hava saldırısı seçeneğine karşı olduğunu bir kez daha vurguladı.
Başbakanlık, bir açıklama yaparak BM'nin Libya kararını desteklediğini bildirdi. Ancak açıklamada ABD'nin ve Fransa'nın öncülük yaptığı hava saldırısına karşı duruş bir kez daha vurgulandı.
BM kararının bağlayıcı bir nitelik taşıdığı belirtilen açıklamada tüm ülkelerin uymasının zorunlu olduğunun altı çizildi.
Libya’da sivil halkın korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması için hava sahasının insancıl amaçlı olanlar hariç tüm uçuşlara kapatılması kararının hatırlatıldığı açıklamada, "Yabancı işgal güçlerinin her hangi bir şekilde Libya topraklarının her hangi bir bölümünde bulunamayacakları vurgulanmaktadır" ifadesi dikkati çekti.
Açıklamada belirtilen askeri müdahaleye karşı ifadeler ise şöyle: "Libya bağlamında, Arap Ligi’nin 12 Mart 2011 tarihinde BMGK’ne yaptığı uçuşa yasak bölge ihdası yönündeki çağrıyı yürekten desteklediğimizi en üst düzeyde yaptığımız beyanla açıklamıştık. Aynı zamanda, dost ve kardeş Libya’da yabancı müdahaleye karşı olduğumuzu kayda geçirmiştik.
Bu çerçevede, akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin biran önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz."
Çin karara çekimser kaldı
Çin yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararı hakkında "ciddi çekinceleri olduğunu" yineledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cian Yü, yaptığı açıklamada, "uluslararası ilişkilerde güç kullanılmasına karşı olduklarını" ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi’nin kararının bazı bölümleri hakkında ciddi çekinceleri olduğunu belirtti.
Çinli yetkili, Arap ülkeleri ve Arap Birliği’nin tutumlarıyla Libya’daki özel durumu göz önünde bulundurarak karara çekimser oy kullandıklarını kaydetti.
BM Genel Sekreteri’nin Libya konusundaki özel elçisinin, Afrika Birliği ve Arap Birliği’nin Libya’daki mevcut krizin barışçı yollardan çözülmesi yönündeki taahhütlerini desteklediklerini bildiren Cian, Çin’in her zaman BM Güvenlik Konseyi’nin eylemlerinin BM tüzüğü ile uluslararası hukukun amaç ve ilkelerine uygun olması gerektiğini savunduğunu vurguladı.
Libya’nın egemenliği, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliğine saygı gösterilmesi gerektiğini yineleyen sözcü, "Libya’daki mevcut kriz diyalog ve diğer barışçı yollarla çözülmeli. Libya’da en kısa sürede yeniden istikrar sağlanmasını ve silahlı çatışmaların tırmanmasından ve insani krizin kötüleşmesinden kaçınılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Mısır ordusu isyancuları silahlandırıyor
Wall Street Journal, Mısır ordusunun Libya'daki isyancılara sınırdan silah geçirdiğini haber yaptı.
Amerikalı yetkililere ve Libya isyancı liderlerine dayandırılarak verilen haberde, mermi ve tüfek gibi küçük silahların sınırdan geçirildiği belirtiliyor.
Amerika'nın bilgisi dahilinde Libyalı rejim karşıtlarını silahlandıran Mısır ordusunun bu eyleme birkaç gün önce başladığı ve devam ettirdiği açıklandı.
Katar: "Uluslararası çabanın içinde yer alabiliriz"
Katar, Libya’da "sivilleri korumak için uluslararası çaba"nın içinde yer alabileceğini bildirdi.
Resmi Katar haber ajansı, dışişleri bakanlığından "resmi bir kaynağa" dayanarak, "Katar’ın Libya’da kan dökülmesinin durdurulması ve sivillerin korunması hedefindeki uluslararası çabalara katılmaya karar verdiğini" duyurdu.
Ajansın gece yayımladığı haberde, Katar’ın Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesine ve Muammer Kaddafi güçlerine askeri saldırıya onay veren BM Güvenlik konseyi kararından memnun olduğu bildirildi.
Ancak Katar’ın uluslararası çabanın içinde yer alabileceği ifadelerinin, Libya’da hükümet güçlerine yönelik herhangi bir askeri müdahaleye katılacağı anlamına mı geldiği ise tam açıklık kazanmadı.
İngiltere ihtiyatlı yaklaşıyorBM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından İngiltere Başbakanlığının, bu ülkeye uçaklarını birkaç saat içinde gönderebileceği konusuna ihtiyatlı yaklaştığı bildiriliyor.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Başbakanlığın "İngiliz uçaklarının birkaç saat içinde Libya’da olabileceği" yönündeki görüşler konusunda ihtiyatlı olduğunu kaydediyor. İngiliz kabinesinin konuya ilişkin görüşmelerini sürdürdüğü belirtilirken, Başbakan David Cameron’ın bugün parlamentoda açıklama yapması bekleniyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de BMGK’nin kararının ardından yaptığı açıklamada, "Bu karar, acil ateşkes ve şiddete son verme çağrısıdır" dedi.
Bu arada İngiliz Times gazetesi, bugün manşetten verdiği haberde ABD’nin, Fransa ve İngiltere ile birlikte Libya’ya yönelik askeri operasyona hazır olduğunu yazdı.
"Libya ordusu Bingazi'ye girmeyecek"
Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Libya ordusunun Bingazi kentinin etrafında konuşlandırılacağını, ancak kente girmeyeceğini söyledi.
El Cezire televizyonunun Seyfülislam’ın açıklamalarına dayanarak verdiği haberde, Libya ordusunun Bingazi kentini kuşatacağını, ancak kente ordu birlikleri yerine terörle mücadele güçlerinin girerek muhalif güçleri silahsızlandıracağı belirtildi.
Haberde Seyfülislam’ın, "ordu birliklerinin Bingazi’den kaçan halka yardımcı olacağı" yönündeki açıklamasına da yer verildi.
Haberi sadece başlık olarak geçen El Cezire televizyonu Seyfülislam’ın sözkonusu açıklamayı nerede ve ne zaman yaptığı konusunda bir bilgi vermedi.
KADDAFİ GÜÇLERİ MİSRATA KENTİNİ BOMBALIYOR
Bu arada Kaddafi güçlerinin Libya’nın batısındaki Misrata kentini ağır silahlarla bombaladığı bildirildi.
El Arabiya televizyonunun Kaddafi karşıtı hareketin bir üyesine dayanarak verdigi haberde, Misrata kentindeki bombardımanın 2 saat önce başladığı ve halen devam ettiği belirtildi.
El Arabiya’ya açıklamada bulunan Kaddafi karşıtı hareketin üyesi Sadun El Misrati, Kaddafi’ye bağlı güçlerin, kentteki sivil halka tank ve ağır topçu ateşi açtığını söyledi.
El Arabiya televizyonu saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu duyurdu.
Misrata kenti, Kaddafi karşıtı güçlerin ülkenin batısındaki son büyük güçlü kalesi konumunda.
Fransa: "Operasyon birkaç saat içinde başlayabilir"
BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Fransa, Libya’ya yönelik uluslararası askeri operasyonun "birkaç saat içinde" başlayabileceğini açıkladı.
Hükümet sözcüsü Francois Baroin, RTL televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin, Libya’daki Muammer Kaddafi güçlerine yönelik uluslararası askeri operasyonda yer alacağını ifade ederek, "hava operasyonu çok kısa zamanda, birkaç saat içinde başlayabilir" dedi.
Baroin, "hava operasyonunun, Libya hava sahasını işgal anlamına gelmeyeceğini, sadece Libya halkını korumak ve acılarına son vermeyi amaçladığını" ifade etti.
Libya, hava sahasını uçuşa kapattı
Avrupa hava trafiği kontrolü örgütü Eurocontrol, Libya’nın hava sahasını her türlü uçuş trafiğine kapattığını bildirdi.
Eurocontrol’den yapılan açıklamada, Maltalı yetkililerden, Trablus hava trafiği kontrolünün, "yeni bir emre kadar" Libya hava sahasını trafiğe kapattığı yolunda bilgi alındığı belirtildi.
BM Güvenlik Konseyi, dün Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi kararını onaylamıştı. ABD, İngiltere ve Fransa karar doğrultusunda Libya’ya birkaç saat içinde hava harekatı yapılmasını bekliyor.
Eurocontrol, 39 Avrupa ülkesinde hava trafiğini izlemek amacıyla 1960’da kuruldu.
Öte yandan Libya savaş uçaklarının Libya’nın doğusunda saldırılarını sürdürdüğü, batıdaki Misrata ve muhaliflerin merkezi Bingazi’deki muhalifleri hedef aldığı bildirildi.
NATO: ‘Hazırız’
NATO Genel Sekreteri Rasmussen de oylamadan önce “BM ne kadar erken karar verirse o kadar iyi olur. NATO sivilleri Kaddafi rejiminin saldırılarından korumaya hazır” dedi.
Karar öncesi kanlı tehdit
BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylama öncesi Kaddafi, sivilleri bombalama tehdidinde bulundu. Savunma Bakanlığı, Libya’ya herhangi bir müdahalede bulunulması halinde, Akdeniz’deki sivil ve askeri deniz ve hava trafiğine saldıracaklarını açıkladı. Libya lideri Muammer Kaddafi de, muhalefetin merkezi Bingazi’deki halka dün akşam seslenerek, “Bu gece (dün) hazırlanın geliyoruz” dedi. Kaddafi, radyodan yaptığı konuşmada, hükümet güçlerinin bu (dün) akşamdan itibaren Bingazi’ye saldırı başlatacağını belirterek, kendilerine karşı gelenlere “acımayacaklarını” söyledi. Libya lideri, Bingazi’deki silahsız vatandaşların korkacak bir şeyi olmadığını, ancak her evin aranacağını belirtti. Teslim olanlara af önerisi getiren Kaddafi, Bingazi’yi yeniden almaya yemin etti. Libya liderinin konuşması sırasında sokaklara dökülen binlerce Bingazili Kaddafi aleyhinde gösteri düzenledi.
Almanya asker vermeyecek
BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısını yorumlayan Alman hükümeti, hiçbir Alman askerinin, Libya’ya karşı düzenlenecek "büyük risk ve tehlikeler içeren" hiçbir askeri müdahaleye dahil olmayacağını duyurdu.
Karar tasarısının gerekirse Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı askeri birliklere karşı güç kullanılmasını öngören kısmına katılmadıklarını belirten Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, yayımladığı yazılı açıklamada, "Askeri müdahale açısından risk ve tehlikeler görüyoruz" ifadesini kullandı.
Westerwelle, "Alman ordusunun Libya’ya karşı düzenlenecek herhangi bir muhtemel askeri müdahaleye katılmayacağının" altını çizdi.
OBAMA, SARKOZY VE CAMERON İLE GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Barack Obama, dün akşam Fransız mevkidaşı Nicolas Sarkozy ve İngiliz Başbakanı David Cameron ile Libya’ya ilişkin bir strateji konusunda karar kılmak için ayrı ayrı telefonda görüştüğü bildirildi.
Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Sarkozy ve Cameron’un Libya rejiminin BM Güvenlik Konseyi’nin kararının içeriğine hemen uyması, sivil halka karşı şiddetin son bulması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.
Açıklamada ayrıca, üç liderin, Arap liderler ve diğer uluslararası ortaklarıyla Libya konusunda birlikte çalışmaya devam edeceği konusunda da hemfikir olduklarını vurgulandı.
ABD’Lİ 3 SENATÖR
ABD’de önemli nüfusa sahip olan 3 senatör, yayımladıkları ortak yazılı açıklamada, BM kararının "bir an önce uygulamaya" konulmasını istedi.
Cumhuriyetçi John McCain, Bağımsız Joe Lieberman ve Demokrat John Kerry, Obama yönetimini ve BM’yi Libya ile ilgili bu kararlı inisiyatifinden dolayı kutladı ve Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulmasına ve Libyalı sivilleri Kaddafi birliklerinin saldırılarına karşı korumaya yönelik önemlerin bir an önce alınmasını istedi.
LONDRA
İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague ise BM kararının "Libya’da daha fazla kan dökülmesini önlemek" amacıyla alındığını belirtti.
AB BM KARARINI "HEMEN UYGULAMAYA" HAZIR
Yayımladıkları yazılı açıklamada, BM kararını memnuniyet ile karşıladıklarını bildiren Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB’nin, kendi imkanları dahilinde, kararın içeriğini "hemen uygulamaya" koymaya hazır olduğunu kaydetti.
NATO BM’NİN KARARINI BUGÜN GÖRÜŞECEK
NATO’ya üye 28 ülkenin temsilcisi, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısını bugün inceleyecek.
Adını açıklamak istemeyen bir diplomat, üye ülkelerin temsilcilerinin, karar çerçevesinde örgütün nasıl bir tavır takınacağını görüşeceklerini bildirdi.
KANADA, LİBYA’YA 6 AVCI UÇAĞI YOLLAMAYA HAZIR
Kanada hükümeti, Libya rejimine karşı yaptırım öngören BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde, bu ülkeye 6 avcı uçağı yollamaya hazır olduğunu belirtti.
BM Güvenlik Konseyi’nin, Libya’da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısı uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veriyor, Libya’da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunuyor, rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini, hatta gerekirse Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı askeri birliklere karşı askeri güç kullanılmasını öngörüyor.
AVUSTRALYA
Avustralya Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi’nin kararının "çok geç" alınmış bir karar olmadığını umduğunu ifade etti.
Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, "Umarız ki BM’nin kararı Libya halkı için ’çok geç’ alınmış bir karar değildir" dedi.
BİNGAZİ’DE SEVİNÇ
Libya’nın Bingazi kentinde, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısını kabul etmesiyle kenti kontrol eden muhaliflerin sevinçten havaya ateş ettikleri bildirildi.
Karardan memnun olan Libyalıların arabalarında klakson çaldıkları, "Kaddafi Bingazi seni sevmiyor" şeklinde pankartlar açtıkları belirtildi.