12.03.2021 - 11:01 | Son Güncellenme:
ECEM TOPLAR / ANKARA
Gaiani, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
EAST-MED GAZ FORUMU
Doğu Akdeniz'den çıkarılan gazın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) üzerinden Yunanistan'a oradan da İtalya'ya ulaştırılmasını hedefleyen East-Med Gaz Forumu'na ilişkin bir soru üzerine Gaiani, Forumu, "Akdeniz'de enerji kaynakları geliştirmekle ilgilenen ülkeler arasındaki iş birliğini geliştirmenin bir yolu olarak gördüklerini" söyledi. Gaiani, forumun olabildiğince kapsayıcı olmasını istediklerini belirterek, "Türkiye ve foruma üye olan kimi ülkeler arasında öne çıkan bazı sorunlar olduğunu biliyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında bir dizi görüşmeden sonra diyaloğun yeniden başlamasından çok memnunuz. İki ülkenin bu görüşmelere devam etmesi, mevcut sorunları netleştirmeye ve mümkünse çözmeye çalışmasından memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. Doğu Akdeniz'de önemli enerji kaynakları bulunduğuna inandıklarını dile getiren Gaiani, şöyle devam etti:
"HERKESİN KAYBETME RİSKİ ORTADA"
"Bu kaynakların sorunlara çözüm bulmak için ülkeleri bir araya getirecek bir unsur olmasını umuyoruz. En uzun kıyı şeridine sahip Türkiye'nin, bu bölgenin bir parçası olduğuna güçlü şekilde inanıyoruz. Türkiye'nin adil katılımı olmadan bu bölgede sürdürülebilir bir çözüme ulaşılamayacağını düşünüyorum. Sorunların çözülememesi halinde gazın olduğu yerde, denizin altında kalması ve herkesin kaybetmesi riski açıkça ortada. Bu yüzden her zaman daha fazla diyalog, daha fazla iş birliği istiyoruz ve buradan hareketle East-Med Gaz Forumuna katılıyoruz."
TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ
Mısır'ın, Türkiye'nin BM'ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesine ve bunun Türkiye tarafından olumlu karşılanmasına ilişkin soru üzerine de Gaiani, "Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini görmekten çok memnunum. Bu ülkeler hem Akdeniz'de çok önemli ortaklardır hem de bölgedeki ilgili aktörlerdir. Memnuniyetle karşılıyoruz ve bu olumlu eğilimin ilgili tüm tarafların katkısıyla devam etmesini umuyoruz" dedi.
"LİBYA'DA TEK ÇÖZÜM SİYASİ ÇÖZÜMDÜR"
Giani, Libya'daki gelişmeleri değerlendirirken, Ulusal Birlik Hükümetine yönelik geniş desteğin olumlu bir gelişme olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
"Libya konusuna dahil olan tüm ülkelerin şimdi bu olumlu değişime katkı sunmaya çalışacağına eminim. Libya'da tek çözüm siyasi çözümdür. İtalya ile oldukça yakın çalışan Türk hükümetinin de bu çözüme çok olumlu katkı sağladığını düşünüyorum. Ülkenin istikrarı için, Libya meselelerine ilişkin İtalya ve Türkiye arasındaki çok yakın diyaloğu sürdüreceğiz. Türkiye'nin katkısıyla birlikte BM himayesinde başlayan süreci de desteklemeye devam edeceğiz."
TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİK SÜRECİ
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin de Gaiani, şunları söyledi:
"Ülkemiz, AB içinde, Türkiye ile diyaloğu artırmaya ve olumlu gündeme sahip olmaya yönelik ihtiyacı en güçlü şekilde destekleyenler arasında. Türkiye, dünyadaki en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Mültecilere yönelik çabalarında Türkiye'ye yönelik desteğin sürmesi gerek. Türkiye ve AB'nin büyümesi için çok önemli bir unsur olan Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunu ele almanın hem AB'nin hem de Türkiye'nin yararına olduğuna inanıyoruz. Türkiye ile AB arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya, katılım sürecini desteklemeye ve NATO çerçevesinde Türkiye ile iş birliğine devam etmeye kararlıyız. Türkiye, NATO içinde önemli bir ortak ve çok önemli bir müttefik. İki ülkenin gerçek dostluğa ve devam eden diyaloğa dayalı şekilde ikili ilişkileri, ticaret ve yatırımların gelişmesine yönelik çabaları devam edecek."
"TÜRK SAĞLIK SİSTEMİ BÖLGESEL ZENGİNLİK"
Koronavirüs sürecini, modern zamanların en ciddi krizi olarak nitelendiren Gaiani, İtalya'nın ilk dönemde salgından en ağır şekilde etkilenen ülkelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'ye bu dönemde ülkesine verdiği hızlı destek için de teşekkür eden Gaiani, "Türkiye, bu salgının ciddiyeti ve bunun tamamen beklenmedik bir şey olduğu gerçeğini hesaba katarak iyi bir performans gösterdi. Türk sağlık sistemi bölgesel bir zenginlik. Türkiye'nin bu korkunç zorlukla mücadelesini, halkın da takdir ettiğini düşünüyorum. Türkiye bu çok zor küresel duruma rağmen ekonomide iyi performans gösteren ülkelerden biri oldu.
Türkiye'nin salgınla yüzleşmekle, ekonomiyi çalışır durumda tutmak arasında bir yol bulmada çok iyi olduğunu düşünüyorum" dedi.