Dünya‘İstanbul anlaşması temelinde görüşebiliriz’

‘İstanbul anlaşması temelinde görüşebiliriz’

06.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’yla 2022 yılında İstanbul’da varılan ancak hayata geçirilmeyen barış anlaşması temelinde görüşmeye hazır olduklarını duyurdu.

‘İstanbul anlaşması temelinde görüşebiliriz’

Vladivostok’ta bir forumda soruları yanıtlayan Putin, “Onlarla müzakereye hazır mıyız? Bunu hiç reddetmedik ki. Ama bir takım geçici talepler temelinde değil, İstanbul’da üzerinde anlaşılan ve bilfiil imzalanan belgeler temelinde” dedi. Moskova ve Kiev arasında İstanbul’da varılan anlaşmanın şartları şu ana kadar kamuoyuyla paylaşılmadı. Putin, daha önce Kiev’in Rus toprağı Kursk’a gerçekleştirdiği askeri harekât nedeniyle yeniden müzakere masasına oturmalarının imkânsız olduğunu bildirmişti. 

Haberin Devamı

Putin, İstanbul’daki anlaşmayla ilgili, “Bir anlaşmaya varmayı başardık. Asıl önemli olan bu. Söz konusu belgeyi paraflayan Ukrayna heyet başkanının imzası bunu kanıtlıyor. Bu, Ukrayna tarafının varılan anlaşmadan genel anlamda memnun olduğu anlamına geliyor... Elbette son şekli verilmesi gereken bazı detaylar vardı ama bütüne bakıldığında verilen olay hâlen geçerli” ifadelerini kullandı.  

Ukrayna’nın Rus doğalgazının Avrupa’ya taşınmasında transit ülke olmayı reddetme planlarına da değinen Putin, “Ukrayna’nın Rus gazının transit geçişini reddetmesi, Avrupa’ya giden gaz miktarının azalacağı anlamına geliyor. Bunlar diğer güzergahlar, özellikle de TürkAkım üzerinden gidecek, belki de kısmen Mavi Akım üzerinden yine Türkiye’ye gidecek” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

‘Erdoğan’a müteşekkiriz’ 

Geçen ay Rusya ile ABD arasında, MİT’in koordinasyonunda gerçekleştirilen mahkum takasına da değinen Putin, takasta birçok ülkenin yer aldığını, özellikle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli rol oynadığını belirterek kendilerine müteşekkir olduklarını söyledi.