Dünyaİsrail’in savunması: Kasıtlı olmadı!

İsrail’in savunması: Kasıtlı olmadı!

11.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüyle ilgili İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamada, olayda başka bir kişinin hedef alındığı ve kasıtsız gerçekleştiği öne sürüldü. Washington ise İsrail’e yönelik uyarılarını sertleştirdi

İsrail’in savunması: Kasıtlı olmadı

Batı Şeria’da destek verdiği protesto gösterisi sırasında vurularak hayatını kaybeden ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili İsrail Ordusu’ndan “savunma” geldi, asıl hedefin kendisi olmadığı öne sürüldü. Ön soruşturmaya ilişkin açıklamada, “Eygi’nin, kendisine yönelik olmayan, ancak eylemlerin başlıca kışkırtıcısını hedef alan İsrail ordusu ateşiyle dolaylı ve kasıtsız olarak vurulmuş olma ihtimali yüksek” denildi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İsrail’in, Eygi’nin cesedine otopsi yapma talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, “İsrail ordusu Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü için en derin üzüntülerini ifade eder” ifadesi kullanıldı. İşgal altındaki Batı Şeria’da yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen protestoya katılan Eygi, İsrail askerlerinin gerçek mermi ile başından vurulması sonucu 6 Eylül’de hayatını kaybetmişti.

İsrail’in savunması: Kasıtlı olmadı

‘Nedensiz ve haksız’

Washington da, aynı zamanda vatandaşı olan Eygi’nin hayatını kaybetmesi sonrası İsrail’e yönelik uyarılarını sertleştirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Ayşenur’un öldürülmesi nedensiz ve haksız. Bize göre, İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria’daki faaliyetlerinde angajman kuralları da dahil temel değişiklikler yapması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarını sürdüren Blinken, ABD’nin Eygi’nin ölümünü en üst düzeyde ele aldığını ve İsrail ile görüşeceğini duyurdu. Blinken, “Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da, Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili İsrail’i “hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma” yürütmeye ve bulgularını kamuoyuna açıklamaya çağırdı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani ise, Eygi’nin öldürülmesine ilişkin bağımsız soruşturma çağrısında bulundu. Shamdasani, “Eygi, Batı Şeria’da barışçıl protestoculara ve diğer Filistinlilere karşı sistematik bir şekilde ölümcül güç kullanımının sembolüdür” dedi.

İsrail’de rehine tartışması

İsrail medyası, ordunun Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında yaklaşık 9 ay önce İsrailli 3 esiri öldürdüğünü ancak bunu kamuoyundan gizlediğini iddia etti. Kanal 12 televizyonunun haberinde, Hamas’ın Gazze’de tuttuğu esirlerin İsrail ordusunun bombardımanı sonucu öldükleri ve Aralık 2023’te cesetlerine ulaşıldığı öne sürüldü. Söz konusu İsrailli esirlerden ikisinin Ron Sherman ve Nick Beiser isimli askerler, üçüncü esirin ise Elia Toledano isimli vatandaş olduğuna işaret edildi.

İsrail’in savunması: Kasıtlı olmadı

Güvenli bölgeye saldırı!

Haberin Devamı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde güvenli bölge ilan ettiği, yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı El Mevasi bölgesine düzenlediği hava saldırısında en az 40 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Filistin kaynakların yaptığı açıklama, sabah saatlerindeki saldırıda en az 40 kişinin öldüğü, 60 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Bölgeye atılan 4 füzeyle 7 metre derinliğinde kraterler oluştuğu, en az 20 çadırın da alev aldığı bildirildi. Sivil savunma ekiplerinin, kayıp sivilleri arama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

İsrail ordusu, saldırının hassas güdümlü mühimmatla yapıldığını ve Hamas militanlarını hedef aldığını savundu. Açıklanan ölü sayısının da doğru olmadığı öne sürüldü. Hamas ise, bölgede savaşçılarının bulunduğu iddiasını “açık” bir yalan olarak nitelendirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in saldırısını kınarken, “İsrail’in Han Yunus’ta ilan ettiği sözde ‘insani bölgede sivillerin kaldığı çadırlara saldırarak onlarca Filistinliyi katletmesini lanetliyoruz” denildi.

Yazarlar