Dünya İsrail’de ilk vukuat

İsrail’de ilk vukuat

04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’de aşırı sağcı hükümetin en dikkat çeken ismi olan Itamar Ben-Gvir, göreve, provoke edici bir hareketle başladı. Ben-Gvir tüm uyarılara rağmen Mescid-i Aksa’ya girdi.

İsrail’de ilk vukuat

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’de yeni kurulan tartışmalı hükümetten ilk “vukuat” geldi. Kurulan kabinenin en tartışmalı ismi olan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, tüm uyarılara rağmen Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya girdi.

Haberin Devamı

Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle bilinen ve geçtiğimiz hafta görevine başlayan Ben Gvir, kutsal bölgeye sabah erken saatlerde İsrail polisinin yoğun koruması altında gitti. Ben-Gvir, böylelikle Yahudilerin Tapınak Tepesi dediği Harem-üş Şerif’i 5 yıl aradan sonra ziyaret eden görevdeki ilk İsrailli bakan oldu. Ben-Gvir eylemini, İbrani takvimine göre ‘Tevet’ ayının 10. gününde (Asara BeTevet) gerçekleştirdi.

Hamas’tan yapılan açıklamaya işaret eden Ben-Gvir, “Hükümetimiz Hamas’ın tehditlerine boyun eğmeyecek. Tapınak Tepesi, İsrail halkı için en önemli yerdir. Müslümanlar ve Hristiyanların hareket özgürlüğünü koruyoruz ama Yahudiler de bölgeye gidiyor ve tehditte bulunanlara demir yumrukla karşılık verilecek” ifadelerini kullandı. Ben-Gvir’in ofisinden yapılan açıklamada da, Mescid-i Aksa baskınının, güvenlik ve polis yetkilileriyle yapılan bir değerlendirme sonrasında gerçekleştirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Hamas’tan daha önce yapılan açıklamada, Ben-Gvir’in muhtemel ziyaretinin “kırmızı çizgi olacağı” ve “gerginliğin fitilini ateşleyeceği” konusunda uyarıda bulunulmuştu.

‘Sorumlu Netanyahu’

Öte yandan Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ben-Gvir’in hareketi “benzeri görülmemiş bir provokasyon” olarak nitelendirildi ve kınandı. Olaydan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sorumlu olduğu belirtildi.

İsrail muhalefeti de, Ben-Gvir’e uyarıda bulunmuş ve bu tarz hareketlerden kaçınması tavsiyesinde bulunmuştu. İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, Ben-Gvir’e “Bu ziyaret ölümcül bir şiddete yol açacak ve insanların hayatına mal olacak” demişti. Lapid, “Zayıf bir başbakan (Netanyahu), Ortadoğu’nun en sorumsuz adamına Ortadoğu’nun en patlayıcı yerini emanet etmek zorunda kaldığında, olacağı budur” ifadelerini kullandı.
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında imzalanan anlaşmaya göre Ürdün’e bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor. Beş gün önce göreve başlayan Itamar Ben-Gvir, Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmişti. Ben-Gvir daha önce Mescid-i Aksa’yı ‘ziyaret’ edeceğini duyurması, Filistin topraklarında tepkiyle karşılanmış ve gerilimi tırmandırmıştı. İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde kurulan koalisyon, “İsrail’in tarihindeki en sağcı hükümet” olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

ABD de tepkili

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides, İsrail basınına yaptığı açıklamada, “Biden yönetiminin Mescid-i Aksa’daki statükoya zarar verilmesine karşı olduğunu” belirterek, “Açık konuşalım, statükoyu korumak istiyoruz ve bunu engelleyen uygulamalar kabul edilemez. İsrail hükümetiyle bu konudaki görüşmelerimizde çok nettik” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den kınama

Dışişleri Bakanlığı’ndan, olayla ilgili yapılan açıklamada, “İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği provokatif eylemi endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. İsrail’i Kudüs’teki dini mekanların statüsünü ve kutsiyetini ihlal edecek ve bölgede gerginliğin tırmanmasına neden olacak bu tür provokasyonların engellenmesi için sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.