23.08.2022 - 14:20 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Tarih, 12 Mart 2021. Doğu Akdeniz'i kontrolü altında tutmak isteyen İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Fransa ile birlikte sahneye çıktı. Denizaltılar ve savaş gemilerinin de yer aldığı 'savaş oyunu'nda helikopterler havalandı, Noble Dina adlı tatbikat Kıbrıs adasından Girit'in doğusuna kadar uzanıyordu.
Al Jazeera, donanma tatbikatını Türkiye'nin rakiplerinin derinleşen işbirliğinin bir işareti olarak tanımladı.
Mart ayının sonuna gelindiğinde ise, İsrail medyası bu kez ordu birliklerinin Güney Kıbrıs'a büyük bir çıkarma yapacağını duyurdu. Yerel medya, İsrail ordusunun savaş uçakları, donanma ve özel kuvvetler askerleriyle sınırları dışında en uzun süre kalacağı tatbikatta F-35 jetlerinin de havalanacağını yazdı.
Yunan medyası söz konusu gelişmeyi 'İsrail komandoları Kıbrıs'a iniyor-Senaryo Türkiye'ye karşı' başlıklarıyla sayfalarına taşıdı.
Kıbrıs'ta bunlar yaşanırken, Atina ve Tel Aviv yönetimleri arasında tarihin en büyük askeri işbirliği anlaşması imzalandı. Kalamata'da Yunan pilotları eğitmeye başlayan İsrail ordusu, 22 yıl boyunca tüm Yunan Hava Kuvvetleri'ni eğitimden geçirecekti.
Yunan medyası, ayrıca, İsrail'den satın alınacak Spike NLOS füze sistemlerinin Türkiye karşısındaki adalara konuşlandırılacağını bildirdi.
32 kilometre menzilli ve hedefle görsel temas kurmadan ateş etme yeteneğine sahip Spike NLOS'ların yanı sıra İsrail'den kiralanacak insansız hava araçlarının Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na konuşlandırılacağı yine Yunan medyasındaki haberlere yansıdı.
2021'in sonbaharında Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs'ın birlikte kiraladıkları araştırma gemisi Nautical Geo Türk kara sularına girince savaş gemileri harekete geçti. Nautical Geo, Türk savaş gemileri tarafından iki kez bölgeden kovuldu.
Yıl sonuna doğru Yunan medyası bu kez Atina yönetiminin İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemini satın alacağını yazdı.
2022'ye girildiğinde ise, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un İsrail ziyaretinde gezdiği askeri üs fazlasıyla dikkat çekiciydi. Türkiye'nin dünya çapında ses getiren silahlı insansız hava aracı (SİHA) sistemleri karşısında çaresiz kalan Atina, İsrail'den drone'ların önünü kesmek için bir sistem tedarik etmeye çalıştı. Kathimerini gazetesindeki haberde "İster ünlü Bayraktar TB2 olsun ister daha gelişmiş drone ANKA-S olsun gökyüzünde yönünü kaybedecek" gibi iddialı bir cümle yer aldı, Yunan medyasında 'Ege Denizi'ne İsrail şemsiyesi' başlıkları atıldı.
Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la işbirliğini giderek artıran İsrail ordusu, 2022 yazında da yine Kıbrıs adasındaydı. Hizbullah'la Lübnan'da yaşanacak muhtemel bir savaşı Güney Kıbrıs'ta senaryoya dönüştüren İsrail birliklerini, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi cephede ziyaret etti.
Jerusalem Post gazetesi İsrail'in en elit birliklerinin Haziran ayında Güney Kıbrıs'a indiğini yazdı, tatbikatın en geniş alana yayılan gövde gösterisi olduğunu haberleştirdi.
Agapinor-2022 adlı tatbikata katılan yüzlerce İsrail askeri, Güney Kıbrıs'taki muhalefet partilerini bile rahatsız etti. Öyle ki, Güney Kıbrıs'ın ana muhalefet partisi AKEL, adaya çıkan İsrail askerlerini 'işgalci'ye benzetti.
Yine Haziran ayında Rum yönetimi ve Tel Aviv hükümeti askeri teçhizat alımı için bir anlaşmaya imza attı.
Kathimerini gazetesinin Güney Kıbrıs edisyonu tarafından geçen hafta yayımlanan bir haber ise, Türkiye'yi doğrudan tehdit eden bir gelişmeyi aktarıyor. Habere göre, Güney Kıbrıs İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemi satın almak için bir anlaşma imzaladı.
Kathimerini, Türk SİHA'larından çekinen Rum yönetiminin Demir Kubbe'yi drone'lara karşı koymak için tedarik edeceğini yazdı.
Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Charalambos Petrides, İsrail'le ilişkileri 'mükemmel' kelimesiyle tanımladı, askeri işbirliğini daha da genişleteceklerini belirtip adını anmadan Türkiye'ye mesaj gönderdi.
Kathimerini'nin haberi İsrail medyası tarafından kaynak gösterilerek sayfalara taşınırken, İsrail Savunma Bakanlığı herhangi bir yorum yapmayı kabul etmedi. The Times of İsrael yayın organı, Rum tarafının milli muhafız ordusu komutanı Korgeneral Demokritos Zerkavis'in Mart ayında İsrail'e yaptığı ziyareti hatırlattı.
Kathimerini ayrıca Pazartesi günü 'İsrail Güney Kıbrıs'la Demir Kubbe anlaşmasını reddetmiyor' başlıklı yeni bir habere yer verdi.
10 yıldır İsrail tarafından kullanılan Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemi, şimdiye kadar çoklu füze saldırılarına karşı yüzde 90'a ulaşan bir başarıya sahip. Yunan medyası, sistemin SİHA'lara karşı test edildiğini de yazdı.
Arka arkaya 20 füze fırlatabilen Demir Kubbe'nin menzili ise 150 kilometrekareyi buluyor. Singapur'un da halihazırda kullandığı hava savunma sistemini isteyen ülkeler arasında ABD'de de var.