14.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a yönelik sürdürdüğü harekat ve hava saldırıları devam ederken, bölgede bulunan Birleşmiş Milletler (BM) güçleriyle ilgili tartışma büyüyor.
UNIFIL’den dün yapılan açıklamada, İsrail ordusuna ait iki tankın BM Barış Gücü üssüne güç kullanarak girdiği ve üssün ışıklarının söndürülmesini istediklerini belirtildi. Daha sonra 15 barış gücü askerinin dumandan etkilendiği ve tedavi gördüğü de ifade edildi. BM durumu ‘şoke edici bir ihlal’ olarak tanımladı ve İsrail’den izahat istediklerini duyurdu. Tankların bir süre sonra üsten çekildiği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin her bir üyesi, bizzat görevlendirdikleri BM güçlerine karşı İsrail’in saldırılarına engel olmakla yükümlüdürler” denildi.
‘ASKERİ ÇEKİN’
Konuyla ilgili tartışma büyürken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten Lübnan’daki BM Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) çatışma bölgelerinden geri çekmesini istedi. Netanyahu, “UNIFIL’i Hizbullah’ın kalelerinden ve çatışma alanlarından çekmenizin zamanı geldi. İsrail ordusu, bunu defalarca talep etti ve hepsi de reddedildi. Sayın Genel Sekreter, UNIFIL güçlerini tehlikeden uzak tutun. Bu hemen şimdi, derhal yapılmalı” dedi. İsrail lideri, “UNIFIL askerlerini tahliye etmeyi reddetmeniz onları Hizbullah’ın rehineleri haline getiriyor. Bu hem onların hem de askerlerimizin hayatını tehlikeye atıyor” ifadelerini kullandı. Netanyahu İsrail’in ‘barış gücü askerlerinin yaralanmasından üzüntü duyduğunu’ belirterek, UNIFIL’e yönelik saldırılar nedeniyle Avrupalı liderlerin İsrail’i değil Hizbullah’ı eleştirmesi gerektiğini öne sürdü.
TÜRKİYE VE 33 ÜLKE KINADI
Bu talep Lübnan’da ise tepkiyle karşılandı. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, açıklamayı kınarken, bunun İsrail’in uluslararası kuralları hiçe saymasının bir başka örneği olduğunu ifade etti. Birçok ülke İsrail’in UNIFIL güçlerine yönelik saldırılarını kınamıştı. UNIFIL’e katkıda bulunan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülke ise, ortak bir bildiri yayımlayarak İsrail’in UNIFIL’e saldırılarını kınadı. Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko da Pazar ayininde BM askerine saygı gösterilmesini istedi.
Konu ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın görüşmesinde de ele alındı. Austin, İsrail güçlerinin Lübnan’daki BM barış gücü mevzilerine ateş açmasına dair haberlerden ‘derin endişe duyulduğunu’ ifade ederken, Gallant’ın ise Hizbullah’ın İsrail askerine saldırmak için UNIFIL noktalarını korunak olarak kullandıklarını söylediği öğrenildi.
YENİ TAHLİYE ÇAĞRISI
Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde 21 kasaba için de tahliye çağrısı yaptı. Bu açıklamanın ardından İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde operasyonlarını genişleteceği tahmin ediliyor. İsrail ordusu daha önce de Lübnan’ın güneyindeki 24 belde sakinleri için Evveli Nehri’nin kuzeyine gitmeleri uyarısında bulunmuştu. Hizbullah ise, İsrail askerlerinin Lübnan’ın güneyinden ülkeye sızma girişimini engellediğini duyurdu.
HİZBULLAH’TAN EN ŞİDDETLİ YANIT
Hizbullah, İsrail’in kuzeyinde elit askerlerin eğitim gördüğü askeri üssü dün akşam insansız hava araçlarıyla vurdu. Bölgedeki kaynaklar, İsrail’de Hayfa kentinin güneyindeki askeri üsse düzenlediği saldırıda 120’nin üzerinde yaralı olduğu bilgisini paylaştı. Patlayıcı yüklü kamikaze İHA’larla Binyamina bölgesine düzenlenen saldırı, çatışmaların başladığı tarihten bu yana İsrail’e vurulan en ağır darbe olarak nitelendiriliyor. Saldırıda hava savunma sistemlerinin hava aracını tespit edemediği, saldırı alarmlarının çalmadığı bildirildi. Saldırının hemen ardından İsrail’de basına yayın yasağı getirildi.
Hizbullah’tan yapılan açıklamada, Gazze’deki Filistin halkının direnişiyle dayanışmak, Lübnan ve halkını savunmak, Beyrut’taki Basta ve Nuveyri mahallelerine düzenlenen saldırılara karşılık için Hayfa kentinin güneyindeki Binyamina bölgesindeki İsrail ordusuna bağlı “Golani Tugayı’nın eğitim üssüne İHA filosuyla” saldırı düzenlendiği kaydedildi. Hizbullah’ın “ülkesini, halkını” korumak için göreve hazır olduğu, “düşmanı caydırmak görevinden geri durmayacağı” belirtildi. Üst düzey bir Hizbullah yetkilisi, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada ise saldırıda “bir intihar dronu” kullanıldığını söyledi. Yetkili, “Direnişin kabiliyetleri hala güçlü ve İsrail’in arkasına ulaşabilecek kapasitede” dedi.
İRAN’A KARŞI THAAD KORUMA KALKANI
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran tehdidine karşı İsrail’e Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası ile askeri personel gönderileceğini duyurdu. Pentagon basın sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Başkanın (Joe Biden) talimatı üzerine, Bakan (Lloyd)
Austin, İran’ın 13 Nisan ve 1 Ekim’de İsrail’e yönelik benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail’in hava savunmasını güçlendirmek için İsrail’e bir THAAD bataryası ve ilgili ABD askeri personelinin konuşlandırılmasını yetkilendirdi” ifadeleri kullanıldı.