Dünyaİsrail-BM gerilimi tırmanıyor! BM'den "çekilmeyeceğiz" açıklaması

İsrail-BM gerilimi tırmanıyor! BM'den "çekilmeyeceğiz" açıklaması

18.10.2024 - 17:03 | Son Güncellenme:

Güney Lübnan'daki Birleşmiş Milletler barış gücü misyonundaki kuvvetler, İsrail Ordusu'nun "uzaklaşın" uyarılarına karşı gelirken BM gücü sözcüsünden "Çekilmeyeceğiz" açıklaması geldi.

İsrail-BM gerilimi tırmanıyor BMden çekilmeyeceğiz açıklaması

Lübnan'daki geçici BM gücü UNIFIL'in temsilcisi Andrea Tenenti, 50 ülkenin katkı sağladığı birlikler ve Güvenlik Konseyi'nin "oybirliğiyle" çatışmayı izlemek ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak amacıyla UNIFIL'in pozisyonlarını koruma kararı aldığını belirtti. Tenenti basına yaptığı açıklamada "IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) sürekli olarak pozisyonlarımızı hedef alarak askerlerimizin güvenliğini tehlikeye atıyor; buna ek olarak, Hizbullah da pozisyonlarımıza yakın bölgelerden İsrail'e roket atıyor ve bu da barış gücümüzü tehlikeye sokuyor," dedi.

Haberin Devamı

"MAVİ HAT" SORUNU

Bu ayın başlarında, UNIFIL, bir İsrail tankının Lübnan’ın Naqoura kasabasındaki karargâhını “doğrudan” hedef aldığını, bir gözlem kulesini yıktığını ve iki Endonezyalı barış gücünü yaraladığını bildirmişti. Almanya ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, Lübnan açıklarında UNIFIL'e bağlı bir Alman donanma gemisinin menşei bilinmeyen bir insansız hava aracını düşürdüğünü belirtti. Tenenti, son haftalarda Hizbullah ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalarda kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle, yaklaşık 10 bin personele sahip UNIFIL'in, Lübnan-İsrail sınırı boyunca uzanan "Mavi Hat" sınırı yakınlarındaki devriyelerinin çoğunu askıya almak zorunda kaldığını söyledi.

"SIĞINAKLARDAYIZ"

Haberin Devamı

Tenenti, Beyrut'tan yaptığı açıklamada “Şu anda her gün yüzlerce hatta bazen daha fazla merminin Mavi Hat’ı geçtiğini görüyoruz ve bu da barış güçlerimizin güvenliklerini sağlamak amacıyla sığınaklarda uzun saatler geçirmelerine neden oluyor, ki güvenlik bizim en önemli önceliğimizdir," dedi. UNIFIL, “IDF'nin Mavi Hat'a yakın pozisyonlardan çekilmeleri yönündeki taleplerine rağmen” olduğu yerde kalıyor" bilgisi verirken barış gücünün Mavi Hat’a “çok yakın — yaklaşık beş kilometre mesafede” 29 pozisyonu olduğunu ekledi. Tenenti, UNIFIL askerlerinin kendilerini savunma amacıyla silah kullandıkları bir durumdan haberdar olmadığını söyledi ve ekledi: “Kendini savunma amaçlı güç kullanılabilir, ancak bunu ne zaman ve nasıl kullanacağımıza dair çok pragmatik olmalıyız, çünkü çatışmanın bir parçası olmak istemiyoruz," dedi. "Bu konuda karar vermek sahadaki komutanlara kalmış durumda." BM Göç Ajansı, Lübnan'da neredeyse 800.000 kişinin iç göç yaşadığını ve bunların beşte üçünün UNIFIL'in faaliyet gösterdiği bölgelerden taşındığını bildirdi.

ŞÜPHELİ FAALİYETLER

İsrail, UNIFIL'i Hizbullah’ın askeri faaliyetlerini durdurmada etkisiz olmakla suçluyor ve silahlı grubun barış gücü üslerine çok yakın askeri altyapıya sahip olduğunu iddia ediyor. Tenenti, UNIFIL operasyonlarının temelini oluşturan bir Güvenlik Konseyi kararının, özel mülklerin aranmasını veya Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını yasaklaması gibi "kısıtlamalarına" dikkat çekti. Tenenti, UNIFIL'in İsrail güçlerinin bölgede gizli tüneller bulunduğuna dair son iddiaları da dâhil olmak üzere “şüpheli faaliyetleri” Güvenlik Konseyi'ne bildirmeye devam ettiğini belirtti.