Dünyaİnsanlığın utancı: Mülteciler

İnsanlığın utancı: Mülteciler

05.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Malta’dan Makedonya’ya, Akdeniz’in sularından Manş Tüneli’ne mülteci krizi dünyanın en büyük insani meselelerinden birine dönüştü

İnsanlığın utancı: Mülteciler

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, haziran ayında açıkladığı rapordadünya üzerindeki her 122 insandan birinin mülteci olduğunu belirtmişti. 2014 yılında evini terk etmek zorunda kalanların sayısı 59.5 milyona çıktı. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük insani krizde dünyanın etkilenmeyen bir köşesi yok gibi...
Daha iyi bir yaşam ve güvenlik hayaliyle yurtlarını terk eden Afrikalı ve Ortadoğulu mültecilerin hedefi, onları geri çevirmek için politikalarını gün geçtikçe sertleştiren Avrupa oluyor. Yaşamlarını tehlikeye atarak yola çıkan mültecilerin ölümleri ise her gün gelen haberler olarak sıradanlaşma tehlikesiyle karşı karşıya.
AB üyesi ülkelerin vatandaşları, Avrupa’nın en büyük sorununun göçmenler olduğunu düşünüyor. AB üyeleri ve aday ülkelerde 30 binden fazla kişiyle görüşülerek yapılan 83’üncü Eurobarometre kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı. Buna göre, AB’de vatandaşların yüzde 38’i Avrupa’da en büyük sorun olarak göçmenleri gördüklerini söyledi. AB vatandaşlarının yüzde 27’si ekonomik durumun, yüzde 24’ü işsizliğin, yüzde 23’ü kamu finansmanının ve yüzde 17’si de terörizminin Avrupa’nın en önemli meselesi olduğu görüşünü dile getirdi.
Avrupalılar göçmenleri en büyük sorun olarak görürken dün Libya’dan Malta’ya kaçmaya çalışırken 5 mülteci hayatını kaybetti; 18’i kurtuldu. Kuzey Afrika’daki İspanya toprağı Melila’dan hareket eden bir feribotla İspanya’nın Almeria kentine geçen bir arabanın arka bagajındaki bir bavula saklanan küçük bir çocuk havasızlıktan öldü. Önceki gün dört Afrikalı göçmen de İspanya’ya ait Ceuta bölgesine yüzerek geçmek isterken boğularak öldü.