Dünyaİnsan tacirlerine karşı iş birliği...

İnsan tacirlerine karşı iş birliği...

10.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İngiltere’nin göç, insan kaçakçılığı ve kaçakçıların kullandığı küçük botlara ait parçaların ticaretine karşı iş birliği için bir iyi niyet anlaşması imzaladığı bildiriliyor...

İnsan tacirlerine karşı iş birliği...

İngiltere hükümeti, Türkiye’den Avrupa’ya geçen yasadışı göçmen akışını yavaşlatmak ve insan kaçakçılarıyla mücadele amacıyla Ankara ile bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Haberin Devamı

İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre anlaşma kapsamında iki ülke, insan kaçakçıları ve küçük bot parçası ticaretine karşı ortak polis operasyonları düzenleyecek. Bu amaçla İngiltere’nin Türkiye’de daha fazla memur bulunduracağı belirtilen açıklamada, iyi niyet anlaşması çerçevesinde ayrıca, Türkiye’nin, organize insan kaçakçılığının önlenmesi konusunda toplanan istihbarat bilgilerinin paylaşılması amacıyla kuracağı yeni merkezle destekleneceği kaydedildi. Bu yeni merkezin, İngiliz Ulusal Suç Ajansı ve Türkiye’de yerleşik İngiliz istihbarat ekipleriyle Türk meslektaşları arasındaki iş birliğini güçlendirmesi ve özellikle Avrupa’ya kaçak göçü yavaşlatması hedefleniyor. İngiliz hükümetinden iş birliğine ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

‘YAKIN BİR DOST’

“Silahlı çatışmalar, istikrarsızlık ve ekonomik zorluklar nedeniyle yaşanan düzensiz göç küresel bir sorundur. Düzensiz göçü yönetmek ve tehlikeli yolculuklara çıkarak hayatlarını riske atan savunmasız göçmenlerden faydalanan suç şebekeleriyle mücadele etmek için uluslararası, bölgesel ve ikili işbirliği gereklidir. Buna bir son vermek için tüm ülkeler ortak çaba sarf ederek sorumluluğu birlikte üstlenmelidir. Bu bağlamda Türkiye ve İngiltere, göç alanında birlikte çalışma ve transit ülkelerle işbirliğini güçlendirme yönündeki kararlılıklarını bir kez daha yinelemektedir. Mevcut iş birliği çerçevesinde İngiltere, bu kararlılığın bir göstergesi olarak Türk Polis Teşkilatı’nca kurulacak Mükemmeliyet Merkezi’ni destekleyecektir. Bu merkez, yasadışı seyahatleri organize eden suç şebekelerinin çökertilmesine yönelik faaliyetler bakımından her iki ülkedeki mevcut uzmanlığı zenginleştirecektir.”

İnsan tacirlerine karşı iş birliği...

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman da, “Yakın bir dost ve müttefik olan Türkiye ile ortaklığımız, güvenlik güçlerinin bu uluslararası sorun üzerinde birlikte çalışmasını ve küçük tekne tedarik zinciri sorununu çözmesini sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Yasadışı göç konusu, önümüzdeki yıl yapılması beklenen seçimler öncesinde İngiltere’deki siyasi gündemin üst sıralarında yer alıyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, kamuoyu yoklamalarında önde görülen İşçi Partisi’ni geride bırakmaya çalışırken, bu hafta İngiltere, bazı göçmenleri güney kıyısında yüzen büyük bir yerleşim bölgesine taşımaya başladı. “Telegraph” gazetesi, geçtiğimiz günlerde yayımladığı haberde, İçişleri Bakanı Braverman’ın, Türkiye’den teknelerle gelen göçmen sayısındaki artışın ardından sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için Ankara ile Arnavutluk tarzı bir anlaşma arayışında olduğunu öne sürmüştü.

Haberin Devamı

İngiltere’nin göçten sorumlu Devlet Bakanı Robert Jenrick de, geçen ay Türkiye’yi ziyaret etmiş, Türkiye-Bulgaristan sınırına giderek Kapıkule’de ince