Dünyaİngiltere İşçi Partisi'ne ABD seçimlerine "müdahale" suçlaması

İngiltere İşçi Partisi'ne ABD seçimlerine "müdahale" suçlaması

23.10.2024 - 13:28 | Son Güncellenme:

ABD seçimlerine sayılı gün kala başkan adayı Trump, bu kez de sınır ötesi bir suçlama yaptı. Cumhuriyetçi Parti adayı, İngiltere İşçi Partisi'ni "müdahale" sebebiyle federal seçim komisyonuna şikayet etti.

İngiltere İşçi Partisine ABD seçimlerine müdahale suçlaması

 Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 5 Kasım Salı günü yapılacak başkanlık seçimlerinde yarışan eski Başkan Donald Trump, İngiltere'nin iktidardaki işçi Partisi'ni ABD Federal Seçim Komisyonu'na şikayet etti.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçilerin adayı eski ABD Başkanı Trump’ın şikayetinde, İşçi Partisi ile rakibi Demokrat Parti adayı Kamala Harris'in seçim kampanyası arasındaki temasların "açık yabancı müdahale" anlamına geldiği savunuldu.

"ACİL" TALEBİ

Trump kampanyası "acil soruşturma" talep etti. Söz konusu şikayet, İşçi Partisi yöneticilerinden Sofia Patel’in sosyal medya uygulaması LinkedIn’de yaptığı bir paylaşıma dayanıyor. Bu paylaşımda Patel, Kamala Harris adına kampanya yapmak üzere ABD’nin Kuzey Karolina eyaletine seyahat etmek isteyenler için "on kişilik boş yer" olduğunu ifade ediyor.

STARMER DA KATILDI

Bu paylaşım olayın medyaya yansıması sonrası silindi. Şikayetin merkezindeki İşçi Partisi'nin lideri İngiltere Başbakanı Keir Starmer da tartışmaya dahil oldu. Samoa'da bulunan Başbakan Starmer, İşçi Partili gönüllülerin "hemen hemen her seçimde yer aldığını" ve "bunu boş zamanlarında yaptıklarını" savundu.

Haberin Devamı

Starmer, kalış sağlanması ile ilgili iddia içinse, "Sanırım oradaki diğer gönüllülerle birlikte kalıyorlar" dedi. Trump'ın seçim kampanyasının yaptığı şikayette iki ülkenin ortak tarihine de bir gönderme yer aldı.

"İngiliz hükümetinin temsilcileri daha önce Amerika'da kapı kapı dolaşmaya çalıştıklarında, bu onlar için iyi sonuçlanmadı" ifadesiyle 250 yıl önce ABD'nin İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasına gönderme yapıldı.