Dünyaİnci gibi dişler tehlikeli işler

İnci gibi dişler tehlikeli işler

26.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ağzınızdaki cıvalı ‘amalgam’ dolguların sağlığınızı tehdit ettiğini biliyor musunuz? İçindeki yüksek cıva nedeniyle AB’nin yasakladığı amalgam, Türkiye’de kullanılıyor!

İnci gibi dişler tehlikeli işler

DİDEM SEYMEN - Amalgam dolguların kullanımı, 1 Ocak 2025’ten itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasaklanıyor. İçindeki cıva nedeniyle vücutta çeşitli yan etkilere yol açtığı, organ hasarına sebep olduğu bilinen dolgular artık kullanılmıyor gibi görünse de bazı bölgelerde maddi sebeplerden kullanımına devam ediliyor.

Haberin Devamı

Amalgam dolguların yapımından ziyade sökme işlemi çok daha riskli. Amalgam dolgular, deneyimli diş hekimleri tarafından uygun koşullarda çıkarılmalı. Çıkarılan madde özel çöpe atılmalı. Peki Türkiye’de durum ne? İşte uzmanların uyarıları…

'ÇOK DAHA İYİSİ VAR'

Diş Hekimi Prof. Dr. Yasemin Özkan: “Diş hekimliğinde amalgam kullanımını savunan bilimsel yayınların çoğunda, dental restorasyonlarda amalgama uzun dönemde klinik başarı açısından önemli bir alternatifin olmadığı savunulmuş ve bu nedenle kullanımının devam etmesi gerektiği öne sürülmüştür. Ancak günümüzde birçok alternatif restoratif materyal kullanımda. Hem estetik hem klinik fonsiyon ve dayanıklılık açılarından amalgamdan çok daha üstün materyallerin varlığıbilimsel olarak kanıtlanmıştır.” 

Haberin Devamı

İnci gibi dişler tehlikeli işler

'SİNİRLERE VE BÖBREKLERE ZARARLI'

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “15 yıldır amalgam dolgu kullanmıyorum. Ama hem ucuz hem de hekim için daha pratik olduğundan amalgam dolgular kullanılmaya devam ediliyor. Amalgam dolgular, içerdiği cıva nedeniyle sinir sistemi ve böbreklerde toksik etki yapabilir. Bazı kişiler amalgam dolgulara alerjik reaksiyon gösterebilir. Ciddi vakalarda dolguların çıkarılması gerekebilir. Ayrıca amalgam dolguların sökülerek atılması sonucu cıva su kaynaklarına karıştığında ekosisteme zarar verebilir. Bu nedenle alternatif dolgu malzemeleri değerlendirilmeli.”

'TOKSİK BUHAR SAYILIYOR'

Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer (İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi): “Türkiye’de geçmiş yıllarda ekonomik oluşu, kolay uygulanabilirliği, yüksek dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü gibi nedenlerle büyük çürüklerin tedavisi ve yüksek yük altında olan arka dişler için amalgam dolguları kullanıldı. Cıva, toksik bir madde olup, ağızdayken diş fırçalama, diş sıkma, çiğneme ve sıcak yiyecek- içecek tüketimi sırasında cıva buharı salar. Ciddi sağlık riskleri nedeniyle amalgam dolgusu olanlar, bu ürünleri çıkarmalı.”