23.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
ABD’de Vietnam Savaşı’na karşı yapılan protestoların bastırıldığı 1969 yılında çatışmalara karşı olan, paraya pula önem vermeyen hippiler, seslerini Woodstock Festivali’nde müzikle duyurmuşlardı. ABD’nin New York eyaletindeki Bethel kasabasında 15 - 18 Ağustos 1969’da savaşa karşı “barış, özgürlük, sevgi” temasıyla mandıra alanında yapılan Woodstock Festivali’nden fotoğraflar, 52 yıl sonra 17 bin dolara (145 bin TL) satıldı.
Efsaneler sahnedeydi
Ünlü müzik şirketi Columbia Records için çalışan Barry Levine’in kendi helikopteriyle havadan çektiği fotoğrafların da bulunduğu 300 görselin yer aldığı koleksiyonun, New York merkezli “Guernsey’s Auctioneers” adlı firma tarafından 15 Temmuz’da düzenlenen müzayedeyle satıldığı açıklandı. Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Joan Baez ve Neil Young gibi müziğin efsane isimlerinin sahneye çıktığı üç günlük festivale ilişkin fotoğrafların büyük bölümünün daha önce yayımlanmadığı belirtildi.
Hendrix’e 4 bin 600 Janis Joplin’e 1300 $
Woodstock Festivali’nde Barry Levine’in kullandığı “Leica” marka fotoğraf makinesi ve ikonik etkinliğe girişini sağlayan basın kartının müzayedede 3 bin 704 dolara, Jimi Hendrix’in birkaç yakın çekim görüntüsünün 4 bin 600 dolara, Janis Joplin’in sahne fotoğrafının ise 1300 dolara satıldığı bildirildi. Levine, kendi helikopteri olduğundan, 450 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen festivali havadan görüntüleyebilen tek fotoğrafçı olduğunu söyledi. Barry Levine, “Yakında 78 yaşında olacağım. Woodstock’ta 26 yaşındaydım, artık fotoğrafları başkasına vermenin zamanının geldiğini düşündüm” dedi.
Yağmurun altında duygu seli vardı
Fotoğrafları çeken Barry Levine, Woodstock Festivali’ndeki havayı 52 yıl sonra şöyle değerlendirdi: “Yağmur yağıyordu. Yeterli yiyecek ve su yoktu. Koşullar çok kötüydü. Ama savaşa karşı olan, maddiyata önem vermeyen hippiler için bunlar önemli değildi. Onlar için barış, sevgi ve duygular önemliydi. Festivale de savaşa karşı olduklarını haykırmaya ve efsanevi müzisyenleri dinlemeye gelmişlerdi. Festivalde duygular baskındı. Hippiler özgürce yaşamak ve kendilerini yönetmek istiyordu.”