DünyaHaniye suikastı dünyada manşet! 'Lojmana güdümlü füze'

Haniye suikastı dünyada manşet! 'Lojmana güdümlü füze'

31.07.2024 - 10:43 | Son Güncellenme:

Skandal başlıkların yer aldığı İsrail medyası Tahran'daki saldırıya üçüncü bir ülkenin dahil olmadığını yazdı, El Arabi el Cedid gazetesi Haniye'nin kaldığı askeri misafirhanenin bir başka katında İslami Cihad liderinin olduğunu bildirdi.

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Açıklamada, "Haniye'nin Tahran'daki evine haince siyonist bir baskın düzenlendiği" belirtildi. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Musa Ebu Merzuk, suikast sonrası İsrail'e yanıt vereceklerini söyledi. Hamas'ın El Aksa Televizyonu'na konuşan Ebu Merzuk, "Bu korkakça hareket, yanıtsız kalmayacak" dedi.  İngiliz medyasına konuşan bir diğer Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri de Haniye'nin İran'da suikast sonucu öldürülmesinin bölgede şiddetin ciddi şekilde artması anlamına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ebu Zuhri, "İsrail hedeflerine ulaşamayacak. Hamas'ın direniş iradesini kıramayacak. Yolumuzdan dönmeyeceğiz. Zaferden eminiz" diye konuştu. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'nin öldürülmesini "korkakça bir hareket" olarak nitelendirdi. Suikastı kınayan Abbas, Filistin halkına, İsrail'e karşı birlikte hareket etme, sabırlı olma ve işgale karşı sağlam durma" çağrısı yaptı. Hamas'ın 62 yaşındaki siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleşen suikastla öldürülmesi, beklendiği gibi dünya basınında ilk haber. İsrail medyası ise skandal başlıklar attı. 

"HAMAS'IN BEYNİ KADERİYLE TANIŞTI"

İsrail medyasından Ynet 'Hamas'ın siyasi liderine suikast' başlığıyla yayınladığı haberinde Haniye'nin İran'da bir tören için bulunduğunu hatırlattı. İsrail Hayom gazetesi, skandal bir başlık atarak 'Hamas'ın beyni kaderiyle tanıştı' ifadesine yer verdi, suikastın güdümlü bir füzeyle gerçekleştirildiğini yazdı.

Haberin Devamı

Haaretz gazetesi 'Hamas'ın siyasi bir numarası Tahran'da öldürüldü, Hamas 'Korkakça saldırıya yanıt vereceğiz' başlıklı bir haber yayınladı.
Maariv gazetesi de Haniye'nin suikast ile öldürüldüğünü benzer ifadelerle okuyucularına duyururken 'Suikaste üçüncü bir ülke mi dahildi?' başlıklı bir habere yer verdi. Gazetenin söz konusu analizinde suikasta bir başka ülkenin herhangi bir koşulda müdahale etmediği savunuldu. Maariv'in Arap ve Lübnan medyasına dayandırdığı haberin devamında suikastin 'ülkeden ülkeye fırlatılan' bir füze aracılığıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Haniye suikastı dünyada manşet Lojmana güdümlü füze

"DEVRİM MUHAFIZLARININ MİSAFİRHANESİNDEYDİ"

Saldırının Irak hava sahasından gerçekleştiği ortaya çıkarsa, bu savaş uçağı ya da silahlı insansız hava araçlarının en az 450 kilometre uzaktan Tahran'ı vurduğu anlamına gelecek.

El Arabi El Cedid gazetesindeki bir habere göre, İsmail Haniye ve ona eşlik eden Hamas heyeti, Tahran'ın kuzeyinde İran Devrim Muhafızları'nın bir misafirhanesinde konaklıyordu. Aynı kaynaklara göre, İslami Cihad lideri Ziyad en Nekhale ve yanındakiler, Haniye'nin kaldığı binanın başka bir katındaydı.

İran'ın Tasnim haber ajansı 'İsmail Haniye şehit oldu' manşetini attı, bir başka haberinde ise Tahran'daki suikasta dair ilk detayları abonelerine servis etti. Tasnim, Tahran'ın kuzeyindeki bir evde kalan Haniye'nin gece yarısı 02.00 sularında havadan atılan bir füzeyle hedef alındığını yazdı.
İran devlet televizyonu, İsmail Haniye'nin ölümünden İsrail'i sorumlu tutarak, bunun Gazze'de ateşkesi birkaç ay geciktireceğini ve bölgedeki İran destekli militan gruplardan misilleme saldırılarında bulunacağını duyurdu.

Haberin Devamı

ZİRVEDE KİM VAR?

CNN International'in İran devlet medyasına dayandırdığı haberinde Haniye'nin 'güdümlü füzeyle' vurulduğu manşete taşındı. Saldırının İran'ın hem egemenliğini hem de savunma güçlerini küçük düşürdüğünü belirten CNN International, Tahran yönetiminin basit bir güvenliği bile sağlayamadığını ifade etti.

İran'ın son aylarda imajının sarsıldığı ve Haniye suikastının Tahran için büyük bir 'utanç kaynağı' olduğunu savunan CNN, 'Merdivenlerin basamakları bir bir çıkılıyor, zirvede kim var?' sorusunu sordu.

Haniye suikastı dünyada manşet Lojmana güdümlü füze

Donald Trump'a verdiği destekle tanınan Amerikan bulvar gazetesi New York Post ise, Haniye suikastına dair ABD'nin olası rolünü ön plana çıkardı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin gazetecilere "Sizlere söyleyeceğim bir şey yok" dedi.
Filipinler'deki bir Donanma gemisinden seslenen Austin, herhangi bir ülkenin İsrail'e saldırması kapsamında ise Tel Aviv'i savunacaklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

Haniye suikastı dünyada manşet Lojmana güdümlü füze