04.12.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Uğur Yıldırım - Rejim güçleri ve Rusların saldırıları da eklenince, tüm bu gelişmeler, milyonlarca sivilin yaşadığı Halep’te nüfusun büyük bölümünü, özellikle de farklı etnik ve dini gruplara mensup kişileri tedirgin ediyor.
Muhalifler Halep’in kontrolünü o kadar hızlı ele geçirdi ki, Esad rejimi askerleri ve İran gibi ülkelerden savaşmak için bölgeye gelen binlerce milis, halen şehir içinde saklanıyor. Muhalifler asayişi sağlayana kadar Halep’e sivil girişini yasaklarken, akşam 19.00’dan sonra da genel sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
GERGİN BEKLEYİŞ
Muhalifler şehirdeki bütün kamu binalarına yerleşiyor. Halep’te fırınlar kapalı olduğu için ekmek bulmak en büyük sorun. Bölgede çalışan STK’lar Halep’e ekmek taşıyor. Elektrik, içme suyu, akaryakıt, internet, sıkıntısı da var. Dükkanların neredeyse tamamı kapalı. Konuştuğumuz siviller, belirsizliğe işaret ederken, bir şeyler söylemek için çok erken olduğunu ifade ediyor. Muhaliflerin kontrolüne geçen Halep Uluslararası Havalimanı’nda ise temizlik yapılıyor. Rejimden sonra 2 gün terör örgütü YPG’nin kontrolüne geçen alandaki sivil uçaklar, 20 gün önce Şam’a yollanmış. Hangarlardaki hurda savaş uçakları kalmış.
Şehire yerleşmeye çalışan ve kendisine Askeri Harekat Komutanlığı adını veren muhalif grupların kurduğu koalisyon, “güvenli alanları genişlettiğini” ve bölgeden göç etmiş Suriyelileri yeni ele geçirilen mevkilere geri döndürmek için çalıştıklarını açıkladı.
SELFİE KUYRUĞU
Öte yandan güvenlik endişesine karşın, gündüzleri, kentin simgesi konumundaki Halep Kalesi’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Şehre gelenler kale önünde selfie kuyruğu oluştururken, başta HTŞ unsurları olmak üzere muhalif gruplar da burada fotoğraf çektiriyor. Şehrin bir diğer ilgi gören noktası da Muaviye Camii. İnsanlar Halep Kalesi’nden sonra buraya geliyor, cami içinde fotoğraf çektiriyor.