Dünya Gezilerden döndü meydan okudu...

Gezilerden döndü meydan okudu...

22.06.2024 - 06:45 | Son Güncellenme:

Putin’in Kuzey Kore ve Vietnam gezilerinin ardından yaptığı açıklamalar, meydan okuma olarak değerlendirildi. Putin, Kuzey Kore’ye silah sağlayabileceklerini söyledi, nükleer doktrini değiştirebileceklerini vurguladı.

Gezilerden döndü meydan okudu...

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore ve Vietnam’daki temaslarının ardından dikkat çekici mesajlar verdi.  

Haberin Devamı

Batılı ülkelerin Ukrayna’yı silahlandırmasına karşı adımlar atacaklarını tekrarlayan Putin, Kuzey Kore’ye de silah tedarikinde bulunabileceklerini belirterek, “Bu silahları tedarik edenler bizimle bir savaşın içinde olmadığını söylüyor. Ben de Kuzey Kore ile yaptığımız anlaşmaları akılda tutarak diğer ülkelere silah tedarik etme hakkımızı saklı tuttuğumuzu söylüyorum” dedi. Güney Kore’yi Ukrayna’ya verdiği silah desteği nedeniyle de uyaran Putin, “Seul’ün Kiev’e silah sağlaması bir hata olur. Rusya, Güney Kore yönetimini pek memnun etmeyecek kararlar alarak karşılık verebilir” dedi. 

Nükleer silahlar üzerinden batılı ülkelere gözdağı vermeyi de sürdüren Putin, “Rus Nükleer Kuvvetleri her zaman savaşa hazır durumdadır. Bu nedenle batılı ülkelerin şu an yaptıkları bizi rahatsız etmiyor. Ancak elbette yakından izliyoruz” ifadelerini kullandı. Batılılarla yaşadıkları nükleer gerilimde kendilerini korumak için nükleer doktrini değiştirebileceklerini de duyuran Putin, “Rusya, nükleer doktrininde muhtemel değişiklikleri düşünüyor” dedi. Putin Ukrayna’da ‘sonuna kadar gitme’ sözü verdi. 

Haberin Devamı

ÜÇ ÜLKEDEN TEPKİ 

Putin’in açıklamaları hem Güney Kore hem de ABD ve Batı dünyasını rahatsız etti. Güney Kore, Pyongyang ile Moskova arasında imzalanan Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’na tepki olarak, Rusya’nın Seul Büyükelçisi Georgy Zinoviev’i Dışişleri’ne çağırdı. Güney Kore Rusya’yı sorumlu davranmaya davet etti. Putin’in üstü kapalı nükleer tehdidi ise ABD cephesinde yankı buldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller “Bu çok endişe verici” dedi ve Rusya’nın Kuzey Kore’ye silah sağlamasının bölgede istikrarsızlığa neden olacağını söyledi. Miller, “Ne türde silahlar gönderildiğine göre Rusya, kendisinin desteklediği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edebilir” diye konuştu. Japon basını ise yaşananları “Putin’in Batı’ya meydan okuması” olarak nitelendirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore’de ülke lideri Kim Jong-un ile bir anlaşma imzalamış, iki taraftan birine saldırı durumunda karşılık verme maddesi ise dikkat çekmişti. Güney Kore de, bunun üzerine Ukrayna’ya silah sağlamama konusundaki tutumunu gözden geçireceğini duyurmuştu. 

Haberin Devamı

‘İSTANBUL VE MİNSK TEMELİNDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ’

Ukrayna’daki savaşla ilgili de konuşan Vladimir Putin, Kiev ile müzakerelere hazır olduklarını vurgulayarak, “Rusya hiçbir zaman müzakereleri reddetmedi. 2022’de İstanbul’da varılan anlaşmalar Ukrayna tarafından da kabul edilebilir anlaşmalardı. Ukrayna ile diyaloğu, İstanbul ve Minsk temelinde sürdürmeye hazırız” dedi. Müzakereler için Ukrayna ve batılıların “Rus ordusunun geri çekilmesi” şartını reddeden Putin, “Kiev, Moskova ile müzakereleri Rus birliklerinin geri çekilmesiyle ilişkilendiriyorsa, böyle bir şey asla olmayacak” dedi.