09.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail’in, Gazze’de yürüttüğü harekata insani ara vermesi için oluşan uluslararası baskı giderek artıyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın bu yöndeki çağrıları devam ederken, İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Gazze’deki çatışmalara ara verilmesini istediği yönündeki haber büyük ses getirdi.
Gazetecilerin sorularına yanıt veren Biden, Netanyahu’dan Gazze’deki çatışmalara ara verilmesini istediğini doğruladı.
ABD basınının yetkililere dayandırdığı haberde, Başkan Biden’ın telefon görüşmesinde Netanyahu’ya Gazze Şeridi’nde 3 günlük ateşkes çağrısında bulunduğu öne sürüldü. Nitekim Biden, halen cevap beklediğini vurguladı. Biden’ın hamlesini yorumlayan İsrail merkezli Haaretz ise “ABD ve İsrail’in Gazze savaşı konusunda belirgin çıkar farklılıkları” manşetini attı. Önceki gün de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, “Gazze’nin tekrar işgali doğru bir karar olmaz” demişti.
ABD’den gelen açıklamaların ardından G7’den de benzer bir çağrı geldi. Japonya’nın başkenti Tokyo’daki G7 zirvesinde, liderler, Gazze’de insani ara verilmesi ve insani koridor oluşturulmasını desteklediklerini söyledi.
ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada’nın oluşturduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının açıklamasında, İsrail’in “uluslararası hukuk kapsamında” kendisini savunma hakkı bulunduğu belirtilirken, bununla birlikte insani krize çözüm bulmak için acil eylem çağrısı yapıldı. Açıklamada “Acil olarak ihtiyaç duyulan yardımın ulaştırılmasının ve rehinelerin serbest bırakılmasının kolaylaştırılması için insani arayı ve insani koridorları destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
'İŞGAL OLMAYACAK'
İsrail’in savaş sonrası Gazze’nin durumuyla ilgili açıklamaları da bir başka tartışma konusu. Netanyahu, çatışmalar sona erdikten sonra İsrail’in “Gazze’nin güvenliğinden” sorumlu olacağını söylemiş, bu sözleri tepki çekmişti. Nitekim G7 dışişleri bakanları toplantısının ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’de yeniden bir İsrail işgalinin olmaması gerektiğini belirtti. Gazze’nin artık Hamas tarafından kontrol edilemeyeceğini belirten Blinken, “Bu yeni 7 Ekim’lere davetiye çıkarır. Fakat İsrail’in Gazze’yi işgal edemeyeceği de açık” ifadelerini kullandı. Blinken, çözümün Filistin Otoritesi altında Batı Şeria ile birleşmiş bir Gazze olduğunu ifade etti.
Oluşan tepki sonrası İsrailli yetkililer Netanyahu’nun sözlerine açıklık getirmek durumunda kaldı. İsrailli Bakan Ron Dermer, İsrail’in Gazze’nin silahsızlandırılmasını sağlayacağını ancak Gazze’yi işgal etmeyeceğini ve yönetmeyeceğini ifade etti. Netanyahu’nun danışmanı Mark Regev ise CNN’e İsrail’in devam eden bir işgal planlamadığını belirtti.
Öte yandan İsrail eski başbakanı Olmert, savaştan sonra ABD ve NATO’nun Gazze’ye müdahale etmesini istedi. Olmert Gazze’nin yeniden inşası ve rehabilitasyonunu ABD ve Avrupalı NATO üyeleri tarafından yönetilen bir ‘uluslararası müdahale gücünün’ oluşturulması gerektiğini söyledi. Netanyahu’ya sert eleştiriler yönelten Olmert, “Politico”ya verdiği röportajda, Netanyahu’nun ulusal güvenlik konusundaki başarısızlığı nedeniyle ‘büyük bir liderlik fiyaskosu’ yaşadığını ve ‘sinir krizleri’ geçirdiğini öne sürdü.