09.11.2023 - 12:45 | Son Güncellenme:
İsrail'in Gazze'deki savaşının otuz dördüncü gününde Orta Doğu'nun farklı ülkelerinde saldırı haberleri geldi. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.
İsrail, Gazze Şeridi’ndeki sağlık tesislerini hedef almaya devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ndeki kan bankasını vurduğunu duyurarak, tesisin hizmet dışı kaldığını açıkladı. Saldırıda can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında rehin tutulan bir İsrailli askerin öldüğünü açıkladı. İsrailli askerin Gazze Şeridi’nin merkezine düzenlenen hava saldırısında öldüğünü açıklayan Hamas, saldırıda bir rehinenin de yaralandığını ifade etti.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve yakıt yetersizliği nedeniyle Nasır Hastanesi’nde tıbbi hizmetler tamamen durduruldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'ye gönderilen yardımları taşıyan geminin saat 23.00 itibarıyla hareket edeceğini açıkladı.
İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nde bulunan ve binlerce kişinin sığındığı Endonezya Hastanesi’nin yakınına hava saldırısı düzenledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda sivillerin korunması gerektiğini belirterek, “Uluslararası hukuka saygı gösterilmelidir” dedi.
Filistin İslami Cihat Örgütü, İsrailli 2 rehinenin görüntülerini yayınlayarak, saha koşulları izin verirse 2 rehinenin serbest bırakılacağını açıkladı.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve beraberindeki heyet, Mısır’da Mısır Genel İstihbarat Teşkilatı başkanı Abbas Kamel ile görüştü.
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve İsrail istihbarat servisi Mossad Başkanı David Barnea, Katar’ın başkenti Doha’da yaptıkları üçlü görüşmede, Gazze Şeridi’nde insani duraklama ve rehineler konularını ele aldı.
Beyaz Saray, İsrail'in Filistinli sivillerin Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine geçmeleri için her gün 4 saat boyunca saldırılara ara vereceğini duyurdu.
İngiltere dışişleri bakanı James Cleverly, Gazze için yapılan ateşkes çağrılarının 'anlaşılır' olduğunu söyledi.
Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud ile görüştüğü Riyad ziyareti sırasında Cleverly, "Ateşkes çağrısının anlaşılabilir olduğunu söyledik" dedi.
İsrail güçleri tarafından bugün erken saatlerde Nasıra'da tutuklanan Filistinli siyasetçi serbest bırakıldı.
Barakeh ile beraberindeki, diğer dört Filistinli politikacı ve Tajamou partisi üyeleri Sami Ebu Shehadeh, Mtanes Shehadeh, Yousef Tartour ve Haneen Zoabi ile birlikte savaş karşıtı bir protestoya giderken gözaltına alındı. Bu kişilerin de serbest bırakılıp bırakılmadığı henüz bilinmiyor.
İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria bölgesine bağlı Cenin şehrine ve mülteci kampına düzenlediği baskınlarda 8 Filistinli hayatını kaybederken, 14 kişi yaralandı.
Gazze'de Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, 4 bin 412'si çocuk olmak üzere, en az 10 bin 812 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Mossad ve CIA şefleri rehine konusu ile ilgili Katar'ın başkenti Doha'da Katar Başbakanı ile temaslarda bulundu. İngiliz medyasına göre görüşmelerden kesin bir sonuç çıkmadı ancak sürecin hızlanması için bir takım konular masaya yatırıldı.
Gazze'nin Han Yunus kentinden bildiren BBC muhabiri Rushdi Abualouf, 'binlerce kişinin güneye gittiğini ama Han Yunus'un şimdiden dolmuş durumda' olduğunu aktardı:
"Binlerce insan, alışılmadık derecede sıcak havalarda sefil bir yolculuk yaparak Gazze'nin güneyine ulaştı.
Neden mi? Gazze'deki çatışmalar sebebiyle ama benim bulunduğum Han Yunus'taki Nasır Hastanesi arazisinde insanlara yer yok. Çok az yardım var, su ve yiyecek gerçek bir mücadele. Burada durum felaketin eşiğinde. Şehir mülteci sayısından bunalmış durumda."
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerinin yardımın Gazze'ye ulaşması için İsrail ile Hamas arasındaki savaşta insani duraklamaların yapılmasını desteklediğini söyledi.
Stoltenberg, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşmesi öncesinde Berlin'de gazetecilere verdiği demeçte, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve çatışma sırasında sivillerin korunması gerektiğini söyledi:
"Gazze'deki savaş büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşmemeli. İran ve Hizbullah bu kavganın dışında kalmalı."
31 Ekim'de Gazze'yi karadan işgale başlayan İsrail ordusu, geride kalan 34 günde 10 binden fazla Filistinliyi öldürdü. Gazze Şeridi'nin içine kadar ilerleyen işgal birlikleri Hamas'la çatışırken, Akdeniz kıyısına ulaşan bir grup İsrail askeri sahile bayrak dikip milli marş söyledi. Skandal görüntü sosyal medyada paylaşıldı. İsrail medyası da görüntüyü övgü dolu yorumlarla sayfasına taşıdı.
İşgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına baskın düzenleyen İsrail ordusu, en az sekiz Filistinliyi öldürdü. 14 kişinin de yaralandığı baskın sonrasında İsrail askerleri kamptaki keskin nişancı pozisyonlarına yerleşti.
Buna göre, ordu bazı bölgelerde ev ev dolaşıyor, duvarları yıkıyor ve silahlı savaşçılar arıyor.
İsrail daha önce, 10 saatlik bir savaşın ardından Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, Cibaliye'nin batısındaki bir 'Hamas kalesinin' kontrolünü ele geçirdiğini öne sürmüştü.
Hamas ayrıca askeri kanadı El Kassam Tugayları ile birlikte Gazze'deki çatışmalarla ilgili güncel bilgiler verdi ve şunları ileri sürdü:
"Sahil kampı olarak da bilinen El-Shati kampının yakınında üç İsrail aracı ve bir buldozer imha edildi.
Gazze Şehri'ndeki Şeyh Rıdvan'ın kuzeyinde bir İsrail tankı imha edildi.
Gazze Şehri'nin kuzeyindeki El-Tawam'da bir İsrail tankı imha edildi."
Yanı sıra, Filistin İslami Cihad grubuna bağlı Kudüs Tugayları, Gazze Şehri'ndeki Ensar kompleksinde İsrail araçlarını bombaladıklarını açıkladı.
Grup, hava saldırısı sirenlerinin duyulduğu İsrail'in Aşdod kentine de roket attıklarını söylüyor.
Paris'te düzenlenen Gazze insani konferansının başlangıcında konuşan BM yardım şefi Martin Griffiths, dünya kuruluşunun Filistinlileri evlerinden atmaya yardımcı olmayacağını söyledi.
Griffiths, "Birleşmiş Milletler, Filistinlileri sözde güvenli bölgelere itmeye yönelik tek taraflı önerinin parçası olamaz" dedi.
Aynı konferansta konuşan Medecins Sans Frontieres (Sınır Tanımayan Doktorlar) şefi Isabelle Defourny, güney Gazze güvenli bölgelerini 'sahte bölgeler' olarak nitelendirdi ve Gazze'de öldürülenlerin yaklaşık yüzde 30'unun güneyde olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, çarşamba günü İsrail'e, 'sivillerin hukuka aykırı olarak zorla tahliyesi' sebebiyle çağrıda bulundu.
İsrail'in Arap Vatandaşları Yüksek Takip Komitesi başkanı Muhammed Barakeh, Nasıra'da İsrail güçleri tarafından tutuklandı.
İlk raporlar, İsrail parlamentosunun eski üyesinin savaşa karşı bir protesto planladığı için tutuklandığını ileri sürdü.
Bir diğer eski Knesset üyesi Haneen Zoabi ve Tajamo partisinin lideri Sami Abou Shehadeh de tutuklananlar arasında.
Belçika başbakan yardımcısı, Belçika hükümetine İsrail'e karşı yaptırımlar uygulama ve Gazze'deki hastaneler ile mülteci kamplarına yönelik borbardımanı soruşturma çağrısı yaptı.
"İsrail'e karşı yaptırımların zamanı geldi" diyen Başbakan yardımcısı Petra De Sutter, Nieuwsblad gazetesine verdiği demeçte, bomba yağmurunun insanlık dışı olduğunu söyledi:
"İsrail'in uluslararası ateşkes taleplerini umursamadığı açık."
De Sutter, Avrupa Birliği'nin İsrail ile daha iyi ekonomik ve siyasi işbirliğini amaçlayan ortaklık anlaşmasını derhal askıya alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ayrıca işgal altındaki Filistin topraklarından gelen ürünlere ithalat yasağı getirilmesi gerektiğini ve şiddet yanlısı yerleşimcilerin, politikacıların ve savaş suçlarından sorumlu askerlerin AB'ye girişinin yasaklanması gerektiğinin altını çizdi.
Paris'te düzenlenen Gazze konferansının açılışını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'deki çatışmalara insani ara verilmesi çağrısında bulundu.
İnsani ara, ateşkesten farklı olarak bölgeye insani yardım girişi ve yabancıların ve bazı yaralıların tahliyesi için savaşa kısa bir süreliğine ara verilmesini öngörüyor.
Dünya Sağlık Örgütü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail'in; Gazze'de sağlık sistemini bozan, temiz suya erişimi engelleyen ve insanların barınaklarda kalabalıklaşmasına yol açan hava bombardımanları sebebiyle Gazze Şeridi'nde hastalıkların yayılma riskinin arttığı konusunda uyardı:
"Yoğunlaşan düşmanlıklar nedeniyle Gazze'de ölümler ve yaralanmalar artmaya devam ederken, yoğun aşırı kalabalık ve bozulan sağlık, su ve sanitasyon sistemleri ek bir tehlike oluşturuyor: bulaşıcı hastalıkların hızla yayılması. Bazı endişe verici eğilimler şimdiden ortaya çıkıyor."
Açıklamada yanı sıra, yoğun nüfuslu bölgedeki yakıt eksikliğinin tuzdan arındırma tesislerinin kapanmasına sebep olduğunu ve bunun ishal gibi bakteriyel enfeksiyonların yayılma riskini arttırdığın altı da çizildi.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 3 günde 8 hastaneyi bombalandığı belirtildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 18 hastanenin hizmet dışı kaldığı aktarıldı. İsrail'in ayrıca gece saatlerinde Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'nin önünü ve Nasr Hastanesi'nin girişini vurduğu ifade edildi. Açıklamada, "Hastanelerin bombalanması, uluslararası insancıl hukuka göre bir savaş suçudur" denildi.
İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da dokuz kişiyi tutukladığını, Cenin mülteci kampındaki Ya'bad ve Beytüllahim köylerinde silahlara el koyduğunu açıkladı.
İsrailli yetkililer ayrıca yılın başında ölümcül saldırılar düzenlemekle suçlanan iki eylemcinin evlerinin de yıkılması emrini çıkardı.
Orduya göre, son tutuklama dalgasıyla işgal altındaki Batı Şeria'da gözaltına alınanların toplam sayısı 1.430'un üzerine çıktı. Filistinli Esirler Grubu, 7 Ekim'den bu yana 2.200'den fazla kişinin gözaltına alındığını söylüyor.
Cumartesi günü Uluslararası Af Örgütü, İsrail yetkililerini keyfi gözaltı uygulamalarını "önemli ölçüde artırdıkları", "mahkumlara insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi kolaylaştıran" acil durum önlemleri kullandıkları ve "gözaltında işkence ve ölüm olaylarını" soruşturmadıkları için kınadı.
Uluslararası Kızılhaç'ın Gazze'deki ofisinin başkanı, Gazze'nin güneyindeki El Kudüs hastanesine tıbbi malzeme götüren yardım konvoylarından birinin vurulduğunu ve kamyon şoförlerinden birinin ölümden 'kıl payı' kurtulduğunu söyledi.
Yardım konvoyunda yer alan William Schomburg, "Açıkçası, koşullar şu anda bırakın burada yaşamayı, insani yardım görevlilerinin çalışması için bile elverişli değil" dedi.
Hastanelerde yakıtın azaldığını ve içilebilir su bulmanın günden güne zorlaştığını da sözlerine belirten Schomburg, "Bugün Gazze'de hiçbir yer güvenli değil" diye ekledi.
Schomburg, Gazze'nin güneyinde 'dehşete düşmüş sivillerin' yiyecek, su ve sığınma arayışında olduğunu ve 'insani bir felaket' yaşandığını belirtti.
İsrail'de sosyal medyada sıklıkla dolaşıma giren fotoğraf ve videoların izini süren Haaretz gazetesi, asker ve polislerin tutuklanan Filistinlileri aşağılayıp dövdüğünü yazdı.
Bizzat asker ve polisler tarafından paylaşılan görseller skandalı belgelerken, Haaretz suç işleyen askerlerin birçoğunun soruşturmaya bile uğramadığını aktardı.
'Dayak, küfür ve Betar'a gidelim' başlığıyla sunulan haberde tutuklanan Filistinlilere kötü davranan askerlerin sayısında artış yaşandığı kaydedildi.
Gazete haberinde, savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana sosyal medyada yayılan 15 videoyu incelediğini belirtti.
İsrail'de Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi'nin bir milletvekiline ait evin dışına yazılan 1400 ifadesi, gözaltı getirdi.
Haaretz gazetesi, İsrail'in güneyindeki Ömer'de yaşayan bir kadının Likud milletvekili Shalom Danina'ya ait evin duvarına 1400 rakamını yazdığını bildiriyor. 1400, Hamas'ın 7 Ekim'deki baskınında ölen İsraillilerin sayısını ifade ediyor.
Haaretz, polisin gözaltına aldığı kadının sorgulandığını yazdı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ardından Orta Doğu turuna çıkan Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün ilk durağı, İsrail'in başkenti Tel Aviv'di. CIA Direktörü İsrail'den Mısır'a geçti, şimdi ise Katar'da.
Körfez ülkesi Katar'ın Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerde kilit rol oynadığını hatırlatan Al Jazeera, CIA yöneticisi Burns'ün görüşmelerine dair ayrıntılar verdi.
Washington'dan bildiren Rob Reynolds'a göre, müzakerelerin 10 ila 15 rehinenin serbest kalması karşılığında İsrail saldırılarına üç gün ara verilmesini amaçladığını aktardı. Analistler, müzakerelerin hız kazandığını söylüyor.
Rob Reynolds ayrıca, CIA Direktörü Burns'ün uzun kariyerinin çoğunu Orta Doğu'da diplomat olarak geçirdiğini ve bölge liderleri tarafından iyi tanındığını vurguladı.
İsrail Çalışma Bakanı Ben-Tzur, yerel basına verdiği demeçte Netanyahu'nun savaşın sona ermesinden üç ay sonra seçime gitmesi gerektiğini söyledi. Tzur konuyla ilgili 'Halk sözünü söylemeli, Netanyahu'nun görevden alınıp alınmayacağını göreceğiz' ifadelerini kullandı.
İsrail işgal birliklerinin adım adım yaklaştığı Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa yakınlarında bu sabah çok şiddetli bir patlama oldu. Hastane çevresindeki insanların patlamanın duyulmasıyla saklanmak için etrafta koştuğu görüldü.
Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabirleri, gece gerçekleşen hava saldırılarının ise hastaneyi ve girişine uzanan ana yolun çevresini doğrudan hedef aldığını bildirdi. Habere göre, Şifa Hastanesi'nde ağır bir hasar var.
İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'nin Hamas'ın ana karargahı olduğunu ileri sürüyor ve hastanenin tahliye edilmesini istiyor.
Hastanenin doktorları İsrail'in talebini geri çevirirken, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar hastanedeki mevcut koşulları 'felaket' olarak tanımlıyor. Koridorlarda ya da bahçede ameliyatların yapıldığı biliniyor.
İsrail işgal saldırısının birinci ayı çoktan dolarken, Gazze'deki sağlık sistemi çökmek üzere. 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı sahil şeridinde birçok hastane İsrail saldırıları nedeniyle devre dışı kaldı.
İsrail güçleri, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da yer alan Ramallah'taki Amari kampına baskın düzenledi.
İlk gelen bilgilere göre çok sayıda kişi yaralandı ve tutuklandı.
İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus yakınlarındaki bir şehri vurdu. Al Jazeera, 41 bin nüfuslu Bani Süheyla'da bir binanın bombalandığını ve en az altı Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Sivil savunma ve ambulans ekipleri binanın enkazından cesetler çıkarırken, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtiliyor.
Bani Süheyla ile Gazze'nin güneyinin en büyük şehri Han Yunus arasında iki kilometrelik bir mesafe var.
Avustralya parlamentosundaki Avustralya Yeşilleri partisinin milletvekilleri, İsrail'in Gazze'de devam eden vahşetine karşı Senato'da protesto gösterisine imza attı.
'Ateşkes şimdi' sloganları atan Avustralya Yeşilleri, ayrıca aynı ifadenin yer aldığı pankartları da ellerinde tuttu.
Yeşiller Senatörü Jordan Steele-John, Senato'ya Gazze'de ateşkes isteyen bir teklifin sunulmasını istedi. Önergenin reddedilmesi üzerine Senato'daki Avustralya Yeşilleri üyesi 10 milletvekili yanlarında getirdikleri pankartları havaya kaldırdı, sloganlar attı.
Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, 7 Ekim'de başlayan savaşta önce 1700 kilometre uzaklıktaki İsrail'e füzeler ateşledi. Füzelerin Kızıldeniz'de konuşlu Amerikan savaş gemisi tarafından durdurulmasını, sonraki hafta gerçekleşen saldırı izledi.
Yemen'den havalanan kamikaze drone'lar ve ateşlenen balistik füzeler, İsrail'in en güneyindeki Eilat semalarına kadar geldi. İsrail ordusu hava savunma sistemlerinin tehditleri savuşturduğunu açıklarken, İran destekli Husiler fırlattıkları füzelerin görüntülerini dünya ile paylaştı.
İsrail'e resmen savaş ilan eden Yemenli gruba karşı, Doğu Akdeniz'e askeri yığınak yapan ABD ordusu harekete geçti. Amerikan uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği taarruz grubu Kızıldeniz'e kaydırıldı, ABD ordusu alışılmadık şekilde Süveyş Kanalı'nı geçen bir denizaltının fotoğrafını bile paylaştı.
Ancak ABD'nin Kızıldeniz hamlesi Husiler'i caydırmışa benzemiyor. İran destekli grup, Yemen semalarında uçan dev Amerikan insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Dahası, Husilerin resmi yayın organları ABD'ye ait MQ-9 Reaper drone'unun vurulduğu görüntüleri paylaştı.
ABD insansız hava aracının 2K12 KUB sisteminden ateşlenen bir füzeyle vurulduğu tahmin ediliyor.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM), MQ-9 Reaper'ın düşürüldüğünü doğruladı. CENTCOM'a göre, söz konusu insansız hava aracı Kızıldeniz semalarında vuruldu ve uluslararası hava sahasında seyrediyordu.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki işgale katılan askerlerden birinin daha öldüğünü açıkladı. Ordunun verdiği bilgiye göre, Hamas güçleriyle Çarşamba günü gerçekleşen çatışmada öldürülen asker 29 yaşındaki Eliahou Elmakayes.
Açıklamada çok sayıda askerin de yaralandığı kaydedildi.
31 Ekim tarihinde Gazze'yi işgal için kara operasyonu başlatan İsrail'in bugün itibarıyla kaybı, en az 31 asker. 260 İsrail askerinin ise yaralandığı belirtiliyor.
Lübnan’daki Hizbullah’ın iki numaralı ismi olan Şeyh Naim Kasım, İsrail'in Gazze'de sivilleri öldürmesinin Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaş riski barındırdığını, İsrail’le olası bir savaşın bedelini ödemeye hazır olduklarını söyledi.
Şeyh Naim Kasım, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının şiddetlenmesi halinde savaşın bölgeye yayılma riski olduğunu, çatışmanın yayılması halinde bunun sonuçlarını kimsenin durduramayacağını kaydetti.
"Bu tehdit ne kadar yakın?" sorusuna Kasım, "Bu tehlike çok gerçek. İsrail’in bu şekilde kadın ve çocukları öldürmeye devam etmesinin bölgeyi tehlike altına sokmaması mümkün mü?" yanıtını verdi.
Hizbullah'ın bedel ödemeye hazır olduğunu vurgulayan Kasım, BBC muhabiri Orla Guerin'e verdiği röportajda "Asıl soru İsrail'in bedel ödemeye hazır olup olmaması?" dedi.
Şeyh Naim Kasım, Hizbullah içinde Hasan Nasrallah’tan sonra gelen isim. Nasrallah geçen hafta Cuma günü yaptığı konuşmada, İsrail’i topyekun bir savaşla tehdit etmedi.
Sonrasında Pazar günü İsrail’in Lübnan’a yönelik düzenlediği saldırıda vurulan araçta, bir kadın ve üç çocuğun öldürülmesi sonrası Hizbullah bu krizde ilk kez Grad füzesi kullandı. Bu karşı saldırıda bir İsrailli öldürüldü.
Lübnan'ın en büyük ve ciddi askeri gücü Hizbullah ile İsrail arasındaki sınır çatışmaları, Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde başladı. Çatışmalarda şu ana dek 60 Hizbullah militanı öldürüldü.
'Tüm seçeneklerin masada' olduğunu belirten Hizbullah, şimdilik İsrail sınırını geçip herhangi bir çatışmaya girmedi.
Hizbullah’ın 60 bin savaşçısı ve 150 bin kısa ve uzun menzilli füzesi bulunuyor.
ABD savaş uçakları, Orta Doğu'yu sarsan çatışmada ikinci kez saldırı düzenledi. F-15 jetleri, Suriye'nin doğusunda İran'a ait bir tesisi bombaladı.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, savaş uçaklarının gece yarısı İran Devrim Muhafızları'nın Orta Doğu'daki operasyonlarını yöneten Kudüs Gücü'ne ait silah deposunu vurduğunu duyurdu.
Amerikan ordusunun kendi tesisleri ve askerlerini korumak için gerekli önlemleri almaya hazır olduğunu kaydeden Bakan Austin, son haftalarda ABD üslerini hedef alan saldırılara misilleme yaptıklarını söyledi.
Irak ve Suriye'deki ABD üsleri, 7 Ekim tarihinden bu yana İran destekli milisler tarafından onlarca kez hedef alındı. Söz konusu saldırılarda en az 50 Amerikan askeri yaralandı.
ABD Savunma Bakanı Austin'in açıklamasını, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) duyurusu izledi. Misilleme saldırılarının devam edeceği sinyalini veren CENTCOM, Suriye'deki saldırı duyurusundan iki saat önce İsrail'e destek için Orta Doğu semalarında devriye gezen Amerikan B-1 Lancer bombardıman jetinin fotoğraflarını da paylaştı.
Yerel kaynaklar, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor yakınlarında gerçekleşen ABD hava saldırısında çok sayıda İran milisinin öldüğü bilgisini verdi.
Amerikan jetlerinin bombardımanının ardından ise Deyrizor'daki El Omar petrol sahasında bulunan ABD üssüne roketler ateşlendi.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon açıklamasında, hava saldırısının yerine dair bir bilgi paylaşılmadı.