DünyaFransa’ya özel İslam istiyor

Fransa’ya özel İslam istiyor

19.02.2011 - 02:05 | Son Güncellenme:

Seçime hazırlanan Nicolas Sarkozy, Fransa’da İslam’ın yerini resmileştirme peşinde... “Sokakta namaz, ezan istemiyorum” diyen Sarkozy ulusal konferans düzenliyor

Fransa’ya özel İslam istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012 seçimleri öncesinde popularitesini artırmanın yolunu İslam’ı hedef göstermekte buldu. Fransız TF1 kanalında geçen hafta “Çokkültürlülük başarısız oldu” diyen Sarkozy bu hafta da ardı ardına İslam’ı gündeme getirerek “Fransa’nın İslam’la ilişkisinin resmileştirilmesini” istedi. Pazartesi sabahı UMP (Halk Hareketi Birliği Partisi) milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, salı günü meclisteki çoğunluk grubunun toplantısında ve çarşamba günü Elysee Sarayı’nda milletvekilleri için verdiği yemekte artık İslam’la ilgili resmi bir politika geliştirmesi gerektiğini söyledi.

‘Bu iş 2011’de bitecek’
Liberation gazetesi Sarkozy’nin “artık sokaklarda ezan duymak, namaz kılan insanlar görmek istemediğini” yazdı. Sarkozy bir konuşmasında “1980’li yıllarda göçmenlerden bahsetmek tabuydu, bugün bunun bedelini ödüyoruz. Şimdi aynı şey İslam’la yaşanıyor. Burası laik bir ülke. Fransız toplumunun İslam’dan etkilenmesi mevzubahis olamaz. Fransa’da dinlerin rolü ile ilgili pozisyonumuzu resmen belirlemeliyiz. Ben bunun 2011 yılı içinde olmasını istiyorum” dedi. Sarkozy “İslam’a koyduğumuz sınırlar nasıl belirleniyor? Meclis bu konuları ele almalı” dedi.
Sarkozy, bu vesileyle 5 Nisan’da “Laiklik ve Fransa’da İslam’ın yeri” başlıklı bir konferans düzenleneceğini duyurdu. Burada bir araya gelen uzmanlar ve düşünürler, Fransa’da İslam’ın nasıl yaşanması gerektiği ile ilgili somut fikirler üretecek. Burada özellikle camilerin finansmanı ve nasıl inşa edildiği ile ilgili konuların ele alınması ve ibadetle ilgili çeşitli kuralların belirlenmesi bekleniyor. Bunların herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak milletvekilleri genellikle bu tip konferansların ardından tavsiyelerle paralellik gösteren yasa tasarıları hazırlıyor.
Sarkozy’nin bir anda bu konuyu gündeme getirmesinin ardından Le Figaro gazetesi “2012 seçimlerinin ana konusu İslam olacak” yorumun yaptı. Tartışmalar ise şimdiden başladı. Hükümette görev almasına rağmen bağımsız duruşuyla dikkat çeken Savunma Bakanı Alain Jupe “Bu konuya gireceksek düşüşüne de hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Le Pen hemen sahiplendi
Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Daniel Cohn-Bendit “Sarkozy yine İslam’ı gündeme getirdi. Aşırı sağa kaymaya çalışıyor. Bu onun için iyi olabilir, ama Fransa için kötü” dedi. Avrupa Parlamentosu’nun Müslüman üyelerinden Rachida Dati ise “Bu tartışmalar devam ederken İslam’ı ve Müslümanları yaftalamamaya dikkat etmek gerekiyor” yorumunu yaptı. İslam tartışmasının Müslüman azınlığı zor durumda bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin Genel Sekreteri Marine Le Pen şimdiden konuyu sahiplendi. Marine Le Pen, “1905’te devleti ve kiliseyi birbirinden ayırdık. Bu yüzden camiyle devleti de ayırmamız gerekiyor. Bu kurallara seçim uğruna zarar verenler, kanuna davet edilmeli” dedi.