DünyaEti az, otu çok ye Dünya’yı kurtar

Eti az, otu çok ye Dünya’yı kurtar

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

“Nature Climate Change” dergisinde yayınlanan araştırma, dünyadaki herkesin radikal bitki ağırlıklı beslenme tarzını benimsemesinin iklim krizine neden olan sera gazı emisyonlarını yüzde 17 oranında azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Eti az, otu çok ye Dünya’yı kurtar

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmada önerilen iklim dostu diyet, veganlığın aksine et ve süt ürünleri tüketimini tamamen ortadan kaldırmıyor, sadece büyük ölçüde azaltıyor. 

Haberin Devamı

Sınırlı protein 

Uzmanlar, toplam gıda tüketiminin yüzde 3,6’sının hayvansal kaynaklı protein (et ve balık) alımıyla sınırlandırılmasını öneriyor. Gezegen dostu diyet, az miktarda süt ürünü, yumurta, balık ve et gibi hayvansal kaynaklı protein içeriyor. Küresel nüfusun yüzde 56,9’unun şu anda aşırı miktarda et ve süt ürünü tükettiğini belirten uzmanlar, kırmızı etten baklagillere ve kuruyemişlere ana protein kaynakları olarak geçilmesini öneriyor. Araştırmacılar makalelerinde, “Gezegensel sağlık diyetinin dünya çapında benimsenmesiyle mevcut küresel yıllık beslenme kaynaklı karbon emisyonları yüzde 17 düşecek” dedi.