13.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin ünlü televizyon simalarından Charlie Rose’un PBS kanalında yayınlanan programının konuğu olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘iyi bir arkadaşı’ olarak nitelendirdiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ‘reformları hayata geçirmekte gecikse de çekilme çağrısı yapmak için henüz çok erken olduğunu’ söyledi.
Suriye’de birlik istiyoruz
Charlie Rose’un isyanların yaşandığı Suriye hakkındaki sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Beşar benim iyi bir arkadaşım ve bir yıl hatta daha fazla bir süre olağanüstü halin kaldırılmasını, siyasi tutukluların salıverilmesini tartıştık. Seçim sisteminin değiştirilmesini, siyasi partilere izin verilmesini tüm bu konuları onunla tartıştık. Ancak bu adımları atmakta geç kaldı ve ne yazık ki bu noktaya gelindi” diye konuştu.
Erdoğan, Esad’a çekilme çağrısı yapmak için henüz çok erken olduğunu belirterek bu kararı Suriye halkının vereceğini söyledi. Suriye’nin yaşananlardan dolayı zarar görmemesini umduğunu söyleyen Erdoğan, “Suriye’nin birliği devam etmelidir, biz komşumuzu böyle görmek istiyoruz” dedi.
Filistin’de Hamas ve El Fetih’in hükümet kurmak için geçtiğimiz günlerde anlaşmaya varmaları sorulduğunda Erdoğan, “Onları bir araya getirmek için yıllarca çok büyük çaba sarf ettim ve bunun gerçekleştiğini görmekten mutluluk duydum. Eğer Filistin’e barış gelirse, Ortadoğu’ya da barış gelir. Bunun başlangıcı da Filistin’in kendi içinde barış sağlanmasıdır” yanıtını verdi. İsrail’in Filistin’e karşı politikasını da eleştiren Erdoğan, “Bütün Filistin ve Gazze’yi nasıl adeta bir açık hapishaneye koyabilirsiniz? Tabii ki buna karşı isyan edeceklerdir” dedi.
İsrail’den özür talebi
İsrail ve Türkiye arasında Mavi Marmara baskını ardından süren diplomatik gerginliğe de değinen Erdoğan, “Üç şey istiyoruz: Özür, tazminat ve Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması” dedi. “Biz Ortadoğu’da, İsrail ve Filistin devletini tanımış bir ülkeyiz” diyen Erdoğan, bütün taraflara da benzer bir politika sergilemelerini tavsiye etti. Başbakan, “Tarafları bir araya getiriyoruz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Ancak elbette herkes kendi sınırının limitini bilmeli. Böylece önemli adımlar atabiliriz” diye ekledi.
‘Hamas terör örgütü değil’
İsrail basınının manşetlere taşıdığı röportajda Erdoğan, Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmediğini vurguladı. Erdoğan, “Size çok açık konuşacağım. Ben Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas bir siyasi partidir. Bir parti olarak ortaya çıkmıştır ve öyle devam etmiştir. İşgal altındaki ülkesini korumaya çalışan bir direniş hareketidir” diye konuştu. ‘Terör örgütleriyle bu tip bir örgütün birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini’ söyleyen Erdoğan, “Seçimlere girdiler, seçimleri kazandılar, bakanları var ve İsrail’in hapiste tuttuğu parlamento konuşmacıları var, yaklaşık 35 bakanları ve parlamento üyeleri İsrail hapishanelerinde” dedi.
“Burada terörizm nerede?” diyen Erdoğan, “Seçimlere girdiler ve seçimlerden sonra böyle bir tepki ile karşılaştılar, demek istediğim onlara terörist diye nitelendirmek Filistinlilerin isteklerine saygı göstermemek anlamına gelir” diye konuştu. Hamas ABD, AB, İsrail, Kanada, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından terör örgütü olarak tanınıyor.
KORUMALAR KILICI GÖRÜNCE PANİĞE KAPILDI
Erdoğan Halalca köyüne girerken kendisini karşılayan mehter takımından biri elinde koca bir kılıçla fotoğraf çektirmek istedi. Erdoğan izin verirken korumalar müdahaleye hazır bekliyordu.