DünyaEl Mevasi'de katliam! İsrail hava saldırısında can kaybı artıyor

El Mevasi'de katliam! İsrail hava saldırısında can kaybı artıyor

13.07.2024 - 12:51 | Son Güncellenme:

Yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bölgeyi savaş uçakları vurdu, Al Jazeera muhabiri Akdeniz kıyısındaki bölgede kanlı ve yıkıcı görüntülerin ortaya çıktığını bildirdi. İlk görüntüler devasa bir çukur açıldığını ve Filistinlilerin toprağı elleriyle kazdığını gösteriyor.

İsrail işgal ordusu, daha önce güvenli bölge olarak ilan ettiği Akdeniz kıyısındaki El Mevasi'yi savaş uçaklarıyla bombardımana tuttu. Al Jazeera, İsrail jetlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'un batısında yer alan bölgeyi vurduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

İlk gelen bilgilere göre, İsrail bombardımanında en az 50 Filistinli hayatını kaybetti. Daha sonra yaşamını yitirenlerin sayısı 71'e yükseldi. Kurbanlar arasında çocuklar ve siviller çoğunlukta.

Al Jazeera, Filistinli yetkililere dayandırdığı haberinde saldırıda 289 kişinin de yaralandığını aktardı. Yaralılar Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ne taşınırken, birçoğunun durumunun ağır olduğu bilgisi var.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Gazze Şeridi'nden bildiren Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azum, hava saldırısının ardından El Mevasi'de kanlı ve yıkıcı görüntülerin ortaya çıktığını söyledi. Muhabirin verdiği bilgiye göre, İsrail jetleri beş füze ve beş bombayla evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin sığındığı Mevasi'yi vurdu.

Haberin Devamı

Bölgeden gelen ilk görüntülerde İsrail bombardımanının ardından devasa bir çukur oluştuğu, dehşet içindeki Filistinlilerin toprağı elleriyle kazdığı görüldü.

Bölgedeki Filistinlilerin saldırıyla birlikte paniğe kapıldığını ve dehşete düştüğünü belirten Al Jazeera muhabiri, El Mevasi'de binlerce derme çatma barınağın olduğunu hatırlattı.

CAN KAYBI ARTIYOR

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada "İsrail'in Han Yunus'un batısında "güvenli olduğunu" iddia ettiği El-Mevasi bölgesine düzenlediği saldırıda 90 kişi öldü, 300 kişi yaralandı" ifadelerini kullandı.

HAMAS'TAN JET YALANLAMA

İsrail ordu radyosundan saldırıya dair yapılan ilk açıklamada, Hamas'ın üst düzey isimlerinin saldırıda hedef alındığı savunuldu.

İsrail medyasındaki haberlerde ise, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Deyf'in hedef alındığı ileri sürülüyor.

7 Ekim baskınını planlayan isim olan Muhammed Deyf, Yahya Sinvar'la birlikte İsrail'in en çok arananlar listesinin başında yer alıyor.

Hamas'tan yapılan ilk açıklamada ise, Muhammed Deyf'in hedef alındığı yönündeki haberlerin 'saçma' olduğu belirtildi, iddiaların korkunç katliamı meşrulaştırmayı amaçladığı vurgulandı.

Yazılı açıklamada, "İşgalci İsrail, Filistinli liderleri ilk kez hedef almıyor. Bunun yalan olduğu daha sonra kanıtlandı" denildi.

TÜRKİYE SALDIRIYI KINADI

Kanlı saldırıyı Türkiye, Mısır ve Ürdün kınadı. 

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada saldırı Netanyahu hükümetinin Filistinlileri topyekûn yok etme çabasının bir aşaması olarak nitelendi. Açıklamada, "İsrail’in ateşkes konusunda Hamas’ın olumlu yanıtına karşılık vermesi beklenirken bir kez daha kan dökmeyi tercih etmesi, Netanyahu Hükümetinin kalıcı ateşkes müzakerelerini engellemeye çalıştığının da delilidir. İsrail’e destek veren ülkelerin, bu barbarlığa artık dur demesi gerekmektedir" denildi.