30.01.2022 - 06:45 | Son Güncellenme:
Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – ABD'nin Maryland eyaletindeki bir hastanede geçtiğimiz günlerde domuzdan alınarak 57 yaşındaki bir hastaya yapılan kalp nakli büyük dikkat çekti. Gün geçtikçe nakil sürecinde yaşanan sürece ilişkin yeni ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Böylesi bir ameliyatın tarihte ilk olduğunu vurgulayan uzmanlar, operasyonun arka planında da oldukça zorlu bir sürecin olduğunu belirtti.
Kalp, ameliyatın gerçekleştirileceği hastaneye ulaştırılırken, canlı dokuların bozulmaması için kokain ile karıştırılan özel bir koruyucuyla desteklendi ve böylece organın canlı kalması sağlandı.
Doktorlar bu olaydan sonra organların daha uzun süre hayatta kalması için kokain barındıran karışımın, tüm organ nakil süreçlerinde kullanılmasını öneriyor.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANI KORUDU
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde 7 saat süren ve bir domuza ait kalbin 57 yaşındaki David Bennett’e başarıyla nakledilmesi ile sonuçlanan ameliyatta görev alan Dr. Muhammed Mohiuddin, ameliyat ve ameliyat öncesindeki süreci anlattı.
Organın nakledilmeden önce insan vücuduna uyum sağlaması için genetiğinin değiştirildiğini belirten Dr. Mohiuddin, "Kalp, nakilden önce Revivicor isimli şirket tarafından naklin gerçekleşeceği hastanın vücuduna uygun hale getirildi" dedi.
Kalbin ABD’ye gelmeden önce uzun yol koşullarında zarar görmemesi ve atmaya devam etmesi için İsveçli tıbbi teknoloji şirketi XVIVO tarafından ilaçla güçlendirildiği belirtildi. Kalp, ABD'de bulunan hastaneye nakledildiği sırada kokain, kortizol ve adrenalin birleşimi olan özel bir karışım enjekte edilerek çalışır vaziyette tutuldu.
'BU YÖNTEM DESTEKLENMELİ'
Dr. Muhammad Mohiuddin, içinde kokain barındıran bu karışımın organı daha uzun süre hayatta tuttuğunu belirtti. Mohiuddin, “Kokain adını duyunca insanlar ‘Aman Allahım! Kokain burada ne arıyor?’ gibi tepkiler veriyorlar. Oysa bu yöntem organın daha uzun süre hayatta kalmasını sağladı. Bu yöntemi kullanmadığımız da 48 saat içinde bazı sorunlar yaşıyorduk. Oysa kalbe bu özel karışımı aşıladığımızda kalp kendini çok iyi korudu" şeklinde konuştu.
ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nin bu süreci sıkıca takip ettiğini belirten Dr. Mohiuddin, "Bu biraz zahmetli bir süreç oldu. Ancak bu uyuşturucu maddelerin ülkeye giriş çıkışlarında izlenen standart prosedür" ifadelerini kullandı. Son olarak Dr. Muhammad Mohiuddin, "Ameliyat öncesinde izlenen süreç, bu konuda araştırmaların artırılması için güzel bir neden. Düzenleyici kurumların bu süreci onaylaması organ nakilleri konusunda büyük bir ilerleme sağlayabilir" yorumunda bulundu.