21.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Mariupol'de yaşanan insanlık dramına yeni bir boyut ekleniyor. Kentin kontrolünü büyük oranda ele geçiren Ruslar ve Rus destekli ayrılıkçılar, Ukrayna ordusunun son askerlerinin peşinde. Rusya, dün saat 14.00'a kadar Mariupol'deki Ukrayna askerlerine teslim olma çağrısı yaparken, askerler bu çağrıyı reddetti. Ukraynalı askerlerin neredeyse tamamı çelik imalat tesisi Azovstal'da kuşatılmış durumda. Dün fabrikada sıkışan askerler adına bir açıklama yapan Binbaşı Serhiy Volina, "Son günlerimizde; hatta son saatlerimizde olabiliriz" dedi ve uluslararası toplumu yardıma çağırdı.
36. Deniz Piyade Birliği Komutanı Binbaşı Volina, Facebook hesabından paylaştığı videoda Azovstal'dan tahliye edilmelerini istedi. Volina paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:
Tüm dünya liderlerine yardım çağrısı yapıyoruz. Bizi buradan tahliye etmek için bir prosedür yürütmelerini ve bir üçüncü devletin topraklarına götürmelerini istiyoruz
Volina, fabrikaya 500 yaralı asker, yüzlerce kadın ve çocukla birlikte sığındıklarını duyurdu ancak fabrikadaki birliklerin sayısını açıklamadı. "Düşmanın bizden 10 kat daha fazla askeri var" diyen Volina, Rusların hem havada, hem de karada avantaj sahibi olduğunu belirtti, sivil ve askeri can kayıpları yaşandığını duyurdu. Yaklaşık 9 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Azovstal fabrikası, Mariupol'de direnişinin son kalesi haline geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den ise takas önerisi geldi. Zelenskiy, Mariupol’de ablukada bulunan Ukraynalı sivil ve askerleri, Rus ordusunun geride bıraktığı ölü ve yaralılarla değişmeye hazır olduklarını söyledi.
KORİDOR KARARI
Mariupol'ün diğer alanlarında kalan siviller için ise dün bir ön anlaşma sağlandı. Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kentten 6 bine yakın kadın, çocuk ve yaşlının kurtarılması için insani geçiş koridorları oluşturulması konusunda Rusya ile ön anlaşma sağlandığını açıkladı. On binlerce sivilin Ruslar tarafından öldürüldüğünü söyleyen Boyçenko, kentte yaklaşık 100 bin kişinin kaldığını belirtti. Bununla birlikte geçmişte Mariupol'de Rusya ile varılan insani koridor anlaşmaları başarıya ulaşmamıştı.
DONBAS'TA SERT SAVUNMA
Rusya’nın, “işgalin ikinci aşaması” diye duyurduğu Donbas bölgesine yönelik harekatı devam ediyor. Ukrayna ordusu ile Rus güçleri arasında sert çatışmalar yaşanırken, Rusya’nın bölgedeki ilerleyişinin şimdilik sınırlı kaldığı dikkat çekiyor. Ruslar, Ukrayna savunmasını aşmakta zorlanırken, Mariupol sonrasında bu durum değişebilir.
Son olarak bölge valisi, Rus kuvvetlerinin Kreminna’yı ele geçirdiğini ve Ukrayna birliklerinin şehirden çekildiğini söyledi. Kreminna, doğu Ukrayna’da bir Rus saldırısında ele geçirilen ilk şehir gibi görünüyor. Luhansk bölge valisi Serhiy Gaidai, Rus kuvvetlerinin “her taraftan” saldırdığını, yetkililerin sivilleri tahliye etmeye çalıştığını ve sivil ölümlerin sayısını hesaplamanın imkansız olduğunu söyledi.
'GÖKTEN YAĞAN METEORLAR GİBİ OLACAK'
Rusya’ya ait 1988 yılında geliştirilen Voyevoda balistik füzesinin yerini alacağı belirtilen Sarmat'ın, kuzey ve güney kutup hedeflerini aşabildiği ve 11 ile 18 bin kilometre menzili olduğu tahmin ediliyor. Putin daha önce bu füze için "gökten yağan meteorlar gibi olacak" ifadelerini kullanmıştı. Ruslar, 24 nükleer savaş başlığı taşıyabilen tek bir Sarmat füzesini engellemek için 500 uçaksavar füzesi gerektiğini öne sürüyor.
PENTAGON: SÜRPRİZ DEĞİLDİ
Rusya'nın kıtalararası balistik füze denemesine ilişkin açıklamada bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, denemeyi, ABD veya müttefikleri için bir tehdit olarak görmediklerini söyledi. Kirby, "Rusya, Yeni START antlaşması yükümlülükleri kapsamında, kıtalararası balistik füze denemesi yapmayı planladığını, ABD'ye gerektiği gibi bildirdi. Bu tür denemeler rutindir. Ve bu, bir sürpriz değildi" ifadelerini kullandı.